Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Striktný režim? Prežili sme aj ruskú bázu, hokejista si zvykne na všetko

Zámorská profiliga sa pripravuje na reštart sezóny, ktorý v letnom termíne nemá obdobu. Hráčov čaká minimum času spoločnej prípravy, samotárske bývanie v hoteloch a neustále testovanie na koronavírus.

10.07.2020 17:57
debata
Atmosféra v Edmontone. Hokejisti na ňu tentoraz... Foto: SITA/AP, JASON FRANSON
Edmonton Atmosféra v Edmontone. Hokejisti na ňu tentoraz môžu zabudnúť, play off NHL sa bude hrať bez divákov.

„Dovolenkujem v Chorvátsku, ale o NHL vždy rád prehodím reč. Nedivím sa, že niektorým hráčom sa za more príliš nechce. Bude to divočina,“ tvrdí bývalý slovenský reprezentant Branko Radivojevič (39). Športový manažér Dukly Trenčín odohral v najlepšej lige sveta za Phoenix, Philadelphiu a Minnesotu takmer 400 zápasov.

Viete sa vcítiť do kože hráčov, ktorí nie sú nadšení z reštartu?

Treba si uvedomiť, že väčšina z nich má stále platné kontrakty. Profiligové kluby sú ich zamestnávatelia. Avšak viem si predstaviť, že nie všetkým sa aktuálne podmienky obnovenia súťaže pozdávajú. Každý si hovorí, že zdravie je prvoradé.

Čakajú ich prísne bezpečnostné opatrenia. Čítal som si nastavenia ubytovania a stravovania v hoteloch. Je pravda, že veľa spoločenského života si tam neužijú… Druhá strana mince je tá, že všetky tímy majú rovnaké šance na zisk Stanleyho pohára a hráči to chcú využiť.

Branko Radivojevič. Foto: Tomáš Somr
Branko Radivojevič Branko Radivojevič.

Musia brať celú situáciu ako profesionáli?

NHL je predovšetkým veľký biznis. Vedenie súťaže a majitelia klubov chcú dohnať straty, ktoré má na svedomí pandémia. Aj hráči musia myslieť na svoju budúcnosť.

Sú takí, ktorí spojili ďalšie pôsobenie s Európou a do zámoria sa nehrnú. Avšak jednotlivci s cieľom pokračovať v profilige sa jednoducho musia podvoliť nastaveným pravidlám. V opačnom prípade by si mohli zavrieť dvere medzi elitu.

Budú tímom stačiť dva týždne spoločnej prípravy?

Začať hrať hokej v júli nie je zábava. Nikto na to doteraz nebol zvyknutý. Pre všetkých však budú podmienky rovnaké a každý sa s tým musí vyrovnať. Hráči doteraz trénovali individuálne, maximálne v malých skupinkách. Na opätovné zohratie sa budú mať minimum času.

Útočníci s najlepšími schopnosťami v NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Hokejové videnie: Artemij Panarin. Jedným z...

Bývanie v samostatných izbách, neustále testovanie, čas strávený bez rodiny. Vyrovnajú sa so striktným režimom?

Hokejisti sú tvrdí chlapi, vydržia skoro všetko (úsmev). Keď som pôsobil v Rusku, na bázach sme tiež trávili mesiace bez najbližších. Ako mladší som to nepociťoval ako problém. Avšak teraz by sa mi odchádzalo ťažšie.

Výhodou dnešných dní je moderná technológia. Hráči môžu byť v spojení s rodinou prostredníctvom videohovorov či sociálnych sietí. Závisí aj od toho, ako budú psychicky silní.

Je možné, že niektorí zo skupiny starších si povedia, že im to za to nestojí a na reštart odmietnu nastúpiť. Ale väčšina z nich robí hokej celý život a myslím, že vydržia aj tieto dva mesiace.

Dočkáme sa, že Stanleyho pohár získa nečakaný víťaz?

Neobvyklá situácia môže tomu nasvedčovať. Tri mesiace sa nehralo a nikto nevie, v akej forme sú jednotlivé tímy. Aj ten najväčší outsider má šancu na zisk trofeje a nevylučujem, že sa zrodí veľké prekvapenie.

Brankár Jordan Binnington zo St. Louis so... Foto: SITA/AP, Dave Sandford
Jordan Binnington Brankár Jordan Binnington zo St. Louis so Stanleyho pohárom po minuloročnom finále.

Akú úlohu zohrá fakt, že sa bude hrať bez divákov?

Nikto nemá rád stretnutia pred prázdnymi tribúnami. Chýbajú emócie i napätie. Hráči to poznajú z prípravných zápasov. Nebude to ľahké, pretože mnohí z nich čerpajú energiu práve od fanúšikov v hľadisku. Aj preto bude blížiace sa play off špecifické.

Ďalší ročník sa začne v decembri. Uvidíme slovenských hráčov z NHL skraja sezóny v domácej extralige?

Vzhľadom na náročnú situáciu všetci chcú dohrať aktuálny ročník, na ten ďalší ešte nemyslia. Samozrejme, bolo by to zaujímavé oživenie súťaže. V Dukle budeme riešiť takéto situácie za pochodu. Ak príde hráč s požiadavkou odohrať niekoľko zápasov a zapadne nám do konceptu, určite sa tomu nebudeme brániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Branko Radivojevič #koronavírus