Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moment hrôzy. Hviezda skolabovala na striedačke, zápas nedohrali

Hokejový obranca Jay Bouwmeester z tímu úradujúceho víťaza Stanley Cupu St. Louis Blues skolaboval na striedačke v priebehu prvej tretiny zápasu NHL na ľade Anaheimu Ducks.

12.02.2020 06:43
Blues-Bouwmeester Hockey Foto: ,
Jay Bouwmeester.
debata

Tridsaťšesťročného Kanaďana po niekoľkominútovom ošetrení previezli na nosidlách do nemocnice, podľa vedenia klubu bol pri vedomí a hýbal sa. Duel za stavu 1:1 prerušili, do konca prvej tretiny chýbalo 7 minút a 50 sekúnd. O termíne dohrávky rozhodne NHL neskôr.

Bouwmeester sa po dlhom striedaní vrátil na striedačku a keď sa naťahoval za fľašou vody, zrazu sa zrútil na zem. Jeho spoluhráči Vince Dunn a Alex Pietrangelo si to všimli ako prví a okamžite zalarmovali záchranárov.

VIDEO: Jay Bouwmeester skolaboval počas zápasu

„Jay mal srdcovú príhodu a skolaboval na striedačke. Vďaka rýchlej pomoci našich zdravotníkov, ako aj zdravotníkov a lekárov Anaheimu je jeho stav stabilizovaný. Počas transportu do nemocnice bol pri vedomí a hýbal všetkými končatinami. Jay absolvuje lekárske vyšetrenia, o jeho stave budeme informovať v stredu,“ uviedol generálny manažér St. Louis Blues Doug Armstrong v stanovisku. Zápas sledoval priamo v Honda Center aj Bouwmeesterov otec.

V NHL pôsobí Bouwmeester už 17. sezónu a s 1241 zápasmi je druhý spomedzi aktívnych obrancov. Viac duelov odohral len slovenský kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára (1540). Edmontonský rodák bol juniorskou hviezdou a do NHL ho v roku 2002 draftovala Florida Panthers. Na juhovýchode USA strávil prvých šesť sezón v profilige, ďalšie štyri pôsobil v Calgary Flames a dres Blue si oblieka od sezóny 2012–13. V apríli podpísal so St. Louis ročný kontrakt na 3,25 milióna dolárov.

Skúsený obranca počas kariéry nevynechal veľa zápasov a drží jednu z najdlhších sérií spomedzi „železných mužov.“ Bez prerušenia odohral 737 zápasov, sériu zastavilo až zranenie dolnej časti tela v roku 2014. Pár duelov pre otras mozgu vynechal v sezóne 2015–16 a zranenie boku mu ukončilo ročník 2017–18. V tejto sezóne nastúpil na všetkých 57 duelov.

V NHL naposledy skolaboval na striedačke v roku 2014 útočník Dallasu Stars Rich Peverley, ktorého takisto vďaka rýchlej pomoci zachránili. NHL dbá na bezpečnosť hráčov a kluby musia doržiavať prísne štandardy. Na každom zápase musia byť minimálne dvaja lekári, sanitka a defibrilátor, ktorý v roku 2005 zachránil život českému obrancovi Detroitu Red Wings Jiřímu Fischerovi, ktorý takisto skolaboval na striedačke.

AKTUALIZUJEME…

Černák i Sekera sa tešili z výhier

Dvaja slovenskí hokejisti sa predstavili v utorkových zápasoch NHL, ale nebodovali. Erik Černák aj Andrej Sekera sa však so svojimi mužstvami tešili z víťazstiev. Tampa Bay s Černákom v zostave vyhrala na ľade Pittsburghu 2:1 po predĺžení a Dallas so Sekerom doma uspel proti Caroline 4:1. Ďalší slovenský obranca Martin Marinčin bol iba medzi náhradníkmi v súboji Toronto – Arizona, ktorý sa skončil domácim triumfom 3:2 po predĺžení.

Pittsburghu síce v prvej tretine zafungovala presilovková spolupráca medzi Jevgenijom Malkinom a Sidneym Crosbym, ale bol to jediný gól Penguins v zápase proti Tampe Bay. Rozbehnutí hostia pridali ôsme víťazstvo v sérii vďaka gólu Yanniho Gourda v predĺžení a vo Východnej konferencii sú už druhí len 1 bod za lídrom z Bostonu.

Ruský brankár Andrej Vasilevskij predviedol 35 zásahov a zabodoval v devätnástom zápase v rade, v ktorom nastúpil. Černák v obrane víťazného tímu odohral 23:23 min s bilanciou 1 strela na bránku, 2 „hity“, 2 zablokované strely.

„V americkom futbale je to quarterback a v hokeji brankár. Je obrovskou súčasťou tímu. Perfektná obranca neexistuje a vždy potrebujete niekoho, kto vás vzadu podrží. Vasilevskij to robí už spred Vianoc až doteraz. Je to pôsobivé divadlo,“ zložil poklonu svojmu brankárovi tréner Tampy Bay Jon Cooper na webe NHL.

„Andrej je najlepší brankár v súťaži. Sme šťastní, že sa mu tak dlhodobo darí. Je pozoruhodné, v akom veľkom počte zápasov si dokázal pripísať aspoň bod,“ povedal na adresu spoluhráča švédsky líder obrany Tampy Bay Victor Hedman.

Vedenie tímu Lightning popri radosti z ďalšieho víťazstva nepotešili zranenia až dvoch hráčov. Elitný ruský útočník Nikita Kučerov aj mladý Kanaďan Anthony Cirelli museli predčasne dolu z ľadu pre problémy v dolnej časti tela. Kučerov sa musel porúčať po kolízii s obrancom Pittsburghu Jackom Johnsonom, ešte predtým si stihol pripísať 43. asistenciu v sezóne a predĺžiť bodovú sériu na 12 zápasov. Počas nej nazbieral 10 gólov a 11 asistencií.

Do zostavy Dallasu sa po týždňovej pauze vrátil skúsený obranca Andrej Sekera. V súboji proti Caroline (4:1) si počas 15:34 min pripísal dve strely na bránku. Hokejisti Stars vyhrali štvrtý z posledných šiestich zápasov najmä vďaka hetriku kapitána Jamieho Benna.

Domáci skórovali v piatom zápase za sebou z presilovky, proti Hurricanes využili dokonca dve početné výhody. Jediný gól hostí strelil mladý Fín Sebastian Aho, ktorý skóroval v šiestom zápase v rade.

NHL

Pittsburgh – Tampa Bay 1:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 – 0:1)
Erik Černák (Tampa Bay) odohral 23:23 min, 1 strela na bránku, 2 „hity“, 2 zablokované stre­ly

Toronto – Arizona 3:2 po predĺžení (1:1, 0:1, 1:0 – 1:0)
Martin Marinčin (Toronto) bol medzi náhradníkmi

Dallas – Carolina 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Andrej Sekera (Dallas) odohral 15:34 min, 2 strely na bránku

  • New Jersey – Florida 3:5 (1:2, 2:3, 0:0)
  • New York Islanders – Philadelphia 5:3 (3:0, 0:2, 2:1)
  • Winnipeg – New York Rangers 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
  • Minnesota – Vegas 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)
  • Anaheim – St. Louis 1:1 – nedohrané pre kolaps obrancu hostí Jaya Bouwmeestra
  • Colorado – Ottawa 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
  • Edmonton – Chicago 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)
debata chyba