Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pred dvomi dekádami 30, dnes 9! Šatan loví v čoraz menšom rybníku

Zatiaľ čo sa slovenská hokejová reprezentácia pripravuje na nadchádzajúci svetový šampionát v Lotyšsku (21. mája – 6. júna), zrak fanúšikov čoraz častejšie spočinie na tabuľkách a štatistikách zámorskej NHL. Najlepší hráči spod Tatier hrajú práve tam a v minulosti bez nich žiadny úspech na MS neprichádzal do úvahy.

26.04.2021 12:00
Panthers Lightning Hockey černák Foto: ,
Erik Černák (81) v drese Tampy Bay Lightning.
debata (5)

Ako sú teda na tom slovenskí hokejisti v najlepšej súťaži na svete? Na úvod jedno číslo, ktoré vôbec nepoteší.

Deväť!

Iba toľko z nich v tejto sezóne zasiahlo do diania v NHL. Presne pred dvomi dekádami ich bolo 30, desať rokov dozadu 14.

SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Čítajte viac Vyhorených talentov bolo veľa. Musím zostať pokorný

Šialené tempo

Ale späť k aktuálnemu ročníku. Do konca základnej časti zostávajú dva týždne. Okrem iného to znamená, že hokejisti, ktorí sa neprebojujú do play off, budú mať dostatočne dlhý čas na to, aby sa presunuli k národnému tímu.

Pripomíname, že sezóna v NHL bola kratšia ako zvyčajne, kvôli pandémii koronavírusu odštartovala tesne po novom roku. Jej tempo je šialené – každý tím za štyri a pol mesiaca odohrá 60 zápasov. V tejto chvíli im zostáva v priemere ešte dvanásť.

Už teraz sa však dá kalkulovať a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan môže tušiť, s kým sa mu oplatí telefonovať a s kým zatiaľ určite nie.

„S niektorými som sa už zhováral, zatiaľ však nemám ucelený obraz. Keď budem poznať kompletný zoznam, poviem ho. Niektorí hráči však už prejavili záujem,“ potvrdil po dvoch prípravných zápasoch proti Nemcom niekdajší reprezentačný kapitán a dnes šéf slovenského hokeja.

Nezabudol však dodať, že všetko nezávisí iba od ochoty hráčov, ale aj od vôle klubov…

Útočník Marián Studenič zažil pred dvomi týždňami premiéru v NHL. Odvtedy zaznamenal šesť štartov a jeden gól. Na ľade strávil v priemere necelých jedenásť minút. Do play off určite nenazrie, New Jersey Devils je vo svojej divízii na predposlednom mieste a má priepastnú stratu na pozíciu zaručujúcu postup. Rodák z Holíča má však s tímom dvojcestný kontrakt a tak v prípade potreby ho stále môže poslať na farmu.

Dobre na tom nie je ani Richard Pánik, ktorý nedávno zmenil dres. Čo sa týka postupových ambícií, šiel z lepšieho do horšieho. Lebo zatiaľ čo vo Washingtone už môžu na vyraďovaciu časť pomýšľať, v Detroite, kam prestúpil, môžu naň pomaly zabudnúť. Pánik si pripísal v 42 dueloch jedenásť kanadských bodov. Strelil štyri góly.

Tatar by sa zišiel

V centrálnej divízii hrá spolu s Pánikom aj Dallas s Andrejom Sekerom. Zdá sa, že skúsený obranca, ktorý mal na poslednom svetovom šampionáte v Košiciach kapitánske céčko, bude bojovať o play off do poslednej chvíle. Rovnako na tom sú aj Tomáš Tatar z Montrealu, Jaroslav Halák z Bostonu i Christián Jaroš zo San Jose, ktorý sa pohybuje na rozmedzí A-tímu a farmy.

Obzvlášť Tatar by bol pre Ramsayho a spol. obrovským prínosom. V NHL prežíva celkom vydarenú sezónu – v 45 dueloch zaznamenal 29 bodov. Strelil desať gólov. Suverénne najviac zo všetkých Slovákov.

To, že reprezentáciu posilnia Zdeno Chára (Washington Capitals) s Erikom Černákom (Tampa Bay Lightning), je viac ako nepravdepodobné. Obaja s prehľadom mieria do play off. Navyše, Washington aj Tampa majú tento rok najvyššie ambície.

Niekoľko zaujímavých hráčov však pôsobí vo farmárskej AHL. Do diania ich zasiahlo desať. Najvýraznejšiu stopu zanechali útočník Adam Ružička zo Stoctonu Heat (farma Calgary) a obranca Martin Fehérváry z Hershey Bears (farma Washingtonu).

Do úvahy však prichádzajú aj Róbert Lantoši, Martin Pospíšil, Tomáš Jurčo či Marko Daňo. Ich šance na MS v Rige sa budú odvíjať nielen od postavenia mužstiev v AHL, ale aj ochoty ich materských tímov v NHL uvoľniť ich.

Najlepší hokejisti z každého tímu NHL v histórii Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Anaheim Ducks - Teemu Selänne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Zdeno Chára #Andrej Sekera #Erik Černák