Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na jeho korčuľovaní sa smiali, potom im padla sánka. Z Cháru bol stroj

Niekdajší hokejový obranca Jason York odohral na sklonku kariéry v sezóne 2006/2007 49 zápasov v drese Bostonu Bruins.

09.11.2020 10:24
Jason York, Zdeno Chára Foto: ,
Jason York a Zdeno Chára korčuľujú k brankárovi Joeymu MacDonaldovi po víťazstve nad New Jersey v marci 2007.
debata (1)

Stačilo mu to na to, aby bližšie spoznal osobnosť vtedy nového kapitána tímu Zdena Cháru. Obrovitý slovenský obranca kanadského spoluhráča zaujal obrovskou pracovitosťou a tréningovým zápalom.

"Chodil do posilňovne dvakrát denne vtedy, keď sme nemali zápasy. Zašiel tam spravidla ráno a potom ešte aj večer. Urobil 39 zhybov na hrazde až k brade a s vystretými rukami.

Spomínam si, ako som sa na to zdiaľky uznanlivo díval. Ten chlap bol stroj, takú pracovnú morálku som predtým u nikoho nevidel," zaspomínal si Jason York, súčasný hokejový analytik, ktorý pracuje pre Sportsnet aj Hockey Night in Canada.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Yorka neprekvapuje, že Chára aj v 43 rokoch odohral v drese Bostonu ako jeho kapitán celú uplynulú sezónu. A prekonal už aj spravidla veľmi vzdialené méty – 1500 zápasov v základnej časti (1553) a 600 dosiahnutých bodov (656).

A hoci momentálne stále nemá zmluvu na ďalšiu sezónu, myslí si, že ju napokon dostane. „Stále sa chce zlepšovať na ľade aj mimo neho, preto vydržal tak dlho,“ podotkol York na webe bostonhockeynow­.com.

Bývalý hráč Detroitu, Anaheimu, Ottawy či Nashvillu si spomenul aj na to, ako si z vyše dvojmetrového Cháru na začiatku jeho zámorskej kariéry robili posmech, že nevie poriadne korčuľovať.

Najstarší hráči v histórii NHL (k 8. júnu 2020) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Gordie Howe (Kanada) - 52 rokov, 11 dní.

"Pamätám si ako Big Zee v tíme New York Islanders ešte nemal také zručnosti ako niektorí iní hokejisti. Hráči sa mu smiali, ale on sa zaťal a začal tvrdo pracovať na svojom zlepšení. A to najmä čo sa týka rúk a korčuľovania.

Už po príchode do Ottawy zmenil svoju hru a zrazu bol z neho obojsmerný obranca. Okrem toho je to aj veľmi múdry človek. Tuším hovorí až šiestimi jazykmi a počas kariéry získal licenciu na predaj nehnuteľností. Jednoducho celý život sa snaží zdokonaľovať," dodal York.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #New York Islanders #Jason York