Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bez pátosu. Chárovi chýba Boston z jediného dôvodu

Žiadne zmiešané emócie od neho nečakajte. Zdeno Chára je muž momentu, ktorý sa do minulosti nepozerá. Do nadchádzajúcich zápasov proti Bostonu, kde pôsobil dlhých 14 sezón, pôjde s jediným cieľom - predĺžiť úspešnú sériu svojho nového klubu.

28.01.2021 16:24
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára.
debata (1)

„Zatiaľ sme bodovali vo všetkých zápasov, čo je skvelý začiatok sezóny. Aj to dokazuje, že v mužstve sa rýchlo vytvorila priaznivá tímová chémia,“ pochvaľuje si slovenský obranca.

Jasná vízia

Prestupom do Washingtonu prekvapil viacerých. V Bostone sa vypracoval medzi klubové legendy a Bruins ho už pomaly pripravovali na funkcionársku pozíciu.

Lenže Chára chcel pokračovať na ľade. Aj napriek tomu, že v marci oslávi už 44. narodeniny. Keď mu Capitals ponúkli signifikantnú úlohu v tíme, neváhal.

„Výzva nie je to správne slovo. Nový klub beriem ako príležitosť. Ako možnosť pripojiť sa k tímu, ktorý má najvyššie ambície a jasnú víziu, ako ich dosiahnuť,“ vysvetľuje odchovanec trenčianskej Dukly.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Hoci v aktuálnej covidovej situácii ťažko niečo predpovedať, Capitals s určitosťou patria do okruhu favoritov na zisk Stanleyho pohára. Vedenie klubu vie, že ani jeho hviezdy nemladnú. Ovečkin má 35 rokov, Oshie o jeden menej, Bäckström 33.

„Viacerí si pamätáme na skvelý pocit, keď sme vyhrali trofej pred troma rokmi. Cítime, že máme šancu o ňu zabojovať aj v tejto sezóne,“ reaguje Ovečkin.

Žiadne rozprávky

K najvyššiemu cieľu má pomôcť aj Chára. Sezónu začal v tretej defenzívnej dvojici, ale tréneri ho po spoľahlivých výkonoch posunuli k Justinovi Schultzovi do druhej obrany. Capitals ho využívajú najmä v oslabeniach, celkovo má tretiu najvyššiu minutáž v tíme (20:08 min na zápas).

„Je úžasné vidieť 43-ročného chlapa, ktorého takto baví hokej. Hral som aj s Joeom Thorntonom, ten bol rovnaký. Zdeno je pre nás skvelou akvizíciou. Môžeme sa na neho spoľahnúť v kľúčových momentoch,“ tvrdí obranca Brendan Dillon.

Capitals sa rýchlo presvedčili, že príbehy o Chárových legendárnych dávkach v posilňovni nie sú rozprávky. Úžas neskrýval ani vychýrený bitkár Tom Wilson.

Najstarší hráči v histórii NHL (k 8. júnu 2020) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Gordie Howe (Kanada) - 52 rokov, 11 dní.

„Pracuje s činkami, ktoré sú skutočne ťažké. Ale keď ich zdvíha, tak také ťažké nevyzerajú. Nechcem zostať v hanbe, takže cvičím o to poctivejšie,“ priznáva Wilson.

Chýba mu rodina

Tím z hlavného mesta hostí Boston v sobotu a pondelok. Proti bývalému kapitánovi nastúpi aj jeho dlhoročný spoluhráč Brad Marchand.

„Je zvláštne vidieť ho v inom drese. So Zdenom som strávil v jednom tíme viac ako dekádu. Svedčí to o jeho charaktere, že na sklonku kariéry sa rozhodol pre zmenu. Chce hrať naďalej hokej a je pripravený tomu všetko podriadiť,“ tvrdí Marchand.

Chárova adaptácia vo Washingtone prebehla bez problémov. Po týždni v covidovej karanténe mu klub vybavil ubytovanie a najvyšší hráč v lige si zvyká na nový domov.

„Uplynulé dva-tri týždne boli vskutku hektické. Avšak zo dňa na deň si viac zvykám. Pomohol začiatok sezóny. Ak sa raz dostanete do kolotoča tréningy, zápasy, cestovanie, váš denný kolobeh sa ustáli a veci sa vrátia do normálu,“ reaguje.

S Bruins vyhral Stanleyho pohár, stal sa najlepším obrancom ligy a trikrát sa dostal do top zostavy sezóny. V Bostone mu nezostali len skvelé spomienky, ale aj jeho najbližší.

Hoci v USA prebieha masívna vakcinácia proti koronavírusu, v krajine naďalej platia prísne opatrenia. Jedným z nich je aj obmedzenie cestovania. Chárova manželka Tatiana, ich 11-ročná dcéra Elliz a štvorroční synovia – dvojčatá Zack a Ben sa zatiaľ do Washingtonu nedostali ani len na návštevu.

„Zakaždým, ak ste odlúčení od rodiny, ide o náročnú situáciu. Snažíme sa čo najčastejšie spolu komunikovať. Vďaka výdobytkom modernej techniky to našťastie funguje bez problémov,“ dodáva Chára.

Kariéra Zdena Cháru v NHL
New York Islanders 231 6 23
Ottawa Senators 299 51 95
Boston Bruins 1023 148 333
Washington Capitals 7 0 1

Klub, zápasy, góly, asistencie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Washington Capitals #Boston Bruins