Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na záchod šiel aj 40-krát denne, videl čistú krv. Veterán NHL varuje kolegov

Spoveď Ryana Keslera v kanadskom športovom dokumente TSN s názvom Problém bolesti šokovala. Hokejový útočník verí, že ňou upozorní hráčov NHL na riziká súvisiace s užívaním liekov proti bolesti.

24.09.2020 15:27
Ryan Kesler Foto: ,
Ryan Kesler v drese Anaheimu v roku 2015.
debata (1)

Tridsaťšesťročného Američana, ktorý odohral 1001 zápasov v profilige za Vancouver a Anaheim a na ZOH vo Vancouvri 2010 získal striebro, viedli nedostatočné vedomosti o populárnom protizápalovom lieku k vážnym zdravotným problémom.

Kesler nehral v NHL od marca 2019 pre problémy s bedrovým kĺbom, ktorý mu operovali (zmluvu v tíme Ducks má do konca sezóny 2021/22). Spolu s ďalšími hráčmi hovoril v dokumente o nadmernom užívaní nesteroidných liekov proti bolesti, najmä toradolu. Ten však nie je schválený na dlhodobé užívanie.

„Nikdy som nechcel oslabiť tím, takže som vedel, že musím hrať. A ak chcete hrať, musíte užiť lieky proti bolesti,“ cituje Keslerove slová ESPN.

Útočník Vancouvru Ryan Kesler v súboji s... Foto: SITA/AP, Darryl Dyck
Ryan Kesler, Marián Hossa Útočník Vancouvru Ryan Kesler v súboji s Mariánom Hossom z Chicaga v apríli 2011.

Diery, vredy a kŕče

V roku 2015 ho trápila kolitída, ochorenie, ktoré spôsobuje dlhotrvajúci zápal a vredy v zažívacom trakte. Lekári mu oznámili, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolalo nadmerné užívanie toradolu.

„V hrubom čreve som mal diery a vredy. Trápili ma kŕče. Je to veľmi nepríjemné. Musel som ísť na záchod 30–40-krát denne a zakaždým to bola čistá krv. Vyčerpáva vás to, je to strašné. A to všetko preto, lebo ma nik nevaroval, čo mi tento liek môže spôsobiť,“ dodal držiteľ Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka NHL z roku 2011.

Na jeseň 2019 Keslerovi diagnostikovali Crohnovu chorobu, zápalové ochorenie tráviaceho traktu.

Užívanie toradolu je rozšírené

Tímy NHL podľa Keslera neposkytli informácie svojim hráčom o rizikách liekov proti bolesti či ich vedľajších účinkoch. „Nevedel som, čo to so mnou môže urobiť. Cítim, že keď prehovorím o nebezpečenstvách, ktoré môžu spôsobiť, pomôže to všetkým,“ doplnil.

Tvorcovia dokumentu z TSN Rick Westhead a Matt Cade uviedli, že medzi hráčmi NHL je užívanie toradolu rozšírené. Viacerí agenti potvrdili, že ich hráči „to berú pred každou sezónou a play off“, aby zvládli bolesti.

Útočníci s najlepšími schopnosťami v NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Hokejové videnie: Artemij Panarin. Jedným z...

„Čo sa týka zodpovednosti, najviac jej spadá pod trénerov tímov a lekárov,“ tvrdí Westhead. Ten tiež vyjadril rozhorčenie z faktu, že hráči nedostávajú informácie o dôsledkoch užívania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anaheim Ducks #Ryan Kesler