Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hral len pre peniaze, naložila Čechmánkovi legenda. Handzuš sa ho zastal

Keď Roman Čechmánek zamieril do NHL, ťahalo mu na tridsiatku. Český brankár sa pred sezónou 2000/01 pýšil piatimi titulmi v drese Vsetína, olympijským triumfom v Nagane a prispel aj k zlatému hetriku reprezentácie na MS. V profilige napokon strávil štyri sezóny.

27.04.2020 14:19
Roman Čechmánek Foto: ,
Roman Čechmánek v reprezentačnom drese Česka v novembri 2006.
debata

K spoločnému pôsobeniu s Čechmánkom v drese Flyers sa vrátil aj slávny útočník Jeremy Roenick. Slová Američana z jeho autobiografie priniesol český denník Sport. A boli poriadne štipľavé.

Radšej MS ako play off?

„Počas kariéry som spoznal len pár chlapcov, ktorých som považoval za stratené prípady. Hranie s Čechmánkom vo Flyers som nemohol vystáť. Prečo? Mal som pocit, že hneď ako sa skončila základná časť, bol jednou nohou naspäť v Česku. Nezdalo sa, že play off berie vážne ako my ostatní. Hovoril som si, či by radšej nechcel hrať za svoju krajinu na majstrovstvách sveta než o Stanley Cup,“ spomínal pred niekoľkými rokmi Roenick v knihe s názvom J.R.

„Vzhľadom na to, ako chytal v play off som si spravil názor, že do NHL prišiel iba kvôli peniazom. Hráči dostávajú výplatu len v základnej časti, v play off už nie. To, že Čechmánkove výkony išli z kopca hneď, ako mu prestali chodiť šeky, nevyzeralo ako náhoda,“ usúdil Roenick.

Jeremy Roenick v úlohe reportéra. Foto: SITA/AP, John Starks
Jeremy Roenick Jeremy Roenick v úlohe reportéra.

Vo svojej úvodnej sezóne v NHL (2000/01) odchytal 191-centimetrový dlháň Čechmánek 59 zápasov, až v desiatich z nich si udržal čisté konto. Za priemer 2,01 gólu a úspešnosť 92,1 % si vyslúžil nomináciu na prestížnu Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára po základnej časti. Napokon ju získal jeho krajan Dominik Hašek.

Urážlivé gesto

Philadelphia, druhý tím Atlantickej divízie, však prekvapujúco skončil už v úvodnom kole play off. Buffalo ho zdolalo 4:2 na zápasy, pre Čechmánka malo trpkú príchuť najmä posledné šieste stretnutie, keď inkasoval z deviatich striel päť gólov a v 23. minúte ho vystriedali.

Aj po úspešnej základnej časti ďalšieho ročníka (107 bodov – piate najvyššie číslo v NHL), stroskotala Philadelphia už v 1. kole vyraďovacej časti, tentoraz ich oskalpovala Ottawa po sérii 4:1.

Pamätná situácia sa odohrala vo štvrtom zápase, keď boli hráči Flyers blízko k tomu, aby prehrali tretí zápas a ich súper sa dostal k mečbalom.

Duel sa blížil k záveru a ani za stavu 3:0 pre Ottawu sa Čechmánek nevzdával. Vydal sa k vlastnej striedačke a snažil sa spoluhráčov vyburcovať. Jedným z nich bol v tom čase aj slovenský útočník Michal Handzuš, ktorý tento moment pripomenul:

„U nás sa výjazd, aký predviedol Roman, berie ako normálna snaha brankára motivovať mužstvo. Pre hráča zo zámoria to však bolo urážlivé. Považovali to za prejav neúcty k tímu.“

Čechmánkovi následne na tréningu niektorí hráči Flyers naschvál strieľali puky na hlavu. Nechýbal medzi nimi ani kritik Roenick. Mimochodom, Američan zaznamenal v základnej časti spomínanej sezóny 67 bodov, no v play off ani jeden…

Čechmánka z vypadnutia s Ottawou nevinili (v štyroch zápasoch mal štatistiky 1,85 gólu na zápas a úspešnosť 93,6 %) a klub mu ponúkol trojročný kontrakt na 10 miliónov dolárov.

Rozruch spôsobili jeho slová adresované novinárom, ktorí sa pustili do jeho slabej angličtiny.

„Nebudem sa s nimi vôbec baviť. Je zreteľné, o čo sa snažia. Utláčajú Európanov, ale ja zo seba nenechám robiť hlupáka. Moja zmluva mi zaručuje, že so mnou už nebudú môcť zametať. A je mi jedno, či zostanem tu, alebo ma vymenia niekde inde,“ komentoval situáciu Čechmánek.

Za tieto výroky si ho podal aj Roenick: „Neviem, čo ho viedlo k takémuto vyjadreniu. Ale to posledné, čo v šatni potrebujeme, sú nepokoje medzi hráčmi.“

Po výluke sa do NHL nevrátil

V ďalšej sezóne síce Philadelphia odkliala prvé kolo, po sedemzápasovej sérii vyradila Toronto, no následne bola nad jej sily opäť Ottawa. V posledných dvoch dueloch inkasoval Čechmánek desať gólov a pre Flyers sa sezóna skončila po prehre 2:4 na zápasy.

Philadelphia ho vymenila do Los Angeles za voľbu v druhom kole draftu. Vtedajší generálny manažér Flyers Bobby Clarke uviedol, že tím nechcel urazeného brankára tlačiť do niečoho, čo by nebolo dobré ani pre jednu stranu. Upozornil aj na menší tlak, ktorý ho čaká v Kalifornii.

Čechmánkov odchod Handzuša mrzel: „Roman bol svojský, ale bol to fajn chlapík a kvalitný brankár, strávili sme spolu more času a vychádzali sme výborne. Mal svoj zvláštny štýl, ale ako som povedal, chytal dobre.“

Čechmánek zažiaril v drese Kings čistým kontom proti bývalého zamestnávateľovi, na play off však jeho tím nedosiahol. Čechmánek odchytal v kalifornskom celku 49 zápasov s priemerom 2,51 gólu na zápas a úspešnosťou 90,6 %.

Ďalšia sezóna sa pre výluku nehrala a po nej sa už do profiligy nevrátil. S kariérou sa rozlúčil po sezóne 2008/09 v drese Třinca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Philadelphia Flyers #Roman Čechmánek #Jeremy Roenick