Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Tatar čaká na gól už desať zápasov. Rangers povolali brankára Húsku

Hokejisti Montrealu so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom zvíťazili v zámorskej NHL na ľade Ottawy 2:1.

06.02.2021 22:22 , aktualizované: 07.02.2021 10:20
Wayne Simmonds, Auston Matthews Foto: ,
Radosť hráčov Toronta. Wayne Simmonds (vľavo) gratuluje ku gólu Austonovi Matthewsovi.
debata

Hokejisti Montrealu so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom zvíťazili v zámorskej NHL na ľade Ottawy 2:1. Canadiens sa revanšovali súperovi za piatkovú prehru 2:3,

v tabuľke im patrí druhá priečka. Oporou „Habs“ bol brankár Jake Allen, ktorý zneškodnil 34 striel súpera. Tatar strávil na ľade 13:43 minúty, rozdal tri bodyčeky a zblokoval dve strely.

Slovenský krídelník neskóroval už v desiatom zápase za sebou.

Allen si pripísal štvrté víťazstvo vo svojom piatom zápase v drese Canadiens, v priemere inkasoval 1,81 gólu na zápas a má 94-percentnú úspešnosť zásahov.

„Preto som do Montrealu prišiel, aby si Carey Price mohol trochu oddýchnuť. V uplynulých piatich či šiestich rokoch bol najvyťaženejším brankárom v NHL. Chcem tímu pomôcť ako sa dá, vždy keď dostanem šancu,“ povedal pre nhl.com Allen, ktorý prišiel pred sezónou výmenou zo St. Louis.

Skóre zápasu otvoril Jeff Petry a so šiestimi gólmi je najlepší strelec spomedzi obrancov v NHL. O víťazný zásah sa v tretej tretine postaral Josh Anderson, ktorý skóroval v treťom zápase za sebou a na konte má už osem gólov.

„Nebol to perfektný výkon, ale je dôležité, že sme vyhrali,“ uviedol Claude Julien, ktorý ako piaty tréner dosiahol 200 víťazstiev na striedačke Canadiens. Montreal ešte v tejto sezóne vonku neprehral v riadnom hracom čase.

Na čele divízie je Toronto, ktoré v noci na nedeľu zdolalo Vancouver 5:1 aj vďaka dvom presným zásahom Austona Matthewsa. Elitný center potvrdil výbornú streleckú formu, skóroval už v siedmom zápase za sebou.

„Hrali sme konzistentne celý zápas. Nemali sme žiadne veľké výpadky, dodržiavali sme systém a bol to veľmi solídny zápas z našej strany,“ povedal 23-ročný Matthews, ktorý skóroval v siedmich zápasoch za sebou ako prvý hráč Maple Leafs od sezóny 1993/94, keď to dokázali Dave Andreychuk a Wendel Clark.

S desiatimi gólmi je Matthews aktuálne najlepší strelec NHL. Darilo sa aj Mitchovi Marnerovi, ktorý 14-krát v kariére zaznamenal tri asistencie v jednom zápase a v klubovej histórii sa v tejto štatistike vyrovnal Matsovi Sundinovi.

Skóroval aj Wayne Simmonds, ale duel napokon nedohral po tom, ako v polovici tretej tretiny zblokoval strelu hostí. Toronto od 8. februára 2014 vyhralo doma nad Vancouverom všetkých deväť vzájomných zápasov.

Anaheim si poradil so San Jose 2:1 po nájazdoch, rozhodujúci premenil v druhej sérii Maxime Comtois. Triumf Ducks vychytal brankár Ryan Miller, ktorý zneškodnil 26 striel a už len jedno víťazstvo ho delí od toho, aby na 14. mieste historických ligových tabuliek vyrovnal zápis Dominika Hašeka (389).

Sharks otvorili skóre už v 11. sekunde, keď sa presadil Logan Couture. Bol to tretí najrýchlejší gól v histórii „žralokov“. Rekord drží Stephane Matteau, ktorý 11. januára 2000 skóroval proti St. Louis už v 8. sekunde.

Jediný gól Ducks v riadnom hracom čase strelil Isac Lundeström, 21-ročný švédsky útočník si tak otvoril strelecký účet v profilige. Veterán San Jose Patrick Marleau odohral 1733. zápas v základnej časti NHL a na treťom mieste histórie tak vyrovnal zápis Jaromíra Jágra.

Sériu piatich prehier zastavili hokejisti NY Islanders, ktorí zdolali doma Pittsburgh 4:3. Víťazný gól strelil dve minúty a 44 sekúnd pred koncom Anders Lee. Dva góly dal Jordan Eberle, brankár Semjon Varlamov vo svojom jubilejnom 500. zápase v NHL chytil 28 striel.

Za hostí sa presadili Jake Guentzel, Jevgenij Malkin a prvý gól v profilige strelil obranca Pierre-Olivier Joseph. Tréner „ostrovanov“ Barry Trotz zaznamenal 849. víťazstvo v kariére, čím na treťom mieste histórie vyrovnal zápis Kena Hitchcocka.

„Potrebovali sme toto víťazstvo, ako keď hladný človek potrebuje jesť,“ povedal Trotz.

V „bitke o Albertu“ zvíťazili hráči Calgary nad Edmontonom 6:4. Mikael Backlund strelil gól a pridal dve asistencie, bilanciu 1+1 zaznamenali v domácom drese Johnny Gaudreau a Milan Lucic.

Prvý gól v sezóne dal Sam Bennett, ktorý bol v minulom zápase len medzi zdravými náhradníkmi a vedenie klubu požiadal o výmenu. Oilers padli po trojzápasovej sérii víťazstiev.

Kapitán „olejárov“ Connor McDavid mal bilanciu 1+1 a s 26 bodmi si upevnil post najproduktívnej­šieho hráča NHL. V uplynulých siedmich dueloch zaznamenal vždy viac ako jeden kanadský bod.

Rangers povolali Húsku

Vedenie New York Rangers povolalo z farmy v Hartforde do „taxi tímu“ slovenského brankára Adama Húsku. Opačným smerom do nižšej súťaže AHL putoval Keith Kinkaid.

Adam Húska v akcii v prípravnom zápase v bránke... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Adam Húska Adam Húska v akcii v prípravnom zápase v bránke NY Rangers.

Informáciu priniesol web CBS Sports s dôvetkom, že ide pravdepodobne len o formálny transfer, pretože 23-ročný Húska by sa mal v tejto sezóne predstaviť primárne v AHL v drese Wolf Pack. Na súpiske „jazdcov“ v NHL sú Igor Šesťorkin a Alexandar Georgiev.

Farmárska súťaž AHL sa začala 5. februára, Hartford čakal prvý zápas v nedeľu.

Sumár:

OTTAWA SENATORS – MONTREAL CANADIENS 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Góly: 13. White (Stepan, Norris) – 7. Petry, 42. Anderson (Suzuki, Drouin). Brankári: Murray – Allen, strely na bránku: 35:32, bez divákov.

ST. LOUIS BLUES – ARIZONA COYOTES 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Góly: 5. Thomas (Parayko, Krug) – 3. Chychrun (Keller, Garland), 31. Keller (Kessel, Oesterle), 60. Chychrun (Garland). Brankári: Husso – Kuemper, strely na bránku: 25:19.

NEW YORK ISLANDERS – PITTSBURGH PENGUINS 4:3 (2:1, 0:1, 2:1)
Góly: 11. Eberle (Dal Colle, Dobson), 16. Eberle (Nelson, Dal Colle), 49. Clutterbuck (Cizikas, Martin), 58. Lee (Pulock, Barzal) – 14. Joseph (Guentzel, Letang), 40. Malkin (Kapanen), 44. Guentzel (Crosby, Rust). Brankári: Varlamov – Jarry, strely na bránku: 26:31.

TORONTO MAPLE LEAFS – VANCOUVER CANUCKS 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Góly: 5. Simmonds (Marner, Rielly), 15. Matthews (Marner, Hyman), 28. Hyman (Lehtonen, Marner), 42. Matthews, 44. Simmonds (Lehtonen, Tavares) – 58. Boeser (Hughes, Pettersson). Brankári: Andersen – Holtby, strely na bránku: 31:28.

ANAHEIM DUCKS – SAN JOSE SHARKS 2:1 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 26. Lundeström (Lindholm, Shattenkirk), rozh. nájazd Comtois – 1. Couture (Ferraro, Kane). Brankári: Miller – Dubnyk, strely na bránku: 33:27.

CALGARY FLAMES – EDMONTON OILERS 6:4 (1:2, 2:0, 3:2)
Góly: 1. Lindholm (Dube, Tkachuk), 24. Lucic (Mangiapane, Backlund), 25. Backlund (Mangiapane, Lucic), 43. Dube (Giordano, Backlund), 46. Gaudreau (Monahan, Giordano), 51. Bennett (Gaudreau, Monahan) – 7. Khaira (Lagesson, Larsson), 19. McDavid (Nugent-Hopkins, Barrie), 42. Puljujärvi (McDavid), 49. Nurse (Kahun, Draisaitl). Brankári: Markström – Koskinen, strely na bránku: 28:32.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Montreal Canadiens #Adam Húska