Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatar čaká na gól už desať zápasov. Rangers povolali brankára Húsku

Hokejisti Montrealu so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom zvíťazili v zámorskej NHL na ľade Ottawy 2:1.

06.02.2021 22:22 , aktualizované: 07.02.2021 10:20
Wayne Simmonds, Auston Matthews Foto: ,
Radosť hráčov Toronta. Wayne Simmonds (vľavo) gratuluje ku gólu Austonovi Matthewsovi.
debata

Hokejisti Montrealu so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom zvíťazili v zámorskej NHL na ľade Ottawy 2:1. Canadiens sa revanšovali súperovi za piatkovú prehru 2:3,

v tabuľke im patrí druhá priečka. Oporou „Habs“ bol brankár Jake Allen, ktorý zneškodnil 34 striel súpera. Tatar strávil na ľade 13:43 minúty, rozdal tri bodyčeky a zblokoval dve strely.

Slovenský krídelník neskóroval už v desiatom zápase za sebou.

Allen si pripísal štvrté víťazstvo vo svojom piatom zápase v drese Canadiens, v priemere inkasoval 1,81 gólu na zápas a má 94-percentnú úspešnosť zásahov.

„Preto som do Montrealu prišiel, aby si Carey Price mohol trochu oddýchnuť. V uplynulých piatich či šiestich rokoch bol najvyťaženejším brankárom v NHL. Chcem tímu pomôcť ako sa dá, vždy keď dostanem šancu,“ povedal pre nhl.com Allen, ktorý prišiel pred sezónou výmenou zo St. Louis.

Skóre zápasu otvoril Jeff Petry a so šiestimi gólmi je najlepší strelec spomedzi obrancov v NHL. O víťazný zásah sa v tretej tretine postaral Josh Anderson, ktorý skóroval v treťom zápase za sebou a na konte má už osem gólov.

„Nebol to perfektný výkon, ale je dôležité, že sme vyhrali,“ uviedol Claude Julien, ktorý ako piaty tréner dosiahol 200 víťazstiev na striedačke Canadiens. Montreal ešte v tejto sezóne vonku neprehral v riadnom hracom čase.

Na čele divízie je Toronto, ktoré v noci na nedeľu zdolalo Vancouver 5:1 aj vďaka dvom presným zásahom Austona Matthewsa. Elitný center potvrdil výbornú streleckú formu, skóroval už v siedmom zápase za sebou.

„Hrali sme konzistentne celý zápas. Nemali sme žiadne veľké výpadky, dodržiavali sme systém a bol to veľmi solídny zápas z našej strany,“ povedal 23-ročný Matthews, ktorý skóroval v siedmich zápasoch za sebou ako prvý hráč Maple Leafs od sezóny 1993/94, keď to dokázali Dave Andreychuk a Wendel Clark.

S desiatimi gólmi je Matthews aktuálne najlepší strelec NHL. Darilo sa aj Mitchovi Marnerovi, ktorý 14-krát v kariére zaznamenal tri asistencie v jednom zápase a v klubovej histórii sa v tejto štatistike vyrovnal Matsovi Sundinovi.

Skóroval aj Wayne Simmonds, ale duel napokon nedohral po tom, ako v polovici tretej tretiny zblokoval strelu hostí. Toronto od 8. februára 2014 vyhralo doma nad Vancouverom všetkých deväť vzájomných zápasov.

Anaheim si poradil so San Jose 2:1 po nájazdoch, rozhodujúci premenil v druhej sérii Maxime Comtois. Triumf Ducks vychytal brankár Ryan Miller, ktorý zneškodnil 26 striel a už len jedno víťazstvo ho delí od toho, aby na 14. mieste historických ligových tabuliek vyrovnal zápis Dominika Hašeka (389).

Sharks otvorili skóre už v 11. sekunde, keď sa presadil Logan Couture. Bol to tretí najrýchlejší gól v histórii „žralokov“. Rekord drží Stephane Matteau, ktorý 11. januára 2000 skóroval proti St. Louis už v 8. sekunde.

Jediný gól Ducks v riadnom hracom čase strelil Isac Lundeström, 21-ročný švédsky útočník si tak otvoril strelecký účet v profilige. Veterán San Jose Patrick Marleau odohral 1733. zápas v základnej časti NHL a na treťom mieste histórie tak vyrovnal zápis Jaromíra Jágra.

Sériu piatich prehier zastavili hokejisti NY Islanders, ktorí zdolali doma Pittsburgh 4:3. Víťazný gól strelil dve minúty a 44 sekúnd pred koncom Anders Lee. Dva góly dal Jordan Eberle, brankár Semjon Varlamov vo svojom jubilejnom 500. zápase v NHL chytil 28 striel.

Za hostí sa presadili Jake Guentzel, Jevgenij Malkin a prvý gól v profilige strelil obranca Pierre-Olivier Joseph. Tréner „ostrovanov“ Barry Trotz zaznamenal 849. víťazstvo v kariére, čím na treťom mieste histórie vyrovnal zápis Kena Hitchcocka.

„Potrebovali sme toto víťazstvo, ako keď hladný človek potrebuje jesť,“ povedal Trotz.

V „bitke o Albertu“ zvíťazili hráči Calgary nad Edmontonom 6:4. Mikael Backlund strelil gól a pridal dve asistencie, bilanciu 1+1 zaznamenali v domácom drese Johnny Gaudreau a Milan Lucic.

Prvý gól v sezóne dal Sam Bennett, ktorý bol v minulom zápase len medzi zdravými náhradníkmi a vedenie klubu požiadal o výmenu. Oilers padli po trojzápasovej sérii víťazstiev.

Kapitán „olejárov“ Connor McDavid mal bilanciu 1+1 a s 26 bodmi si upevnil post najproduktívnej­šieho hráča NHL. V uplynulých siedmich dueloch zaznamenal vždy viac ako jeden kanadský bod.

Rangers povolali Húsku

Vedenie New York Rangers povolalo z farmy v Hartforde do „taxi tímu“ slovenského brankára Adama Húsku. Opačným smerom do nižšej súťaže AHL putoval Keith Kinkaid.

Adam Húska v akcii v prípravnom zápase v bránke... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Adam Húska Adam Húska v akcii v prípravnom zápase v bránke NY Rangers.

Informáciu priniesol web CBS Sports s dôvetkom, že ide pravdepodobne len o formálny transfer, pretože 23-ročný Húska by sa mal v tejto sezóne predstaviť primárne v AHL v drese Wolf Pack. Na súpiske „jazdcov“ v NHL sú Igor Šesťorkin a Alexandar Georgiev.

Farmárska súťaž AHL sa začala 5. februára, Hartford čakal prvý zápas v nedeľu.

Sumár:

OTTAWA SENATORS – MONTREAL CANADIENS 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Góly: 13. White (Stepan, Norris) – 7. Petry, 42. Anderson (Suzuki, Drouin). Brankári: Murray – Allen, strely na bránku: 35:32, bez divákov.

ST. LOUIS BLUES – ARIZONA COYOTES 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Góly: 5. Thomas (Parayko, Krug) – 3. Chychrun (Keller, Garland), 31. Keller (Kessel, Oesterle), 60. Chychrun (Garland). Brankári: Husso – Kuemper, strely na bránku: 25:19.

NEW YORK ISLANDERS – PITTSBURGH PENGUINS 4:3 (2:1, 0:1, 2:1)
Góly: 11. Eberle (Dal Colle, Dobson), 16. Eberle (Nelson, Dal Colle), 49. Clutterbuck (Cizikas, Martin), 58. Lee (Pulock, Barzal) – 14. Joseph (Guentzel, Letang), 40. Malkin (Kapanen), 44. Guentzel (Crosby, Rust). Brankári: Varlamov – Jarry, strely na bránku: 26:31.

TORONTO MAPLE LEAFS – VANCOUVER CANUCKS 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Góly: 5. Simmonds (Marner, Rielly), 15. Matthews (Marner, Hyman), 28. Hyman (Lehtonen, Marner), 42. Matthews, 44. Simmonds (Lehtonen, Tavares) – 58. Boeser (Hughes, Pettersson). Brankári: Andersen – Holtby, strely na bránku: 31:28.

ANAHEIM DUCKS – SAN JOSE SHARKS 2:1 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 26. Lundeström (Lindholm, Shattenkirk), rozh. nájazd Comtois – 1. Couture (Ferraro, Kane). Brankári: Miller – Dubnyk, strely na bránku: 33:27.

CALGARY FLAMES – EDMONTON OILERS 6:4 (1:2, 2:0, 3:2)
Góly: 1. Lindholm (Dube, Tkachuk), 24. Lucic (Mangiapane, Backlund), 25. Backlund (Mangiapane, Lucic), 43. Dube (Giordano, Backlund), 46. Gaudreau (Monahan, Giordano), 51. Bennett (Gaudreau, Monahan) – 7. Khaira (Lagesson, Larsson), 19. McDavid (Nugent-Hopkins, Barrie), 42. Puljujärvi (McDavid), 49. Nurse (Kahun, Draisaitl). Brankári: Markström – Koskinen, strely na bránku: 28:32.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Montreal Canadiens #Adam Húska