Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára bez hokeja? Ako žehlička bez elektriny

Fanúšikov držal niekoľko dní v napätí. Ukončí po neúspechu v play off kariéru, pýtali sa. Zdeno Chára (43) veľmi rýchlo zistil, že bez hokeja dlho nevydrží. Túžim hrať ďalej, chcem zostať súčasťou bostonského mužstva, zneli slová kapitána.

05.09.2020 06:00
Chára Foto: ,
Zdeno Chára.
debata

„Zdeno má pre Bruins veľkú hodnotu. Neviem si ho predstaviť v inom klube,“ vraví hokejový analytik Jindřich Novotný (60), ktorý stál na začiatku Chárovej kariéry v juniorskej kategórii.

Prekvapilo vás jeho rozhodnutie?

Vôbec. Keď sme sa vlani rozprávali, vyjadril túžbu to ešte nejaký čas potiahnuť. Cíti, že stále dokáže byť platným hráčom. Bruins si ho chcú udržať aj potom a postupne zapracovať do organizačnej štruktúry.

V play off mu klesla minutáž a viacerí ho po kolísavých výkonoch posielali do dôchodku. Má stále čo tímu ponúknuť?

Predovšetkým – je obrovským vzorom. Líder a ťahúň kabíny na ľade i mimo neho. Hráči sa nedávno vyjadrovali, že si nevedia predstaviť mužstvo bez neho. Aj keď minutáž už nie je taká, ako pred pár rokmi, jeho úloha pre tím je obrovská. Sú veci, ktoré nenahradíte. Takémuto hráčovi odpustíte aj občasnú chybičku, keďže ju vykompenzuje. Napadá mi jedna paralela. Aj Jánovi Filcovi vyčítali, že na MS 2002 zobral „starého“ Jerguša Baču. Všetci vieme, ako to dopadlo. Podobne uvažujú aj v Bostone. Veľmi si cenia Zdenove líderské schopnosti.

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

Uškodila mu korona pauza? Rozbiehal sa po reštarte ťažšie ako mladší spoluhráči?

Prestávka spôsobená pandémiou neprospela Bruins ako celku. Pred prerušením boli v laufe, viedli ligu a mali nakročené k zisku Prezidentskej trofeje. Aj v play off mohli dokázať veľké veci. Korona narušila hegemóniu tímu, prišla neistota. Nikto nevedel, kedy sa opäť začne, termín sa neustále posúval. K pohode neprispelo ani rozhodnutie brankára Raska opustiť mužstvo, i keď samozrejme – rodina je prvoradá. Bruins stratili tímovú ulitu i súdržnosť. Môže za to aj jedna z najväčších hviezd mužstva David Pastrňák. V čase, keď sa tvorili bubliny a hráčov držali skrátka, elitného útočníka z nej vykázali.

V zámorí sa písalo, že spolu s krajanom Ondřejom Kašem prišli na zraz neskoro a porušili karanténu…

Sú to maličkosti, ktoré narúšajú tímovú pohodu. Väšina dodržiava pravidlá a zrazu sa objavia výnimky, pre ktoré regule neplatia. Na Pastrňákovi bolo vidno, že mal problém dostať sa do tradičnej formy. Hoci k tomu prispeli aj zdravotné problémy, útok Pastrňák, Bergeron, Marchand nebol taký dominantný ako v základnej časti.

Desať najťažších hokejistov v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
9. Ross Johnston (NY Islanders) - 106,60 kg

Prečo Chára pokračuje?

Poznám veľa hráčov, ale Zdeno má skutočne výnimočný prístup. Bez tréningu a hokeja dlho nevydrží. Akoby ste chceli žehliť a nemáte k tomu elektrinu… Keď je v lete na Slovensku, deň má presne rozplánovaný podľa tréningov. Ťažko sa s ním dohaduje stretnutie, nemá veľa voľného času. Rozdeľuje ho medzi hokej a rodinu. Jeho prístup by si mal zobrať za vzor každý mladý hokejista.

Vyjadril túžbu zostať v Bostone, čaká sa na reakciu klubu. Viete si ho predstaviť v inej organizácii?

Pokiaľ bude hrať, tak len za Bruins. Jedine že by prišla ponuka na výhodný trejd, čo nepredpokladám. Navyše, Zdeno a vedenie klubu sa už rozprávali o tom, čo bude po kariére, čo by mohol robiť. Myslím, že sa s ním počítajú na vysoké miesto vo vnútri organizácie. V Bostone majú veľký priestor na to, aby sa mohol angažovať v manažmente Bruins. Napokon, veď má na to aj akademické vzdelanie.

Počas leta sa zúčastnil na niekoľkých pochodoch za rasovú rovnoprávnosť. Je to jeho príspevok bostonskej komunite?

Má to v sebe. Už keď sme boli spolu v juniorských rokoch, nemal rád nespravodlivosť. Vždy – aj v dobrom i zlom – sa vedel pobiť za kamarátov. Je to súčasťou jeho hráčsko-sociálneho cítenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #Jindřich Novotný