Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špeciálny gól. Chára prestrelil Haláka, no Capitals premrhali náskok

Zdeno Chára strelil druhý gól v drese Washingtonu. Pre slovenského obrancu bol výnimočný, zaznamenal ho totiž v zápase proti svojmu bývalému zamestnávateľovi Bostonu a krajanovi Jaroslavovi Halákovi.

02.02.2021 05:35 , aktualizované: 08:35
debata

Chára v 14. min otvoril skóre a Capitals sa do polovice zápasu ujali trojgólového vedenia, potom však prišla päťgólová odozva súpera. Boston poslednú tretinu vyhral v pomere 4:0 a napokon sa tešil z víťazstva 5:3.

Gól Cháru proti Bostonu:

Washington padol prvýkrát v sezóne v riadnom hracom čase a neuspel po troch triumfoch v sérii. V tabuľke Východnej divízie je druhý o skóre za Philadelphiou Flyers. Boston má na konte o bod menej ako duo lídrov, ale odohral o zápas menej. Bruins vrátili súperovi víkendovú prehru 3:4 po predĺžení.

Halák síce v pondelok do 10. min druhej tretiny trikrát inkasoval, ale odvtedy už ani raz a jeho spoluhráči otočili z 0:3 na 5:3. Halák k víťazstvu prispel 23 zákrokmi s úspešnosťou 88,5 %.

Zostrih zápasu:

Pre Cháru to bol štvrtý kanadský bod (2+2) v desiatom vystúpení v tejto sezóne. Odohral vyše 20 minút, zaznamenal tri strely, zblokoval dve, jeho spoluhráč Richard Pánik strávil na ľade 15:46 min, raz ohrozil Haláka, mal dve mínusky a jeden bodyček.

Veľký podiel na obrate Bruins má český útočník David Pastrňák, ktorý strelil prvé dva góly v sezóne. Práve 24-ročný kanonier znížil z 0:3 na 2:3 a obrat dovŕšili jeho spoluhráči Craig Smith, Brandon Carlo a Brad Marchand, ktorí strelili tri góly v rozpätí 5:27 min v tretej tretine.

Ten posledný minútu a pol pred koncom do prázdnej bránky.

Zdeno Chára strelil gól bývalému tímu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jaroslav Halák so spoluhráčmi z Bostonu počas...

„Sme radi, že ho máme späť v zostave. Pastrňák je neustála hrozba, keď je na ľade. Vyzerá, že je ešte silnejší na puku a fyzicky je čoraz zrelší. Je fajn mať naspäť túto zbraň v našom útočnom mixe,“ radoval sa tréner Bostonu Bruce Cassidy.

Dvadsaťštyriročný útočník Pastrňák strelil 182 gólov v 392 zápasoch NHL, v tabuľke hráčov do 25 rokov ide o šiesty najlepší štatistický výsledok v histórii súťaže. V tomto veku nastrieľali viac gólov iba Alexander Mogiľnyj (184), Jari Kurri (232), Iľja Kovalčuk (254), Jaromír Jágr (263) a Alexander Ovečkin (269). Pastrňák oslávi 25 rokov 25. mája.

Český kanonier absolvoval v septembri operáciu bedrového kĺbu, v tejto sezóne odohral druhý zápas. „Som veľmi rád, že sa mi podarilo streliť dva góly. Mal som nejaké problémy, veľmi mi chýbal ten pocit, keď sa rozvlní sieť,“ povedal pre nhl.com.

Pastrňák vyzdvihol podiel nováčika Trenta Frederica na obrate v zápase. Frederic sa v tretej tretine bez rukavíc pobil s tvrdým mužom Washingtonu Tomom Wilsonom.

Rozdal mu pár úderov a dokonca mu zhodil prilbu. Obaja skončili s 5-minútovým trestom, počas ktorého Craig Smith vyrovnal na 3:3.

„Frederic sa parádne pobil, dodal nám tým veľa energie. Bolo to neuveriteľné,“ chválil Pastrňák.

Dvadsaťdvaročný Američan Frederic na margo svojho trestu poznamenal: "Na trestnej lavici som sa cítil ako dieťa a skákal som, keď sme skórovali. Pripadal som si ako veľký fanúšik Bruins a mal som k dispozícii aj dobré miesto na sedenie.

Washingtonu stále neboli k dispozícii ruský útočník Jevgenij Kuznecov a jeho krajan z bránky Iľja Samsonov, ktorí sú už šesť zápasov na COVID-listine nevyužiteľných hráčov. Capitals navyše prišli o krídelníka Conora Shearyho, ktorý musel odstúpiť v tretej tretine.

Zranení sú aj útočník Lars Eller a obranca Justin Schultz. Hráči okolo ruského kapitána Alexa Ovečkina ukončili historickú sériu so ziskom minimálne bodu na začiatku sezóny ukončili na deviatich zápasoch.

„Myslím si, že po tomto zápase sa musíme pozrieť na pár vecí. V tretej tretine sme neboli dostatočne dobrí v útoku. V prvej tretine sme hrali dobre, ale mám pocit, že sme sa uspokojili s rýchlym vedením,“ vyhlásil tréner Washingtonu Peter Laviolette.

Po dvoch zápasoch sa do zostavy úradujúceho šampióna Tampy vrátil Erik Černák a tešil sa z víťazstva 5:2.

Černák odohral takmer 19 minút, odpykal si dva dvojminútové tresty a na brankára hostí vyslal dva strelecké pokusy.

Tampe pomohol k triumfu otváracím gólom český útočník Ondřej Palát, pre ktorého to bol už štvrtý gól sezóny. Náskok Lightning ešte v prvej tretine zvýšili Yanni Gourde a Brayden Point.

V druhej tretine bol jediným strelcom z presilovky Steven Stamkos, Predators zabrali až v tretej tretine. Góly Eeliho Tolvanena a Mikaela Granlunda ale už iba korigovali stav. Posledné slovo mal Gourde, ktorý zakončoval do prázdnej bránky.

„Hrali sme dobre v prvej tretine a podržal nás aj brankár. Ak máte štvorgólový náskok, máte tendenciu poľaviť, ale zvládli sme to. Nabudúce si však musíme dať na takúto vec pozor,“ uviedol kapitán domácich Stamkos.

Uspel aj Montreal s Tomášom Tatarom, ktorý uťal štvorzápasovú sériu Vancouvru po triumfe 6:2. Slovák nebodoval, odohral 16:43 minút. Na piaty gól Canadiens prihrával Corey Perry, bol to jeho 800. bod v NHL.

„Sme tím, ktorý veľmi dobre korčuľuje. Hrať nátlakový hokej je to, čo nám ide veľmi dobre. Ale je to aj o dobrej hre v obrannom pásme. Pracovali sme na tom od začiatku tréningového kempu,“ uviedol tréner Montrealu Claude Julien.

New York Rangers zvíťazil doma nad Pittsburghom 3:1, najväčšou mierou sa o tento triumf pričinil ruský útočník Artemij Panarin. Zaznamenal gól a dve asistencie.

„Som nesmierne hrdý na môj tím. Skvelá hra v oslabení, veľa zblokovaných striel, krásny gól v presilovke. Je skvelé poznať, čo môžete dosiahnuť, ak si všetci pomáhate,“ uviedol tréner Rangers David Quinn.

Calgary zvíťazilo vo Winnipegu 4:3 po nájazdoch, ten rozhodujúci premenil Johny Gaudreau. Americký útočník strelil gól aj v riadnom hracom čase a bodoval zatiaľ vo všetkých zápasoch od začiatku súťaže.

Na konte má 10 bodov (6+4) z ôsmich duelov. Najdlhšiu takúto šnúru v tíme „plameňov“ mal naposledy v sezóne 2013/2014 Jiří Hudler, ktorý v úvodných deviatich dueloch sezóny nazbieral 12 bodov (4+8).

Sumáre NHL:

MONTREAL CANADIENS – VANCOUVER CANUCKS 6:2 (3:1, 3:0, 0:1)
Góly: 1. Suzuki (Anderson, Drouin), 7. Lehkonen, 17. Petry (Byron, Lehkonen), 28. Gallagher (Suzuki), 29. Petry (Perry, Kotkaniemi), 38. Toffoli (Weber, Petry) – 9. Gaudette, 52. Beagle (Motte, Edler). Brankári: Price – Holtby, strely na bránku: 40:29, bez divákov.

NEW YORK RANGERS – PITTSBURGH PENGUINS 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 38. Rooney (Panarin, Lindgren), 52. Kreider (Fox, Panarin), 60. Panarin (Strome) – 10. Zucker (Ruhwedel, Malkin). Brankári: Šesťorkin – DeSmith, strely na bránku: 24:26, bez divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING – NASHVILLE PREDATORS 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Góly: 10. Palát (Stamkos), 14. Gourde (Johnson, Cirelli), 20. Point (Joseph, Sergačov), 28. Stamkos (Hedman, Killorn), 60. Gourde (Goodrow) – 43. Tolvanen (Haula), 46. Granlund (Ellis, Josi). Brankári: Vasilevskij – Saros, strely na bránku: 26:27, bez divákov.

WASHINGTON CAPITALS – BOSTON BRUINS 3:5 (2:0, 1:1, 0:4)
Góly: 14. CHÁRA (Hathaway, Dowd), 14. Sprong (Vrána, Jensen), 29. Carlson (Vrána) – 33. Pastrňák (Marchand), 47. Pastrňák (Zbořil, McAvoy), 54. Smith (Lauzon, Ritchie), 58. Carlo (Kuraly, Wagner), 59. Marchand (Krejčí). Brankári: Vaněček – Halák, strely na bránku: 26:33, bez divákov.

WINNIPEG JETS – CALGARY FLAMES 3:4 pp a sn (2:0, 0:1, 1:2 – 0:0, 0:1)
Góly: 5. Connor (Scheifele, Wheeler), 14. Connor (Morrissey, Wheeler), 59. Scheifele (Pionk, Wheeler) – 21. Tanev (Lindholm), 47. Gaudreau (Välimäki, Lindholm), 54. Mangiapane (Hanifin, Tkachuk), rozh. nájazd Gaudreau. Brankári: Hellebuyck – Markström, strely na bránku: 28:28, bez divákov.

Slováci v akcii
Zdeno Chára (Washington) 20:06 1 0 1 0 3 0
Tomáš Tatar (Montreal) 16:43 0 0 0 –1 0 2
Erik Černák (Tampa Bay) 19:01 0 0 0 1 2 4
Richard Pánik Washington) 15:46 0 0 0 –2 1 0
Jaroslav Halák (Boston) 59:29 23/26 88,5 %        

pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, u brankára: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Jaroslav Halák #Washington Capitals #Boston Bruins