Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Číslo 1768 je z Gretzkého sveta. Patrí však tichej dvanástke

Zdalo sa, že je to rekord rekordov. Niečo nenapodobiteľné. Asi ako štatistické údaje, ktoré zdobia kariéru Wayna Gretzkého.

22.04.2021 09:30
Patrick Marleau Foto: ,
Patrick Marleau.
debata

Gordie Howe už naveky zostane Mr. Hockey, ale nie hráčom s najviac odohratými duelmi v NHL.

Volá sa Patrick Marleau a klania sa mu celý hokejový svet. Kanadský veterán si v noci z pondelka na utorok pripísal v najlepšej lige na svete zápas s poradovým číslom 1768.

Chlapec z farmy

Keď mala legendárna dvanástka zo San Jose za sebou prvé striedanie, hra sa prerušila. Hokejisti povstali a unisono – aj tí z Vegas Golden Knights – búchali hokejkami o mantinel. Na veľkoplošnej obrazovke znela ďakovná zdravica od šéfa súťaže Garyho Bettmana.

"Byť spomínaný v jednej vete s Gordiem Howom je najväčším prianím každého. Toľko zápasov si odohral nielen preto, že si dobrý chlap, vzor správania či miláčik fanúšikov – aj keď tým všetkým si.

Dokázal si to najmä preto, že si každú noc nezdolne zápasil. Zaslúžil si si každý zápas v lige," blahoželal najvplyvnejší muž zámorského hokeja.

Písal sa 1. október 1997, bolo to ešte o dva týždne skôr, ako titulná strana denníka The New York Times prvýkrát vyšla vo farebnom prevedení. Na profesionálnom ľade v kalifornskom San Jose mal premiéru mladý Marleau.

Proti Edmontonu odohral necelých trinásť minút. O pár dní už oslavoval prvý kanadský bod za asistenciu, neskôr pridal aj gól.

Patrick Marleau Čítajte viac Padol slávny rekord NHL. Bol pri ňom aj Jurčo

Začala sa veľká kariéra. Chlapca zo Saskatchewanu. Mimochodom, odtiaľ pochádza aj legendárny Howe. „Veru, títo muži sú zvyknutí neodfláknuť žiadnu robotu,“ pripomína bývalý kouč Sharks Todd McLellan s tým, že Patrick pochádza z malej farmy, kde sa nadrel už ako dieťa.

Dal si pekný gól

Skvelý chlapík, dobrá duša, takto spomínajú na ikonu bývalí slovenskí hráči, ktorí v minulosti po jej boku, ale aj proti nej, nastupovali. Michal Handzuš pôsobil v San Jose necelé dve sezóny a na slávneho spoluhráča má pekné spomienky.

„Ani nie tak hokejové, lebo sa mi tam príliš nedarilo. Je to výborný chalan, trošku tichší, ale milý. Každému dával pocit, že v San Jose je ako doma. Pre mňa to je ešte lepšia vizitka ako výborný hokejista,“ zamýšľa sa 44-ročný rodák z Banskej Bystrice.

Tomáš Kopecký spoznal Marleaua iba ako protihráča. No aj tak naňho urobil dojem. "Bolo to tuším v Detroite, dal som gól a najbližšie buly sa proti mne postavil Patrick. Zrazu mi povedal – pekný gól.

Nečakal som to, zostal som v šoku. Z kariéry v NHL si nespomínam na nič podobné. Veľmi ma to vtedy potešilo," opisuje 39-ročný Trenčan skúsenosť so skvelým korčuliarom.

Ale vráťme sa k číslu 1768. O čom svedčí?

„O obrovskej láske k hokeju, profesionalizme, ale aj šťastí, lebo bez toho by to nešlo,“ pripomína Kopecký. A my len dodávame, že Marleau počas celej kariéry vynechal iba 31 zápasov.

"Neskutočné číslo. Okrem iného hovorí aj o tom, že hokeju obetoval celý život. Keď som prišiel do NHL, prím v nej hrali predovšetkým starší hráči.

Michal Handzuš. Foto: SITA, Martin Medňanský
HOKEJ-MS: Tréning slovenskej reprezentácie Handzuš Michal Handzuš.

Odvtedy však súťaž výrazne omladla. A Patrick stále drží krok. Klobúk dole pred ním," pridáva sa Handzuš.

Ako Gretzky

Ak sme už pri číslach, o Marleauovej nezlomnosti svedčí ešte jeden údaj. Proti Vegas Golden Knights odohral 899. duel v rade. V tomto hodnotení mu patrí štvrté miesto v histórii NHL.

„Neviem si vybrať, z ktorého čísla som viac paf. Ja som ich odohral v rade tristo a mal som pocit, že je to príliš,“ usmieva sa Handzuš.

Američania aj Kanaďania sa vyžívajú v štatistikách. Napokon, tie z vás robia nesmrteľných. Kam teda zaradiť 1768? Je porovnateľné s historickými gólovými zápismi nedostižného Wayna Gretzkého?

„Je! Kedysi sa aj o Gordieho rekorde vravelo, že sa už nedá prekonať. Aj s Gretzkým to je podobné – jeho gólová štatistika nám prišla ako z iného sveta, ale ak ju Ovečkin prekoná, bude to opäť neuveriteľné,“ pokračuje muž, ktorý sa v súčasnosti venuje banskobystrickej mládeži.

„Určite patrí medzi top päť štatistík. Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Platí to aj o tomto. Ale bude to sakramentsky ťažké,“ pridáva sa Kopecký.

Tomáš Kopecký a jeho radosť z gólu do siete Tampy. Foto: SITA/AP, MIKE CARLSON
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký a jeho radosť z gólu do siete Tampy.

Marleau ťahá v NHL už 23. sezónu. Začínal v San Jose a kariéru v tomto klube zrejme aj dokončí. Niekoľko zápasov odohral aj v iných mužstvách. Naposledy skúšal zaútočiť na Stanleyho pohár v drese Pittsburghu. Nikdy mu však nebolo dopriate.

„Myslím si, že ho to škrie. Veď individuálne prekonal takých velikánov a predsa nemá prsteň,“ domnieva sa Kopecký.

Nezabudne sa

"Trauma? To je asi príliš silné slovo. Po prsteni akiste túži a za to všetko, čo hokeju obetoval, by si ho aj zaslúžil. Jeho cieľom bol určite Stanleyho pohár a nie najviac zápasov v NHL.

Čím je však človek starší a rekapituluje, začne byť spokojný s tým, čo má. Aj on bude napokon rád, čo dosiahol. Veď hrať v lige 23 sezón, tomu Američania vravia privilégium," uvažuje Handzuš a myšlienku uzatvára malou úvahou.

„Hoci je bez prsteňa, nezabudne sa naňho.“

Patrick Marleau. Foto: SITA
Patrick Marleau Patrick Marleau.

Futbalisti si na medzinárodnej scéne po zápasoch spravidla menia dresy. Hokejisti to nerobia, ale ak by si mal Kopecký vybrať troch hráčov, s ktorými by hneď šiel do takejto výmeny, modrá dvanástka by v jeho zozname nechýbala.

„Už dnes by bol veľmi cenný. Veď je na prvom mieste v počte odohratých zápasov.“ Pravda je taká, že Marleau tam môže zostať pokojne aj niekoľko dekád.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Marleau