Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

McDavid si pripísal 500. bod, Šťastného neprekonal

Hokejisti Edmontonu zdolali v noci na štvrtok v zámorskej NHL Winnipeg 3:2 a v tabuľke Severnej divízie sa posunuli na tretiu priečku, keď preskočili práve Jets.

18.02.2021 07:11 , aktualizované: 09:54
Connor McDavid Foto: ,
Útočník Edmontonu Connor McDavid v súboji s Nealom Pionkom z Winnipegu.
debata (1)

Kapitán Oilers Connor McDavid zaznamenal v zápase dve asistencie a dosiahol jubilejný 500. bod v profilige.

McDavid pokoril míľnik vďaka asistencii pri góle Jesseho Puljujärviho v prvej tretine. Na 500-bodovú métu sa dostal vo svojom 369. zápase v základnej časti, čím sa vyrovnal kapitánovi Pittsburghu Sidneymu Crosbymu.

Míľnik obaja dosiahli ôsmym najrýchlejším spôsobom v profiligovej histórii. Najrýchlejšie sa to podarilo legendárnemu Waynovi Gretzkému, ktorý potreboval na 500 bodov iba 234 stretnutí. Druhému Mariovi Lemieuxovi sa podarilo dostať sa na túto métu v 287. zápase.

Jari Kurri na ňu potreboval 356 duelov, Peter Šťastný 322, Mike Bossy 349, Eric Lindros 352 a Bryan Trottier 362 štartov.

„Nie je to tá najväčšia vec na svete, skôr taký malý míľnik, no určite je zábavné dosiahnuť ho. Je niečo výnimočné, keď sa môžem porovnávať s hráčom ako je Crosby,“ povedal McDavid pre Sportsnet.

Hviezdny center sa stal vo veku 24 rokov iba 21. hráčom v profiligovej histórii, ktorý dosiahol 500-bodovú métu ešte pred dovŕšením 25. narodenín.

Spomedzi aktívnych hokejistov sa to okrem McDavida a Crosbyho podarilo už len kanonierovi Washingtonu Alexandrovi Ovečkinovi. Dvomi gólmi sa na triumfe „olejárov“ podieľal Leon Draisaitl, po dve asistencie si okrem McDavida pripísal aj Ryan Nugent-Hopkins.

V ďalšom zápase Chicago zvíťazilo na ľade Detroitu 2:0. Dosiahlo tretí triumf za sebou a v tabuľke Centrálnej divízie sa posunulo pred obhajcu Tampu Bay na druhé miesto. Hrdinom duelu bol brankár „jastrabov“ Kevin Lankinen, fínsky nováčik zlikvidoval všetkých 29 striel súpera a vychytal premiérový shutout v profilige.

„Úžasné, jednoducho skvelé. Je to jeden z tých večerov, o ktorých snívate ako malé dieťa. Najskôr chcete odchytať prvý zápas v NHL, potom vybojovať prvú výhru a potom prvú nulu. Je fajn mať to už za sebou, ale chcem toho dosiahnuť ešte viac,“ vyhlásil Lankinen, ktorý si v zápase pripísal aj asistenciu.

O víťazný gól Chicaga sa postaral v presilovke Philipp Kurashev, švajčiarsky mladík sa nádherne prekľučkoval stredom súperovej obrany a elegantne zasunul puk pomedzi betóny Jonathana Berniera.

V samom závere spečatil výhru do prázdnej bránky Alex DeBrincat. Red Wings prehrali s Blackhawks aj štvrtý vzájomný duel v tejto sezóne, presilovku nevyužili už v desiatom zápase za sebou.

Rozbehnutá Florida vyhrala na ľade Caroliny 4:3 po predĺžení. Výraznú zásluhu na tom mal Jonathan Huberdeau, ktorý v riadnom hracom čase strelil gól a pridal asistenciu a potom v predĺžení svojím presným zásahom rozhodol o triumfe Panthers.

Panthers zvíťazili vo štvrtom z uplynulých piatich zápasov aj vďaka gólom Alexandra Wennberga a Juha Lammikka, pre ktorého to bol prvý presný zásah v NHL.

„Spôsob, akým sa skončil tento zápas, je pre nás sklamaním. V prvej tretine sme mali hru plne pod kontrolou, no nechali sme súpera vrátiť sa do zápasu lajdáckou hrou. Neboli sme dostatočne dôrazní,“ priznal Jordan Staal, autor prvého gólu Hurricanes.

Toronto si poradilo s Ottawou 2:1 aj vďaka gólu Austona Matthewsa. Ten bodoval v každom z uplynulých 14 zápasov, v ktorých nastúpil. Víťazný gól Maple Leafs strelil v 51. minúte Alexander Kerfoot.

Calgary podľahlo Vancouveru 1:5, brankár Braden Holtby pomohol k triumfu Canucks 35 úspešnými zákrokmi, recept na neho našiel iba Andrew Mangiapane. Pod výhru hostí sa gólom a dvomi asistenciami podpísal Brock Boeser, J.T. Miller a Bo Horvat zaznamenali po góle a asistencii.

Sumáre NHL:

CAROLINA HURRICANES – FLORIDA PANTHERS 3:4 pp (2:0, 0:1, 1:2 – 0:1)
Góly: 19. Staal (Foegele), 19. Aho (Pesce, McGinn), 54. Trocheck (Svečnikov, Hamilton) – 31. Huberdeau (Yandle, Driedger), 44. Wennberg (Huberdeau, Hörnqvist), 53. Lammikko (Lomberg), 63. Huberdeau (Barkov). Brankári: Nedeljkovic – Driedger, strely na bránku: 35:37.

TORONTO MAPLE LEAFS – OTTAWA SENATORS 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly: 25. Matthews (Holl, Muzzin), 51. Kerfoot (Muzzin, Brodie) – 39. Tkachuk (Tierney, Norris). Brankári: Andersen – Murray, strely na bránku: 28:28.

DETROIT RED WINGS – CHICAGO BLACKHAWKS 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 33. Kurashev (Keith, Lankinen), 60. DeBrincat (Kane). Brankári: Bernier – Lankinen, strely na bránku: 29:26.

CALGARY FLAMES – VANCOUVER CANUCKS 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Góly: 39. Mangiapane (Giordano) – 2. Benn (Horvat, Höglander), 28. Horvat (Hughes, Höglander), 39. Miller (Pettersson, Boeser), 40. Schmidt (Miller, Boeser), 46. Boeser (Myers). Brankári: Markström (48. Rittich) – Holtby, strely na bránku: 36:33.

EDMONTON OILERS – WINNIPEG JETS 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Góly: 4. Puljujärvi (McDavid, Nugent-Hopkins), 5. Draisaitl (Ennis, Russell), 37. Draisaitl (Nugent-Hopkins, McDavid) – 20. Scheifele (Connor, Morrissey), 42. Pionk (Ehlers, Morrissey). Brankári: Smith – Hellebuyck, strely na bránku: 30:35.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Winnipeg Jets #Edmonton Oilers #Connor McDavid