Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silný ročník. Čaká Slovákov historický draft NHL?

Zatiaľ nie je známe, kedy a akou formou prebehne tohtoročný draft hokejovej NHL. Liga ho kvôli koronavírusu preložila z pôvodného termínu 26. a 27. júna v Montreale. Expert televízie TSN Craig Button zverejnil rebríček 100 najväčších nádejí a potešil ním aj slovenských fanúšikov. Juniorské súťaže v Kanade a Amerike kvôli pandémii zrušili, renking sa už nebude meniť.

31.03.2020 13:29
ČR SR Ostrava hokej MS20 štvrťfinále Slovensko... Foto: ,
Slovenským hokejistom predpovedajú najlepší draft NHL od roku 2004.
debata

Poradiu kraľuje 18-ročný kanadský krídelník Alexis Lafreniére z tímu Rimouski. Majster sveta do 20 rokov pôsobil v aktuálnej sezóne v QMJHL. Z druhého miesta by kluby mali siahnuť po Nemcovi Timovi Stützlem z Mannheimu. Tretí je ďalší šampión v kategórii do 20 rokov a len 17-ročný Quinton Byfield pôsobiaci v OHL.

Spomedzi Slovákov je najvyššie, na 41. mieste, Martin Chromiak. Sedemnásťročný krídelník začal sezónu v Trenčíne. Po tom, čo sa nedostal do nominácie Slovenska na MS „dvadsiatok“, odišiel do zámoria. V OHL nazbieral v tíme Kingston Frontenacs v 28 zápasoch 33 bodov (11+22).

Na 63. mieste je 19-ročný krídelník z Lethbridge Hurricanes vo WHL Oliver Okuliar. Trenčiansky odchovanec na šampionáte reprezentoval a v 5 dueloch zaznamenal 4 body (2+2). V zámorskej súťaži mal na konte 55 zápasov a 68 bodov (33+35).

Samuel Hlavaj stál v bránke Slovenska aj na... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
ČR SR Třinec hokej MS20 A-sk. Slovensko Kazachstan Samuel Hlavaj stál v bránke Slovenska aj na ostatných MS hráčov do 20 rokov.

Sedemdesiaty je 18-ročný brankár Sherbrooku Phoenix Samuel Hlavaj. S tímom smeroval v QMJHL k titulu, za štyri mesiace prehral jediný duel. Získal cenu Jacquesa Planta pre najlepšieho brankára. Mal najnižší priemer inkasovaných gólov 2,25 na zápas a tretiu najvyššiu úspešnosť zákrokov (91,5%) medzi jednotkami.

Štvoricu v najlepšej stovke uzatvára Samuel Kňažko na 86. mieste. Len sedemnásťročný obranca už reprezentoval aj na MS hráčov do 20 rokov. V rovnakej kategórii hrá na klubovej úrovni za fínske TPS.

Štyroch Slovákov naposledy draftovali v prvej stovke v roku 2004.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #draft #Samuel Hlavaj #Samuel Kňažko #Oliver Okuliar #Martin Chromiak #Alexis Lafreniére