Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Gretzkého nik neprekoná. Šťastných v NHL nikdy poriadne nedocenili

Ako jeden z mála Slovákov môže popri nespornom hokejovom umení povedať: ja som ho zažil! Keď Zdeno Cíger (51) ako neostrieľaný mladík prišiel za more, Wayne Gretzky potvrdzoval status ikony.

29.01.2021 15:55
debata (8)
zväčšiť Wayne Gretzky (99) gratuluje Jaromírovi Jágrovi... Foto: TASR/AP, KATHY WILLENS
Jágr Gretzky hokej Wayne Gretzky (99) gratuluje Jaromírovi Jágrovi (68) k víťazstvu 2:1 po nájazdoch v semifinále ZOH v Nagane 1998.

Nenapodobiteľnej hviezdy, ktorej sa celá NHL klaňala.

„Ktovie, možno sa dotýkal aj ľudských limitov. Bol dva kroky pred ostatnými,“ spomína niekdajší skvelý útočník, ktorý si štyri sezóny odkrútil aj za slávny Edmonton Oilers.

Do NHL ste vhupli v sezóne 1990/91, Gretzky hral vtedy za Los Angeles. Tipnite si, koľko nazbieral bodov?

Ťažká otázka. Bolo ich určite veľa (úsmev).

Presne 163. Znie to šialene, však?

A to číslo nie je ani zďaleka najvyššie – mal aj vydarenejšie sezóny. Je to trošku sci-fi, ostatní sa na jeho štatistiky pozerajú z úctivej vzdialenosti. Pravda, teraz je hokej iný, body sa zbierajú ťažšie.

Vari by dnes nehviezdil?

Určite áno. Napokon, hokej je dnes technickejší, menej agresívny, trestajú sa veci, ktoré kedysi boli úplne bežné. To by bola voda na jeho mlyn. V súčasnosti je to však oveľa vyrovnanejšie ako za mojich čias. V NHL boli kedysi mnohí hráči naivní, ľahšie sa proti nim kombinovalo a zbierali body. Na technickú hru neboli zvyknutí. Teraz už aj obrancovia dokážu v útoku neuveriteľné veci.

Zdeno Cíger. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Zdeno Cíger Zdeno Cíger.

Bol Gretzky vašim hokejovým vzorom?

Kdeže. Ako malý chlapec som ani nesníval o tom, že by som mohol hrať v NHL. Sledoval som maximálne európsky hokej, ten zámorský ani nebolo kde. Mal som iné idoly, Gretzkého som mal uloženého v hlave kdesi vzadu. Vedel som, že existuje.

Spomínate si ešte na prvý duel proti nemu?

Pamätám si zápasy, ale ktorý bol prvý, to veru nie.

Boli pre vás výnimočné?

Keď ste už v NHL, pozeráte sa na to inak. Navyše, každý tím má svoje hviezdy. Ak by sme ho špeciálne bránili, zrátali by nám to iní. Samozrejme, Gretzky bol výnimočný, naše podvedomie fungovalo, ale obzvlášť sme sa naňho nesústredili. Skôr prirodzene rešpektovali.

Prvé, čo som si všimol, že má postavu, o ktorej by ste nepovedali, že sa s ňou dá hrať hokej. Ale ono to tak býva – občas sa nájdu ľudia, ktorí sú neustále o krok vpred. A Gretzky bol rovno o dva. Oproti ostatným vynikal hokejovo i myšlienkovo. Ako z inej planéty.

Nechceli mu to súperi občas „osladiť“?

Myslíte, že by po ňom niekto vyletel? Kdeže (smiech). To by bol jeho koniec – hokejové harakiri. Ak by sa ho niekto pokúsil úmyselne zraniť, definitívne by sa odpísal. O tom, ako by mu to zrátali priamo na ľade, ani nehovorím. Navyše, Wayne takéto súboje ani nevyhľadával. Nebol bábovka, niečo zniesol, ale na zákernosti voči nemu si nikto nikdy netrúfol.

Nedávno ste spomenuli vtedajšieho obrancu Minnesoty Craiga Ludwiga, ktorý po hráčoch doslova poľoval…

Možno po nás Európanoch. Toho času nás tam vnímali ako odpad. Predsa len, emigranti, ktorí prišli skôr, si už stihli spraviť nejaké meno. Ludwig bol blázon, zastrašoval ma ešte pred buly. Po ňom ma rovno sekol tak silno, že som už iba cítil, ako mi odumiera nerv. Toto by si ku Gretzkému nedovolil.

Wayne Gretzky počas exhibície v roku 2016. Foto: SITA/AP, JOHN WOODS
Wayne Gretzky Wayne Gretzky počas exhibície v roku 2016.

Na konci roku 1992 ste odišli do Edmontonu, kde Gretzky vyrástol na najväčšieho hráča v dejinách. Je to aj najhokejovejšie mesto v NHL?

Vtedy sa viezlo na hokejovej vlne. Aj keď som tam pôsobil päť rokov po jeho odchode, meno Gretzky neustále viselo vo vzduchu. Nikdy odtiaľ nezmizne. Bola radosť tam hrať, užíval som si to. S New Jersey, kde som bol predtým, sa to nedalo porovnať. Kanada má veľkú hokejovú históriu, ľudia žijú pre tento šport.

Spoznávali vás aj na ulici?

Urobil som si tam meno, darilo sa mi. Dali mi to pocítiť.

A keď sa nedarilo?

Nie je to Európa, tamojšie fanúšikovstvo je úplne iné. Ľudia sa skôr zabávajú. Neviem, čo by sa muselo stať, aby boli k hráčom nepríjemní.

Nie všetci hokejisti sa – predovšetkým – kvôli tuhej zime tešia do Edmontonu…

Ja som pravý opak. Som prírodný typ, mám rád rybačky aj poľovačky. Úplne mi to tam sadlo. Zima bola chladná, ale nádherná. Veľa snehu a všade čisto. V New Jersey nebolo čo robiť, v Edmontone som sadol do auta a hneď za mestom boli jazerá, kde som nahodil udicu.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

A váš najväčší kanadský úlovok?

Nič veľké, ale raz sme boli s kamarátom dva dni chytať šťuky. Narátal som ich sedemdesiat! To bol veru zážitok, inde sa vám o tom môže len snívať.

Aké to bolo, keď Gretzky zavítal na edmontonský ľad ako súper?

Fanúšikovia ho stále zbožňovali. Priali mu. História a jeho zásluhy nepustia. Keď som ako hráč Slovana prišiel do Trenčína či do Martina, tak ma nenávideli. Bol som pre nich zradca. Kanadskí fanúšikovia sú oveľa zrelší.

Gretzkého do Los Angeles predal Peter Pocklington, muž, ktorý klub vlastnil aj za vašich čias. Ľudia ho za to údajne roky nenávideli…

Žil som hokejom, toto je politika. Nevnímal som tieto veci. Ale to, čo vravíte, je pravda. Pocklingtonovi to nikdy nezabudli.

Igor Liba spomínal, že Gretzky nikdy nechodil so spoluhráčmi na pivo – žil vraj v akejsi bubline. Všetky hviezdy boli odtrhnuté od tímu?

Výnimoční ľudia neraz takto žijú. Sú veľmi populárni, ľudia si ich na každom kroku všímajú, často potom ani nemajú na výber. Našli sa však aj hviezdy, ktoré si to užívali a spoločnosť dokonca vyhľadávali. Gretzky to asi cítil inak.

Boli to iba štatistiky, ktorými pobláznil celú NHL, alebo z neho vyžarovalo aj niečo viac?

Taký hráč dokáže stále niečo vymyslieť. Nemusí to byť gól, ani gólová prihrávka. Niekedy stačí kľučka. Spomínate si? Dva kroky vpred. To bol Gretzky. Každým pohybom výnimočný. Rozdával ľuďom radosť.

Jeho rekordy sú známe. Je vôbec možné, aby ich niekto niekedy prekonal?

Nedokážem si to predstaviť.

Dotkol sa ľudských možnosti?

Môžeme o tom polemizovať. Či sa dá hrať ešte lepšie, neviem, takého hráča som dosiaľ nevidel. Gretzkého čísla potvrdzujú, že bol úplne inde. Možno až na hranici možného a nemožného.

Dosiahol by takýto status, ak by nebol Kanaďan?

Zrejme nie. Bratia Šťastní zanechali v NHL obrovskú stopu, no nemám pocit, že by ich za to niekedy dostatočne docenili.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Wayne Gretzky #Zdeno Cíger