Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel Dale Hawerchuk, jedna z najväčších osobností histórie NHL

Vo veku 57 rokov zomrel v utorok bývalý legendárny kanadský hokejista Dale Hawerchuk. Člen Siene slávy prehral boj s rakovinou žalúdka. O jeho úmrtí informoval na sociálnych sieťach jeho syn Eric.

18.08.2020 21:42
Dale Hawerchuk Foto: ,
Dale Hawerchuk.
debata

„Po hrdinskom boji so zákernou chorobou nás dnes opustil náš otec. Sme na neho hrdí, nikdy sa nevzdal,“ napísal na twitteri Eric Hawerchuk.

Bývalý úspešný útočník absolvoval v apríli záverečnú fázu chemoterapie po tom, ako mu vlani v septembri diagnostikovali rakovinu žalúdka. Pred dvomi mesiacmi mu však zákernú chorobu opäť objavili.

Dale Hawerchuk patril k najväčším osobnostiam histórie NHL. V roku 1981 stal draftovou jednotkou, keď si ho z prvého miesta vybral Winnipeg Jets.

Dale Hawerchuk v drese Winnipegu Jets. Foto: SITA/AP, Ray Giguere
Dale Hawerchuk Dale Hawerchuk v drese Winnipegu Jets.

Hneď vo svojej premiérovej sezóne nazbieral v 80-tich zápasoch 103 bodov (45+58) a získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika.

Stal sa prvým hráčom histórie NHL, ktorý vo veku 19 a menej rokov dosiahol na stobodovú métu. Neskôr jeho rekord prekonal Sidney Crosby.

V zámorskej profilige odohral tento center za Jets, Buffalo Sabres, St. Louis Blues a Philadelphiu Flyers počas 16 sezón celkovo 1188 zápasov a nazbieral v nich 1409 bodov (518+891).

Kariéru ukončil v roku 1997 po tom, ako pomohol Flyers k postupu do finále Stanleyho pohára, do Siene slávy ho uviedli v roku 2001.

Presadil sa aj na medzinárodnej scéne, Kanadu reprezentoval na troch majstrovstvách sveta a dvoch Kanadských pohároch. Venoval sa aj trénerstvu, v rokoch 2010 – 2019 viedol juniorský tím Barrie Colts v Ontario Hockey League.

Najlepší hráči už neexistujúcich tímov NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Atlanta Trashers - Iľja Kovaľčuk. (Thrashers...
debata chyba
Viac na túto tému: #Dale Hawerchuk