Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL odložila ďalšie zápasy: Ľudské práva majú prednosť pred športom

Vedenie hokejovej NHL prejavilo solidaritu s ďalšími veľkými zámorskými ligami, ktoré sa rozhodli protestovať po postrelení Afroameričana Jacoba Blakea, a odložilo štyri zápasy play off naplánované v noci na piatok a na sobotu SELČ.

27.08.2020 21:10 , aktualizované: 28.08.2020 07:58
HOCKEY-NHL-DAL-WPG/ Foto: ,
ilustračná snímka.
debata (17)

Liga to oficiálne potvrdila len hodinu pred štartom duelu New York Islanders – Philadelphia Flyers.

"Po dlhých diskusiách sa hráči NHL domnievajú, že najlepším riešením by bolo spraviť krok späť a neodohrať dnešné a zajtrajšie zápasy, ako boli naplánované.

NHL podporuje rozhodnutie hráčov a tieto štyri stretnutia preloží na nové termíny so štartom od soboty (miestneho času) a upraví aj ďalší program 2. kola play off," píše sa v stanovisku ligy na oficiálnej stránke.

V noci na piatok SELČ sa tak neuskutočnia tretie stretnutia semifinále Východnej konferencie New York Islanders – Philadelphia Flyers a Západnej konferencie Vancouver Canucks – Vegas Golden Knights.

V noci na sobotu sú to štvrté zápasy semifinále na východe Boston Bruins – Tampa Bay Lightning a západe Dallas Stars – Colorado Avalanche.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

Hráčska asociácia NHL absolvovala vo štvrtok popoludní konferenčný hovor s hokejistami, aby sa dohodli na postupe. Ešte predtým formálne vyzvala na odloženie dvoch duelov Aliancia pre rozmanitosť v hokeji (Hockey Diversity Alliance), ktorej cieľ je boj s rasizmom.

„Sme presvedčení, že to vyšle jasný signál, že ľudské práva majú prednosť pred športom,“ povedal šéf organizácie a útočník San Jose Sharks Evander Kane.

Dvadsaťdeväťročného Blakea postrelili ešte v nedeľu, keď sa pokúšal nasadnúť do svojho automobilu. Policajti ho zasiahli sedemkrát do chrbta. Podľa generálneho prokurátora Wisconsinu Josha Paula mal pri sebe nôž. Policajti sa Blakea pokúsili zatknúť s použitím paralyzéra, no neúspešne.

Protest športovcov odštartovali basketbalisti Milwaukee Bucks, vedenie NBA následne zrušilo tri stretnutia z noci na štvrtok a aj všetky z noci na piatok. Bojkot sa rozrástol aj na bejzbalovú MLB, futbalovú MLS a ženskú WNBA. Pridali sa aj niektoré tímy NFL, ktoré zrušili tréningy.

Boston nastúpi v sobotu o 18.00

Vedenie zámorskej hokejovej NHL oznámilo, že štyri odložené zápasy play off sa odohrajú tento víkend. Program odštartuje v sobotu o 18.00 SELČ štvrtým zápasom semifinále Východnej konferencie v Toronte medzi Bostonom a Tampou Bay (stav série je 1:2), v ktorom by mali nastúpiť aj traja Slováci – Jaroslav Halák a Zdeno Chára na strane Bruins a Erik Černák v drese Lightning.

Následne sa v treťom dueli stretnú Philadelphia s New Yorkom Islanders (1:1 na zápasy, v noci na nedeľu o 1.00 SELČ). V Edmontone odohrajú v noci na nedeľu o 3.45 SELČ svoj tretí súboj semifinále Západnej konferencie Vancouver a Vegas (1:1 na zápasy). Ďalší odložený duel medzi Dallasom s Andrejom Sekerom a Coloradom (2:1 pre Dallas) sa uskutoční v noci z nedele na pondelok so štartom o polnoci.

V tú istú noc sú na programe aj ďalšie dve stretnutia. V prípade, že sa minimálne tri série natiahnu na sedem zápasov, spôsobí odloženie až dvojdňový sklz v programe konferenčných semifinále, uviedla agentúra AP.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #rasizmus