Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opustí Chára Boston? Bolo by to ako dres Bruins bez medveďa v logu

Fanúšikovia tŕpnu, špekulácie narastajú. Dvanásť dní po otvorení trhu s voľnými hráčmi Boston Bruins nemá pod zmluvou dlhoročného kapitána. Ešte pred mesiacom niečo nepredstaviteľné.

21.10.2020 18:00
Chára Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára objíma brankára Tuukku Raska.
debata (3)

"Cítim sa dobre a stále mám na to, aby som pokračoval. Chcem zostať súčasťou Bruins, naďalej ísť príkladom a podeliť sa o skúsenosti,“ vravel Zdeno Chára po konci sezóny.

Zásadná otázka teraz znie – kto ukončí vyčkávaciu taktiku prvý?

Patový stav

Záver pandémiou poznačeného ročníka NHL sa Bruins nepodaril. Hoci pred prerušením sezóny boli jasne najlepším tímom v súťaži, v bublinovom play off túto pozíciu nepotvrdili. S Carolinou si ešte poradili, ale v ďalšom kole nestačili na neskorších víťazov Stanleyho pohára Tampu Bay.

Ako zvyčajne, kritika sa zniesla najmä na kľúčových hráčov. Pastrňákovi vyčítali málo gólov, Halákovi deravú lapačku a Chárovi časté chyby v obrane.

Čoraz hlasnejšie sa ozývali hlasy, ktoré posielali 43-ročného veterána do dôchodku. Stratil rýchlosť i reakcie, nestíha proti rýchlejším hráčom súpera, vypočul si.

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

Neprajníci zostali zaskočení, keď Chára oznámil túžbu pokračovať v klube. Lenže dni plynú a patový stav trvá. Všeobecne sa očakávalo, že Boston vzhľadom na hráčov status oznámi predĺženie spolupráce už minulý týždeň.

„S hráčom a jeho agentom sme absolvovali niekoľko stretnutí. Komunikujeme spolu na pravidelnej báze. Zdeno patrí medzi klubové legendy, dostane toľko času na rozmyslenie o budúcnosti, koľko potrebuje,“ vyhlásil generálny manažér Bruins Don Sweeney.

Nervozita bostonských fanúšikov vzrástla po tom, ako Chárov agent Matt Keator vyhlásil, že jeho klient zvažuje všetky možnosti. To znamená aj ponuky od iných tímov. Záujem okrem iných prejavilo aj Colorado, ktorému by sa skúsený obranca hodil.

Budúcnosť v manažmente

Zámorskí komentátori sa zhodujú, že odchod trenčianskeho rodáka by bol pre Boston veľkou stratou. Hoci už nepatrí medzi absolútnu defenzívnu elitu, jeho úloha pre mužstvo je ťažko nahraditeľná.

Napokon, kapitánom mužstva 14 sezón nie je len tak. Líder a ťahúň kabíny na ľade i mimo neho, nestarnúceho Cháru berú mladší spoluhráči ako veľký vzor.

Viacerí si bostonské mužstvo bez neho nevedia predstaviť. Patrí medzi nich aj kouč Jindřich Novotný, ktorý stál na začiatku Chárovej kariéry v juniorskej kategórii.

"Pokiaľ bude hrať, tak jedine za Bruins. Jedine že by prišla ponuka na výhodný trejd, čo nepredpokladám. Navyše, Zdeno a vedenie klubu sa už rozprávali o tom, čo bude po kariére. Myslím, že sa s ním počíta na vysoké miesto vo vnútri organizácie.

V Bostone majú veľký priestor na to, aby sa mohol angažovať v manažmente Bruins. Napokon – má na to aj akademické vzdelanie," povedal Novotný pre Pravdu v nedávnom rozhovore.

Zdeno Chára so spoluhráčmi z Bostonu. Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Zdeno Chára Zdeno Chára so spoluhráčmi z Bostonu.

Bostonu urobilo škrt cez rozpočet rozhodnutie Toreyho Kruga, ktorý sa upísal St. Louis Blues. Stratu ďalšieho skúseného obrancu si už mužstvo nemôže dovoliť. Myslí si to aj jeho spoluhráč Matt Grzelcyk.

„Neviem, ako celá situácia dopadne, ale bolo by skvelé mať Zdena späť. Je neskutočná osobnosť. Som presvedčený, že mužstvu toho môže ešte veľa ponúknuť. Navyše, je z neho cítiť túžba po hraní, čo je pre hokejistu dôležité,“ zdôraznil Grzelcyk.

Po odchode Kruga sa vedenie klubu sústredilo na udržanie si mladších obrancov. Je veľmi pravdepodobné, že s Chárom má džentlmenskú dohodu v štýle „najskôr mladí, mňa máte istého“.

Pre jeho zotrvanie v súčasnom pôsobisku hovoria aj iné faktory. Chára je vokálnym členom miestnej komunity, v ktorej sa angažoval aj nedávnou účasťou na pochode za rasovú rovnoprávnosť.

V Bostone sa narodili jeho tri deti a už dávnejšie vyhlásil, že mesto je jeho druhým domovom.

Hoci stále platí, že NHL je v prvom rade veľký biznis, odchod klubovej legendy na sklonku kariéry je nepravdepodobný. Ako napísal jeden z priaznivcov na sociálnej sieti – bolo by to ako mať bostonský dres bez medveďa v logu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins