Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obávaný Slovák a preplatený Rus. V zámorí spomínajú na katastrofálne obchody

Obchodovanie s hráčmi v NHL má svoje pravidlá a ak sú spokojné obe prípadne tri zainteresované strany, všetko by malo byť v poriadku. Každý chce byť konkurencieschopný a v konečnom dôsledku úspešný.

07.05.2020 12:37
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára so spoluhráčmi z Ottawy v marci 2006.
debata

Predávajúci si zasa často mädlí ruky, že sa zbavil hviezdneho hokejistu, ktorý bol veľkou záťažou pre platový strop.

Výkonnosť hviezdy klesala

Sú však aj situácie, keď obchod vypáli úplne opačne tak, že jeden tím má cenné aktíva a druhý len výčitky svedomia. A často sa dopredu vôbec nedá predpokladať, ako to celé vypáli. To bol aj príklad „trejdu“ z roku 2001, keď tím New York Islanders vymenil svojho vtedy 24-ročného obrancu Zdena Cháru do Ottawy Senators za ruského útočníka Alexeja Jašina.

„Ostrovania“ navyše „Senátorom“ pribalili aj krídelníka Billa Muckalta a právo výberu v prvom kole draftu. Zámorský portál The Hockey Writers označil tento obchod ako hotovú katastrofu pre New York Islanders.

Zdeno Chára v drese Bostonu. Foto: SITA/AP, David Zalubowski
Zdeno Chára Zdeno Chára v drese Bostonu.

"Stalo sa to v júni 2001, keď New York Islanders uskutočnil príšerný obchod. Zbavili sa Zdena Cháru a za Alexeja Jašina obetovali aj Billa Muckalta a prvé kolo v drafte. Jašin bol šikovný a veľmi vyhľadávaný hokejista. Dvojka draftu z roku 1992 si počas siedmich rokov v Ottawe pripísala 491 bodov v 504 zápasoch, čo bolo blízko k priemeru bod na zápas.

Po prestupe do Islanders odohral ešte päť sezón, ale už nebol taký produktívny. Postupne išla jeho výkonnosť dolu, hoci ešte nazbieral 290 bodov v 346 zápasoch, až napokon Islanders odkúpili jeho zmluvu a potom mu ešte osem rokov platili po 2,2 mil. USD. Na začiatku v New Yorku totiž Jašin podpísal s klubom desaťročný kontrakt za 87,5 mil. USD.

A hoci mu neskôr znížili príjem o 24 % na základe novej dohody o kolektívnom vyjednávaní z roku 2005, tento ruský hokejista bol všeobecne považovaný za výrazne preplateného a prakticky nevymeniteľného do iného klubu," napísal Newsday.

A teraz druhá strana mince o ďalšej kariére Zdena Cháru podľa The Hockey Writers: "Stal sa jedným z najviac obávaných a vysoko uznávaných obrancov NHL. Priemerne odohral 25 minút na zápas a v drese Senators bol aj produktívny. V 299 zápasoch za Ottawu nazbieral 146 bodov.

A koho získali „Senátori“ za získané miesto v draftovom výbere? Neskoršieho hviezdneho útočníka a kapitána tohto tímu Jasona Spezzu."

Aj Roy či Selänne

Zámorský expert Jeff Seide spomenul aj pozadie ďalších prestupov, ktoré označil vo svojom článku ako „Najhoršie obchody v histórii NHL.“

V tejto kategórii vyčnieva Montreal, ktorý na sklonku roka 1995 vymenil do Colorada brankára Patricka Roya (spolu s kapitánom Mikom Keanom) za Jocelyna Thibaulta, Martina Ručinského a Andreja Kovalenka.

Najlepší hokejisti z každého tímu NHL v histórii Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Anaheim Ducks - Teemu Selänne.

Roy v novom pôsobisku pridal ďalšie dva Stanleyho poháre k predchádzajúcim dvom a bol ústrednou postavou Avalanche na ceste za nimi. Ako výrazne nevydarený sa dá z pohľadu Winnipegu Jets označiť aj prestup Fína Teemu Selänneho do Anaheimu Mighty Ducks.

„Tento obchod zmenil život Selänneho aj celej organizácie Ducks. Bola to lúpež. Vychýrený strelec sa stal tvárou hokejového Anaheimu na mnoho rokov a je ňou aj po skončení kariéry. Je to najväčší Káčer všetkých čias,“ napísal Seide.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Alexej Jašin