Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchly koniec pre Pánika s Fehérvárym, úžasný obrat a postup Sekerovho Dallasu

Hokejisti New Yorku Islanders a Dallasu Stars sa stali ďalším postupujúcimi tímami do 2. kola play off NHL. Islanders zvíťazili v noci na piatok v piatom súboji 1. kola nad Washingtonom Capitals s Richardom Pánikom 4:0 a vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie triumfovali 4:1 na zápasy.

21.08.2020 06:12 , aktualizované: 09:34
Alexander Ovečkin, Semion Varlamov Foto: ,
Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin gratuluje k postupu krajanovi z bránky Islanders Semionovi Varlamovovi.
debata

Dallas so slovenským obrancom Andrejom Sekerom zdolal v šiestom dueli štvrťfinále Západnej konferencie Calgary 7:3 a v celej sérii zvíťazil 4:2. V konferenčnom semifinále narazí na Colorado.

V Toronte nasmeroval Islanders k triumfu dvomi presnými zásahmi útočník Anthony Beauvillier, ďalšie dva góly strelili „ostrovania“ do prázdnej bránky pri záverečnej neúspešnej power play súpera. Beauvillier potvrdil výbornú formu, v deviatich súbojoch vo vyraďovačke nazbieral rovnaký počet bodov za šesť gólov a tri asistencie. So šiestimi presnými zśahmi je spolu s Bo Horvatom z Vancouveru a Nazemom Kadri z Colorada na čele tabuľky strelcov vo vyraďovačke.

„Iba sa snažím hrať čo najlepšie a pomôcť tímu k víťazstvám. Na to sa pár uplynulých týždňov sústredím a vychádza to. Budem v tom pokračovať, ale nechcem na to príliš myslieť,“ povedsl pre zámorské médiá Beauvillier.

Capitals s dvoma Slovákmi sa lúčia v 1. kole Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Richard Pánik z Washingtonu ohrozuje brankára...

Oporou newyorského tímu bol Semjon Varlamov, ruský brankár vykryl všetkých 21 striel hráčov Capitals a dosiahol shutout proti klubu, ktorý ho draftoval. Bolo to jeho tretie čisté konto v kariére v play off. Súper Islanders v semifinále Východnej konferencie nie je zatiaľ známy.

Pre dvojicu Slovákov v tíme Capitals sa sezóna skončila, Pánik odohral 13:16 minúty, vyslal jednu strelu na bránku a odsedel si dve minúty na trestnej lavici. Obranca Martin Fehérváry vynechal druhý zápas za sebou z bližšie nešpecifikovaných zdravotných dôvodov.

Washington po zisku Stanleyho pohára v roku 2018 vypadol v nasledujúcich dvoch sezónach vždy v prvom kole.

„Z nejakého dôvodu sme neboli schopní tu v Toronte mentálne ani fyzicky ukázať našu hru. Stalo sa tak iba v jedinom zápase, preto si to musíme zanalyzovať. Je náročné sa s tým zmieriť,“ uviedol kouč Todd Reirden. Kapitán Capitals Alexander Ovečkin mal na konte tri mínusové body. „Zbytočné chyby nás stali celú sériu,“ konštatoval ruský útočník.

Josh Bailey sa na triumfe Islanders podieľal gólom a dvomi asistenciami: „Je to pre nás veľké víťazstvo a, samozrejme, sme šťastní z postupu. Dnes večer si to užijeme, no musíme obrátiť stranu a každý z nás si už uvedomuje, že je pred nami ešte dlhá cesta. Čaká nás náročný súper, je jedno, kto ním bude.“ Tréner Islanders Barry Trotz priviedol Washington k zisku Stanleyho pohára 2018, potom odišiel k Islanders.

„Títo chlapci sú pre mňa už teraz šampiónmi. Máme veľmi súťaživý tím, nikto z nás nechce prehrať,“ zdôraznil Trotz.

Hrdinom stretnutia v Edmontone bol ruský útočník Denis Gurjanov, ktorý sa na triumfe Dallasu nad Calgary podieľal štyrmi gólmi a jednou asistenciou. Dosiahol svoj prvý hetrik vo vyraďovačke.

„Chlapci mi iba povedali, aby som čo najčastejšie strieľal a boli z toho štyri góly. Jasné, že ma to teší a som šťastný, že sme vyhrali. To je to najdôležitejšie,“ povedal 23-ročný krídelník.

Stars prehrávali v 7. minúte prvej tretiny už 0:3, ale nezložili zbrane, v druhom dejstve nastrieľali päť gólov a dokonale otočili výsledok. Sekera odohral za víťazov 15:24 minúty.

Šiestykrát v histórii play off NHL sa stalo, že tím, ktorý v prvej dvadsaťminútovke prehrával 0:3, dokázal skóre zvrátiť a výhrou ukončiť celú sériu. Fínsky obranca Miro Heiskanen sa zaskvel gólom a tromi asistenciami, Joe Pavelski mal gól a dvakrát naň prihral a brankár Anton Chudobin predviedol 38 úspešných zákrokov. Po troch inkasovaných góloch si Stars vybrali oddychový čas.

„Nehrali sme dobre, súperovi naopak všetko vychádzalo. Bol to pravý moment, aby sme ich zastavili a chytili druhý dych. O chvíľku neskôr sme z presilovky dali náš prvý gól a to bol povel k obratu,“ myslí si Pavelski.

Calgary nepomohla ani dvojnásobná zmena v bránkovisku, po treťom góle Dallasu v 24. minúte Cama Talbot nahradil David Rittich, no po ďalších troch zásahoch súpera sa Talbot vrátil na začiatku tretej tretiny.

„Cítim sa úpne prázdny,“ smútil po zápase švédsky center Calgary Mikael Backlund. „Veci sa otočili veľmi rýchlo a už sme ‚krvácanie‘ nevedeli zastaviť. Je ťažké sa s tým vyrovnať.“

1. kolo play off NHL

Štvrťfinále Východnej konferencie:
Washington – New York Islanders 0:4 (0:1, 0:1, 0:2) – konečný výsledok série: 1:4
Góly: 11. Beauvillier (Nelson, Bailey), 30. Beauvillier (Bailey), 58. Leddy, 59. Bailey. Brankári: Holtby – Varlamov, strely na bránku: 21:17

Štvrťfinále Západnej konferencie:
Calgary – Dallas 3:7 (3:1, 0:5, 0:1) – konečný výsledok série: 2:4
Góly: 4. Mangiapane (Brodie, Lindholm), 6. Gaudreau (Bennett), 7. Andersson (Rieder, Hanifin) – 10. Heiskanen (Perry, Hintz), 21. Gurjanov (Heiskanen), 24. Gurjanov (Pavelski, Lindell), 26. Faksa (Gurjanov, Heiskanen), 28. Pavelski (Heiskanen), 36. Gurjanov (Pavelski, Chudobin), 50. Gurjanov (Kiviranta). Brankári: Talbot (24. Rittich, 41. Talbot) – Chudobin, strely na bránku: 41:24.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Washington Capitals #Andrej Sekera #Martin Fehérváry