Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postihnutého spolužiaka nútil jesť sladkosti z pisoára. Klub NHL si ho aj tak vybral

Zámorím rezonuje prípad Mitchella Millera, mladého hokejistu, po ktorom siahol v drafte NHL ako po svojej prvej voľbe klub Arizona Coyotes.

29.10.2020 06:50
debata

Osemnásťročného amerického obrancu sprevádza tieň z nedávnej minulosti. Pred štyrmi rokmi stál pred súdom pre šikovanie spolužiaka tmavej pleti s mentálnym postihnutím Isaiaha Meyera-Crothersa.

V policajnej správe, ktorú získalo periodikum Arizona Republic, sa uvádza, že Miller a ďalší tínedžer Isaiaha bili päsťami a hokejová nádej sprvoti klamala vedeniu školy o svojej účasti na incidentoch. Zo šikany existujú aj videodôkazy a svedectvá spolužiakov.

Meyer-Crothers vraví, že Miller ho roky rasisticky urážal, pričom používal aj výraz „neger“. Mama poškodeného dokonca opisovala, ako hráč chytil jej syna a jeho hlavou udrel do steny.

Isaiaha tiež prinútili jesť sladkosti, ktoré boli predtým v pisoári.

Miller spolu s ďalším tínedžerom za tieto skutky stáli v roku 2016 pred súdom. Obvinili ich z ublíženia na zdraví a porušenia školského poriadku v Ohiu.

„Krváca mi z toho srdce, keď som sa dozvedel, že bol draftovaný. Je hlúpe, že si Coyotes nedokázali zistiť, čo sa stalo v minulosti. Bohužiaľ s tým nemôžem nič urobiť,“ uviedol Meyer-Crothers pre The Republic, cituje ho aj ESPN.

Mitchell Miller (vpravo) v juniorskom drese USA... Foto: SITA/AP, CODIE MCLACHLAN
Mitchell Miller Mitchell Miller (vpravo) v juniorskom drese USA v auguste 2018.

Tvrdí, že teraz kamarátstvo účelne predstiera. „Teraz je cool? Niekto, kto si vás vyberie ako obeť, celý život vás týra a bije v škole, rozhodne nie je cool,“ dodal pohoršene Isaiah.

Miller a ďalší tínedžer dostali trest 25 hodín verejnoprospešných prác, rodine týraného chlapca sa museli ospravedlniť a zaplatiť jej súdne trovy.

List s priznaním svojho konania a ľútosťou nad ním poslal hokejista ešte pred ostro sledovaným draftom všetkým klubom NHL. Túžil po druhej šanci. Veril, že mu ju napriek spomínaným udalostiam niekto z profiligy dá. A to sa aj stalo.

Siedmeho októbra si ho vybral klub Arizona Coyotes vo štvrtom kole (111. celkovo). Napriek nižšej pozícii išlo o prvú arizonskú voľbu.

Krok Coyotes vyvolal búrku nevôle u veľkej časti verejnosti. Veľká časť verejnosti adresovala pohoršené reakcie aj na sociálnych sieťach.

„Toto je psychotické správanie. Nedá sa zamiesť pod koberec. Miller mučil svojej obeť aj mimo školy. Všetko, za čím tím Coyotes stojí, je poškvrnené,“ napísal jeden z užívateľov Twitteru.

Prezident klubu Arizona Coyotes Xavier Gutierrez si bol vedomý temnej stránky svojej hráčskej voľby.

„Naším základným poslaním je zaistiť bezpečné prostredie – či už na školách, v našej komunite, hokejových klziskách alebo na pracoviskách – bez šikany a rasizmu,“ píše sa v úvode jeho vyhlásenia pre The Republic.

„Keď sme sa prvýkrát dozvedeli o Mitchellovom príbehu, bolo by pre nás ľahké dať od neho ruky preč – veľa tímov to aj urobilo. Namiesto toho sme cítili, že je našou zodpovednosťou byť súčasťou riešenia – nielen hovoriť a robiť správne veci, ale zabezpečiť, aby ich robili aj ostatní,“ vysvetľujú v Arizone svoj krok.

Organizácia je vraj v najlepšej pozícii, aby Mitchella viedla „k líderskej pozícii v tejto problematike. Dala mu najavo jej očakávania, je ochotná venovať mu čas, úsilie, energiu a poskytnúť mu potrebné zdroje a platformu na boj proti šikovaniu a rasizmu.“

„Je to príbeh o reflexii, dospievaní a vplyve komunity. Skutočný líder nachádza spôsoby pre každého, aby prispel k riešeniu. Všetci musíme byť jeho súčasťou,“ doplnil klub.

Gutierreza vymenovali za prezidenta klubu vlani v júni. Vo svojej pozícii v rámci NHL bude mať na starosti zastavenie rasizmu a podporenie rozmanitosti v tomto športe.

Čo sa týka Millera, jeho list klub zverejnil.

„Je mi nesmierne ľúto šikanovania v roku 2016, keď som bol v ôsmej triede. Bol som mladý, nevyzretý a cítim sa strašne kvôli svojim činom,“ napísal.

Dodal, že v tom čase nerozumel závažnosti svojich činov a dopadov na iných ľudí. Za posledné štyri roky mal vraj veľa času na premýšľanie a svoj rast, absolvoval stretnutia k téme kultúrnej rozmanitosti.

Top hráči z Import Draftu, ktorí uspeli v NHL Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Richard Zedník. Slovenského útočníka si v...

„Som vďačný Arizone Coyotes, že mi dala šancu. Sľubujem, že ju nesklamem. Chcem byť lídrom v tejto záležitosti, pomôcť ukončiť šikanu a rasizmus,“ dodal. O incidente vedel aj jeho univerzitný tím.

Podľa matky poškodeného sa však hráč osobne nikdy neospravedlnil a rodinu nekontaktoval ani klub Coyotes.

„Sú súčasťou problému a prilievajú olej do ohňa hnutia Black Lives Matter,“ hnevá sa mama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #draft NHL #Mitchell Miller