Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšie fázy reštartu NHL. Hráči sa majú do utorka rozhodnúť, či nastúpia

Vedenie hokejovej súťaže NHL a Hráčska asociácia NHLPA dospeli v nedeľu k predbežnej dohode o tretej a štvrtej fáze reštartu sezóny.

06.07.2020 08:46 , aktualizované: 12:01
Sidney Crosby Foto: ,
Hviezdny hokejista Pittsburghu Sidney Crosby na archívnej snímke z tréningu.
debata

Zástupca komisára NHL Bill Daly však zdôraznil, že strany naďalej rokujú o predĺžení kolektívnej zmluvy, ktorá je kľúčová v snahe o obnovenie zápasového diania po koronavírusovej pau­ze.

Protokoly týkajúce sa reštartu i kolektívna zmluva podliehajú schváleniu exekutívou NHLPA, ako aj hlasovaniu všetkých členov. Hlasovať sa nebude, kým sa nedokončí dokument Memorandum o porozumení, ktorý predchádza podpisu novej kolektívnej zmluvy. Dokumenty musí schváliť tiež Rada guvernérov NHL.

„Zažívame unikátnu situáciu a vedenie ligy sa snaží nájsť najlepšie možné riešenie. Ja osobne chcem hrať, ale ešte treba zodpovedať veľa otázok,“ uviedol brankár Montrealu Canadiens Carey Price.

Útočníci s najlepšími schopnosťami v NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Hokejové videnie: Artemij Panarin. Jedným z...

Momentálne prebieha v zámorí druhá fáza pred reštartom ligy. Hráči môžu v tréningových centrách svojich klubov dobrovoľne trénovať na ľade v malých skupinách, pričom pravidelne absolvujú testy na ochorenie COVID-19.

Komisár NHL Gary Bettman už dávnejšie uviedol, že ani viacero pozitívnych testov medzi hráčmi nemusí nutne zmariť plány reštartu.

Ak sa situácia zhorší a nebude možné sezónu dohrať, stalo by sa iba tretíkrát od roku 1893, že žiadny tím nezíska Stanleyho pohár a po druhý raz z dôvodu pandémie. V roku 1919 ho neudelili pre španielsku chrípku, ročník 2004/2005 zmarila výluka.

Podľa portálu TSN by sa tréningové kempy mohli začať 13. júla a tímy by mohli zamieriť do dvoch centralizovaných dejísk záveru sezóny v Edmontone a Toronte okolo 26. júla. Hrať by sa mohlo začať 1. augusta.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára. Foto: SITA/AP, Michael Dwyer
Predators Bruins Hockey Kapitán Bostonu Zdeno Chára.

V tretej fáze bude platiť limit 30 korčuliarov na ľade, brankárov sa obmedzenie nebude týkať. Do tretej fázy sa budú môcť zapojiť iba hráči, s ktorými sa bude počítať pri reštarte. Kluby musia dodať ich zoznamy do 9. júla, hokejisti majú právo odmietnuť svoju účasť bez sankcie.

Každý tím si smie do dejiska zápasov zobrať maximálne 52 ľudí vrátane členov manažmentu. K hráčovi s pozitívnym testom na koronavírus sa v súvislosti s kolektívnou zmluvou bude pristupovať, ako keby utrpel „hokejové“ zranenie.

Najlepší hráči už neexistujúcich tímov NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Atlanta Trashers - Iľja Kovaľčuk. (Thrashers...

Pred začiatkom play off budú účastníci izolovaní, no v neskorších fázach, keď sa turnaj presunie do jedného mesta, zrejme umožnia návštevu rodinných príslušníkov.

Hráči, personál i zamestnanci hotelov a služieb, ktorí budú v kontakte s hokejistami, absolvujú pravidelné testy na dennej báze, prípadne každý druhý deň.

„Hráči budú veľmi dobre chránení. Bude to úplne nový zážitok z hokeja, pretože prvoradé budú bezpečnosť a zdravie,“ povedal majiteľ Montrealu Geoff Molson.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

"Zdravotný manuál má 47 strán a obsahuje hygienické a bezpečnostné opatrenia, na ktorých sa obe strany dohodli po niekoľkých týždňoch rokovaní. Každý hráč má právo sa do utorka 17.00 h východného času rozhodnúť, či bude súčasťou výcvikových kempov a či vôbec bude chcieť hrať.

Hokejisti môžu odmietnuť pokračovať v sezóne, ale ak sa previnia voči zdravotnému protokolu, budú musieť rátať so sankciou," píše sa v zdravotnom protokole zámorskej hokejovej profiligy.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #NHLPA #koronavírus