Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dallas otočil z 0:2 úžasnou gólovou šnúrou. MacKinnon vyrovnal rekord M. Šťastného

Hokejisti Dallasu so slovenským obrancom Andrejom Sekerom zdolali v druhom súboji semifinále play off Západnej konferencie NHL Colorado 5:2 a v sérii vedú už 2:0 na zápasy. Stars prehrávali ešte v polovici stretnutia 0:2, ale šnúrou piatich gólov dokázali skóre otočiť.

25.08.2020 07:00 , aktualizované: 10:06
Dallas, Colorado Foto: ,
Radujúci sa hokejisti Dallasu a sklamaní hráči Colorada.
debata

Pri oboch góloch Colorada bol Nathan MacKinnon, ktorý bodoval vo všetkých desiatich zápasoch v play off a vyrovnal klubový rekord Mariána Šťastného z roku 1982.

Do 2. kola play off úspešne vstúpili hokejisti New Yorku Islanders, ktorí v úvodnom dueli semifinálovej série Východnej konferencie v Toronte zvíťazili nad Philadelphiou hladko 4:0.

Oporou „ostrovanov“ bol ruský brankár Semjon Varlamov, ktorý zneškodnil všetkých 29 striel súpera a v druhom zápase po sebe si udržal čisté konto. Momentálne ťahá šnúru 136 minút a 20 sekúnd bez inkasovaného gólu. Iba 40 sekúnd mu chýba, aby prekonal klubový rekord v play off Billyho Smitha z roku 1980.

„Hrali sme fantasticky v defenzíve, chlapci predviedli predo mnou opäť skvelú prácu. Dva shutouty za sebou ma tešia, ale play off je o víťazstvách, tie sú najdôležitejšie,“ povedal pre nhl.com 32-ročný Varlamov, ktorý dve čisté kontá za sebou zaznamenal aj v 1. kole proti Washingtonu Capitals.

Skóre duelu otvoril strelou od modrej čiary obranca Andy Greene, ktorý v play off skóroval prvýkrát od 16. apríla 2010. „Videl som voľnú cestu smerom k bránke a tak som vyskúšal strelu z prvej. Mal som šťastie,“ povedal veterán, ktorého Islanders získali vo februári výmenou z New Jersey Devils.

Útočníci s najlepšími schopnosťami v NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Hokejové videnie: Artemij Panarin. Jedným z...

Vo veku 37 rokov a 299 dní sa Greene stal druhým najstarším hráčom v klubovej histórii s gólom vo vyraďovačke, rekord z roku 1979 drží Ed Westfall (38 rokov, 215 dní). Greene sa zároveň stal desiatym hráčom histórie NHL, ktorý skóroval v play off po desať a viacročnej pauze.

O ďalšie zásahy New Yorku sa v tretej tretine postarali Jean-Gabriel Pageau, Anders Lee a Devon Toews, ktorý skóroval sedem a pol minúty pred koncom do prázdnej bránky pri zúfalom pokuse Flyers o návrat do zápasu. Philadelphia mala slabý štart, prvú tretinu prehrala na strely 4:15 a len vďaka skvelým zákrokom Cartera Harta prehrávala iba 0:1.

„Prvá tretina bola asi najhoršia zo všetkých, ktoré sme tu v bubline odohrali,“ uviedol kapitán „letcov“ Claude Giroux. V druhej časti vyslali Flyers na bránku súpera 15 striel, ale neporadili si s Varlamovom.

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

„V prvej tretine bol súper lepší, ale potom sme zabrali a hrali sme dobre. Keď takto budeme pokračovať, tak určite prídu aj góly. V tretej tretine sme prehrali niekoľko dôležitých súbojov, čo súper potrestal,“ povedal tréner Philadelphie Alain Vigneault. Druhý zápas série sa bude hrať v stredu o 21.00 SELČ.

Dallas rozhodol o svojom víťazstve nad Coloradom v druhej tretine. Hráči Avalanche po góloch Nathana MacKinnona a Mikka Rantanena viedli 2:0, ale Stars v druhej tretine štyrmi gólmi skóre otočili.

Zlomovým bodom boli dva presilovkové góly v polovici duelu, keď najskôr pri dvojnásobnej početnej výhode znížil Joe Pavelski a o 43 sekúnd neskôr využil presilovku o jedného hráča Radek Faksa.

Rozdielový gól dal s veľkou dávkou šťastia Alexander Radulov, keď sa puk za Pavla Francouza odrazil od jeho hrude. Ďalší úder Coloradu zasadil sekúnd pred druhou sirénou Esa Lindell (4:2). Piate víťazstvo Dallasu za sebou v tejto vyraďovačke poistil do prázdnej bránky Jamie Oleksiak.

Slovenský obranca Sekera odohral za Dallas 18:52 minút, pripísal si dva plusové body, jednu strelu a rozdal tri „hity“. Veľkou mierou sa o víťazstvo Stars pričinil aj brankár Anton Chudobin, ktorý zlikvidoval 39 striel. Ofenzívny líder Avalanche MacKinnon si okrem gólu pripísal aj asistenciu a bodoval vo všetkých desiatich zápasoch nadstavby.

Vyrovnal tak klubový rekord Joea Sakica z roku 1996 a slovenskej legendy Mariána Šťastného z roku 1982 (vtedy ešte Quebec Nordiques). Coloradu pre zranenia z prvého zápasu chýbali brankár Philipp Grubauer a obranca Erik Johnson. Tretí duel série je na programe v noci na štvrtok o 4.30 SELČ.

2. kolo play off NHL

Semifinále Východnej konferencie
Prvý zápas: Philadelphia – New York Islanders 0:4 (0:1, 0:0, 0:3) - stav série: 0:1
Góly: 7. Greene (Nelson), 43. Pageau (Komarov, Pelech), 49. Lee (Barzal, Eberle), 53. Toews. Brankári: Hart – Varlamov, strely na bránku: 29:29.

Semifinále Západnej konferencie:
Druhý zápas:
Colorado – Dallas 2:5 (1:0, 1:4, 0:1) - stav série: 0:2
Góly: 7. MacKinnon (Rantanen, Makar), 29. Rantanen (MacKinnon, Landeskog) – 30. Pavelski (Radulov, Seguin), 31. Faksa (Gurjanov, Perry), 36. Radulov (Benn, Heiskanen), 40. Lindell, 60. Oleksiak (Dickinson). Brankári: Francouz – Chudobin, strely na bránku: 40:27.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Sekera #New York Islanders #Dallas Stars