Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrák s ostrými päsťami. Po prvom údere druhý nepríde

Viac ako 1500 zápasov v najlepšej hokejovej lige na svete. Vyše tisíc s kapitánskym céčkom Bostonu Bruins. Príbeh Zdena Cháru bol spočiatku všedný - podobný mnohým iným. Snažil sa, no odmietali ho. Na Slovensku dostal pečiatku: nepotrebný!

11.02.2020 10:00
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára je jeden z najobávanejších bitkárov v NHL.
debata

Dnes, 22 rokov po debute v NHL, mu spoluhráči, súperi, funkcionári, ale aj diváci preukazujú obrovský rešpekt. Za množstvo odohratých duelov. Bojovnosť a obetavosť. Za to, aký je…

Žeby basketbalista?

V jedno decembrové ráno 2006 sa hokejisti Ottawy obliekali na tréning pred zápasom vo Philadelphii. V tom istom čase práve končili s prípravou basketbalisti Golden State. Chára vzal loptu, spravil otočku a strieľal na kôš.

„Len som tam sedel a vravel si, Zdeno, prosím, len si nevyvrtni členok,“ zaspomínal si Peter Chiarelli, niekdajší generálny manažér tímu.

V tej chvíli k nemu pristúpil Chris Mullin, bývalý basketbalista a člen slávneho amerického Dream teamu. „Kto to, do pekla, je? Ježiši, veď z neho by bol aj dobrý basketbalista,“ vravel. Chára bol od prírody nadaný športovec.

Ale nie hokejista. Zopár mládežníckych koučov mu v minulosti výrazne naznačilo, aby sa radšej venoval inej aktivite.

„Boli to zvláštne časy. Nikto z trénerov si ho nechcel zobrať na zodpovednosť. Nesmiernou vôľou sa mu nakoniec podarilo niečo neuveriteľné. Dostal šancu a využil ju. Klobúk dolu pred ním,“ spomenul si Chárov spoluhráč z juniorky Dukly Juraj Ďurčo.

Zatiaľ čo jeho spoluhráči si krátia dlhé cesty za súpermi sledovaním filmov, Chára číta. Tvrdí, že 99 percent kníh, na ktoré siahne, má reálny základ. Príbehy úspešných strieda so vzdelávaním v oblasti stravovania sa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Plant-based: Since I started to be open about my decision to go plant-based I have been asked many questions: Why change your diet? Are you trying to lose weight? Why now? You don’t like the taste of meat, milk or cheese anymore? Are you sick? It’s simple: I believe I can be happier, healthier and more efficient than before. I can also tell how much it helps my performance on the ice. It all started early summer 2017 when I looked back at the year we had and how I wanted to get better physically and mentally for the upcoming season. That’s my goal before every season. To be better. The mental part didn’t worry me. I knew how much I enjoy working hard and how much I love the game. But with attention to details I really felt there was room to improve my nutrition. I thought I was eating healthy until I met a friend of mine and he told me about plant based. After only 6 months I can already feel how much positive change it had on my mind and my body. I will still have some fish every now and then, but I am on an exciting journey that altered my perspective on performance, recovery and energy. It is beautiful that we can all find our own, unique and sustainable equilibrium. I’m still passionately learning about the enhancement of athletic performance and the healing benefits of a plant based diet and I will happily share with my growing audience. Big Zee ————————————————————————— Odkedy som zacal otvorene hovorit o rozhodnuti prejst na rastlinnu stravu, zacal som dostavat otazky: Preco menis stravu? Chces schudnut? Uz Ti nechuti mlieko, mäso a syry? Necitis sa dobre? Jednoducho: Myslim, ze mozem byt stastnejsi a zdravsi ako predtym. Vnimam, ako mi to pomaha pri vykonoch na lade. Zacalo to v lete 2017, ked som sa obzrel na uplynuly rok a chcel sa zlepsit fyzicky aj mentalne pred dalsou sezonou. Mentalna stranka ma neznepokojovala. Vedel som ako velmi si uzivam tvrdu pracu a ako milujem tento sport. Ale ako detailista som citil, ze mozem zlepsit svoju stravu. Myslel som si, ze som jedaval zdravo, az kym som nestretol jedneho kamarata, ktory mi povedal viac o rastlinnej strave. Po iba 6 mesiacoch citim pozitivnu zmenu pre moje telo aj mysel.

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33),

„Postupne som sa dozvedal viac a viac a napokon som si povedal – idem to vyskúšať,“ prezradil pre magazín Forbes.

Z jedálnička vyradil všetko živočíšne. Odvtedy funguje výlučne na rastlinnej strave. „Teraz som vitálnejší, cítim sa zdravo, urýchľuje sa mi aj regenerácia,“ pripustil.

Niekto by povedal, že na paprike a paradajkách sa v NHL hrať nedá. Chára však bez najmenších problémov potvrdzuje, že to ide. Nielen korčuľovať, ale aj narážať a keď treba, tak sa aj pobiť.

Takto si naňho spomína veterán Chris Thorburn. "Zhodili sme rukavice a pustili sa do seba. Zrazu ma schmatol a jednu som utŕžil. Pokojne ma mohol udrieť opäť, ale v tom sa zjavilo jeho druhé ja. Nechal ma tak.

Nuž, mám pre vás jednu radu. Ak sa s ním budete chcieť pobiť, potom vám prajem veľa šťastia. Zdeno však aj pri boji dodržiava džentlmenské pravidlá a to je dôvod, prečo ho každý rešpektuje," zdieľal svoju skúsenosť.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Čože je to 43

Vlani v marci podpísal ročný kontrakt na dva milióny amerických dolárov. Ďalších 1,75 milióna mu môže pristáť na účte na základe výkonnostných bonusov. Chára však už v minulosti naznačil, že by chcel hrať do 45-ky.

Jeden z trénerov Bruins – Adam Nicholas – si však myslí, že telesná schránka trenčianskeho rodáka je pripravená fungovať na ľade najmenej do päťdesiatky.

„V hlave nemám konkrétne číslo. Chcem byť v prvom rade realistom. Ľudia mi často vravia, že môžem pokračovať aj ďalších desať sezón, ale to sú iba reči. To sa nedá. Obzvlášť dnes, keď je v súťaži tak veľa mladých hráčov. Tridsiatnici sa medzi nimi cítia ako keby mali 40,“ zamyslel sa veterán, ktorý o mesiac oslávi 43. narodeniny.

Najlepšia hokejová liga na svete však nie je iba o obratnosti, vyžaduje oveľa viac. „Nie vždy potrebujete byť rýchly a na ľade vyzerať sexy. Musíte byť predovšetkým múdry,“ priznal veterán.

Je študijný typ. Neustále sa vzdeláva. Na ľade, ale aj mimo neho. Počas pôsobenia v Ottawe navštevoval kurz finančného poradenstva. V Bostone získal licenciu na predaj nehnuteľností v štáte Massachusetts.

Podľa Chiarelliho by raz z neho mohol byť skvelý generálny manažér. „A možno napíše niečo vlastné. Zostaví cvičebný plán, ktorý za uplynulé tri dekády prepracoval do najmenšieho detailu a bude ho s nami zdieľať,“ napísal magazín Sports Ilustrated.

Ale ten správny čas ešte nenastal… „Nemôžem vám prezradiť všetky svoje tajomstvá. Tie, ktoré fungujú, si nechám zatiaľ pre seba,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins