Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odlúčenie od rodín prinesie konflikt, znie z NHL. Hráč z rizikovej skupiny sa bojí

Hoci vedenie NHL už predstavilo plán reštartu hokejovej profiligy s 24-člennou vyraďovačkou a dvomi neutrálnymi dejiskami, viaceré detaily projektu zostávajú stále nejasné.

02.06.2020 18:00
Nick Foligno Foto: ,
Kapitán Columbusu Nick Foligno (vpravo).
debata

Pokiaľ by napríklad liga požiadala hráčov o návrat k súťažnému dianiu bez toho, že by sa mohli vídať so svojimi rodinami, vznikol by obrovský problém, upozornil kapitán Columbusu Nick Foligno.

Práve izolácia hokejistov od ich blízkych v jednom z dvoch miest, v ktorých sa predkolo a hlavná časť play off uskutočnia, je jednou z reálnych možností súťažného návratu.

„Pokiaľ by mi niekto povedal, že nebudem môcť vidieť svoju rodinu, tak by v určitom bode prišlo k sporu,“ uviedol v rozhovore pre Winnipeg Sun americký útočník.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

Vedenie NHL zatiaľ nespresnilo, či budú môcť byť hráči počas obnovenej sezóny ubytovaní v hoteloch aj so svojimi najbližšími. Táto otázka je predmetom rokovaní zástupcov NHL a hráčskej asociácie NHLPA.

Foligno je rozhodnutý, že svoju rodinu neopustí. Jeho dcéra Milana má totiž od narodenia srdcovú chybu a syn Hudson zasa prežil vážny prípad zápalu pľúc.

„Ak sa necítite bezpečne, aby ste sa vrátili, musí sa pre takých hráčov nájsť cesta, aby ich nikto nehanil. Nemyslím si, že by sa na vás mal za to niekto pozerať neprajne,“ tvrdí 32-ročný Foligno, ktorého Columbus narazí v predkole play off na Toronto.

Zaručí NHL bezpečnosť?

Obranca Floridy Anton Stralman vyjadril obavy, či dokáže vedenie NHL po reštarte ligy zaručiť hráčom ich bezpečnosť. Švédsky hokejista trpí už dlhé roky ochorením priedušiek – bronchiektáziou a keďže patrí do rizikovej skupiny, bojí sa, že by sa po zvýšenom kontakte s ľuďmi mohol nakaziť koronavírusom.

„Myslím si, že obavy sú na mieste,“ vyjadril sa 33-ročný Stralman ohľadne plánovaného reštartu zámorskej profiligy.

Anton Stralman (vpravo) so spoluhráčom Keithom... Foto: SITA/AP, Ben Margot
Anton Stralman, Keith Yandle Anton Stralman (vpravo) so spoluhráčom Keithom Yandleom.

„Na celú vec sa dá pozerať z viacerých strán. Viem, že každý si želá návrat k hokeju, no prvoradá musí byť bezpečnosť. A to trochu vzbudzuje obavy. Aj keď väčšina hráčov sú mladí a zdraví ľudia, som si istý, že sa nájde pár hokejistov, ako som ja, ktorí majú zásadné zdravotné problémy. Neviem, ako moje telo zareaguje, ak ten vírus chytím,“ uviedol v rozhovore pre The Athletic.

Vedenie NHL plánuje reštartovať ligu s 24 tímami v dvoch neutrálnych dejiskách. V jednom meste umiestni 12 tímov z Východnej konferencie, v druhom tucet mužstiev zo Západnej konferencie.

Hráči budú oddelení od zvyšku sveta, pohybovať sa budú iba v arénach, tréningových halách a hoteloch. Stralman však dodal, že aj keď sa hokejistov podarí izolovať, určite sa dostanú do kontaktu s pracovníkmi v arénach a ich zdravie môže byť ohrozené.

Skúsený bek odohral v základnej časti 2019/2020 v drese Floridy 69 zápasov s bilanciou päť gólov a 14 asistencií. Jeho Panthers nastúpia v predkole play off proti New Yorku Islanders.

Najlepšie útoky v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
The Kraut Line – Boston Bruins (1936-42,...
debata chyba
Viac na túto tému: #Columbus Blue Jackets #Nick Foligno