Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pochvala za postoj k rasizmu. Chára vonia človečinou, vravia v USA

Nechápal, ako to Zdeno Chára môže zvládať. Sám viac ako dekádu pociťoval, že NHL je síce najlepšia hokejová liga sveta, ale najmä – obrovská drina a nebezpečné miesto. Predsa len však nad rozhodnutím kapitána Bostonu žasol.

17.06.2020 12:19
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára dohral minulosezónne finále NHL s ochranou tváre.
debata (67)

"Akú bolesť musel vytrpieť? Čo všetko ho muselo v tej chvíli trápiť? Je jasné, že v tom momente všetky tieto veci hodil za hlavu. A zaujímal sa iba o to, ako zdolať St. Louis,“ spomínal Don Sweeney.

Niekdajší dlhoročný hráč Bruins spomínal na incident spred roka. Chára dostal vo štvrtom súboji finále pukom do tváre a napriek množstvu krvi a zlomenej čeľusti sa v tretej tretine vrátil do zápasu v špeciálnej maske.

"Nemohol hovoriť, ale nám to nevadilo. Keď tam sedí váš idol a líder, nepotrebujete, aby vám niečo diktoval. Je tam pre vás aj napriek obrovskej bolesti,“ vravel vtedy obranca Bostonu Brandon Carlo. "Žiaden väčší dôkaz hokejovej oddanosti nepotrebujete,“ doplnil Sweeney.

Generálny manažér Bruins chválil lídra svojho mužstva aj v týchto dňoch za jasné stanovisko, ktorým sa po smrti Georga Floyda postavil k háklivej téme rasizmu.

"Posledných 13 dní som bol veľmi znepokojený z toho, ako George Floyd zahynul. Hľadal som odvahu a premýšľal som, ako sa k tomu vyjadrím. Poviem nasledovné:

Stojím za afroamerickou komunitou. Na všetkých životoch záleží a na tomto svete nie je žiadne miesto pre rasizmus. Musíme si navzájom pomáhať a starať sa o seba.

Rovnosť medzi rasami musí byť priorita! Všetko ostatné je neakceptovateľné," napísal Chára na sociálnych sieťach.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Zúčastnil sa aj pokojného protestu v Bostone, čo Sweeney náležite ocenil.

"Hráči ako Chára, Bergeron i všetci ostatní, ktorí vydali tieto silné vyhlásenia, majú môj obdiv. Tlieskam im za to, akým spôsobom vstúpili do vecí mimo hokejového sveta.

Sú to ľudia, ktorí voňajú človečinou. Patrice aj Zdeno sú príkladom, že sa všetci musíme zmobilizovať v tomto neľahkom boji,“ vravel Sweeney počas virtuálnej tlačovej konferencie.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #rasizmus #Zdeno Chára #Boston Bruins #Patrice Bergeron