Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ryba na stole, móda pod stromčekom. Urobil som si slovenské Vianoce

Vianočné sviatky zastavili kolotoč v NHL iba na chvíľku. Tomáš Tatar (29) sa po nich rýchlo zbalil a s Montrealom odcestoval na zápasovú šnúru na ďalekú Floridu.

30.12.2019 11:11
Tomáš Tatar Foto: ,
Útočník Montrealu Tomáš Tatar padá pred bránkou Bostonu.
debata

„Odteraz to bude drsné. Čaká nás veľa duelov v rýchlom slede, čo je v kombinácii s prichádzajúcou únavou veľmi zaťažujúce. Ale týka sa to všetkých tímov v súťaži, nie je sa teda na čo sťažovať,“ vraví slovenský útočník.

Prehra 4:5 s Tampou Bay, 5:6 s Floridou. Napriek vašim trom kanadským bodom v dvoch zápasoch to musí byť skľučujúci pocit…

Žiaľ, boli to dva veľmi dôležité zápasy. Stratili sme štyri body, ktoré nám budú v konečnom účtovaní chýbať. Je teraz na nás, aby sme ich niekde získali späť. Dostávame veľa gólov a to nás zráža na zem. Musíme si spraviť poriadnu videoanalýzu a poučiť sa z toho. Jednoducho, súperom nesmieme dávať toľko priestoru a príležitostí na skórovanie.

V minulej sezóne ste nazbierali 58 kanadských bodov, táto by mohla byť vaša životná (39 zápasov, 35 bodov, pozn. red.). Máte nejaké vysvetlenie?

Nie je to len o mne, je to zásluha celého tímu. Naša formácia funguje veľmi dobre, na ľade si mimoriadne rozumieme. Ale opakujem – prvoradé je mužstvo. Sme jeden tím a potrebujeme sa sústrediť na konkrétny cieľ. Tým je samozrejme play off. Sme v hre, ale každý duel bude odteraz pre nás veľmi dôležitý.

Tréner Claude Julien spočiatku miešal zostavou, vyskúšali ste si prakticky hru v každej formácii. Neznervózňovalo vás to?

Ale stále to vydržalo iba jeden, maximálne dva zápasy a potom sa to vrátilo do starých koľají. Je to niečo nové, ja však chápem, že keď sa mužstvu nedarí, kouč hľadá impulz, ako ho nakopnúť. Julienovi sa to takto neraz podarilo.

Nedávno ste dosiahli v NHL hranicu 300 kanadských bodov. Spomínate si ešte na prvý?

Samozrejme, takéto veci sa nezabúdajú. Bolo to pri mojej premiére za Detroit proti New Yorku Islanders. Ešte ako dieťa som sa zvykol budiť s úsmevom na perách – to vtedy, keď sa mi snívalo o góloch a asistenciách v zámorskej súťaži. A mne sa to napokon aj splnilo. Bol to neopísateľný pocit. Tento sen vlastne snívam dodnes a verím, že sa z neho tak skoro neprebudím.

Spomeniete si ešte aj na premiérový gól v slovenskej extralige?

Ale iste, aj to bol pre mňa akýsi mílnik. Hral som za Zvolen. V mojom hokejovom živote som si vytýčil body, ktoré som chcel postupne dosiahnuť. Gól v domácej súťaži bol jedným z nich. Aj dnes ho mám pred očami – pre mňa zostane navždy pamätný.

V Amerike sú čísla a rekordy doslova fetišom. Sledujete, ako vám pribúdajú kanadské body?

Ani nie. Štatistiky sú pekná vec, ak čísla pribúdajú, ohromne to teší, ale nakoniec skončíme aj tak len pri tom, že hokej je kolektívny šport a tak ho treba aj vnímať. V tíme, kde nefunguje chémia, by si ani ten najšikovnejší hráč nemohol plniť hokejové sny. Od niektorých hráčov sa síce produktivita očakáva, ale sami ste mohli vidieť – proti Floride som si pripísal gól aj asistenciu, ale napokon sme aj tak prehrali 5:6. Tieto dva body by som v momente vymenili za dva body, ktoré sme tu stratili. V kabíne vládne namiesto pohody zbytočný smútok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

NYC ☕️✅

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Tatar (trto90) (@tomastatar90),

Ktorá časť sezóny je pre vás najnáročnejšia?

Práve prichádza. Odteraz to bude drsné. Po krátkej vianočnej prestávke sa kolotoč v NHL roztočí na plné obrátky, čaká nás veľa zápasov v rýchlom slede, čo je v kombinácii s prichádzajúcou únavou veľmi zaťažujúce. Ale týka sa to všetkých tímov v súťaži, nie je sa teda na čo sťažovať.

Nechýba vám v tíme krajan či český spoluhráč?

Samozrejme, ak by sem niekto prišiel, bolo by to pre mňa o čosi veselšie. Mimochodom, v NHL by som prijal oveľa viac krajanov. Z roka na rok je nás menej, nemám z toho vôbec radosť.

O priaznivcoch Montrealu sa vraví, že keď stretnú svoje hviezdy, nedajú im dýchať. Akí sú?

Nepohybujem sa príliš v centre Montrealu. Nevyhýbam sa fanúšikom, ale ako tím máme nejakú rutinu a veľa času na osobné aktivity nám aj tak nezostáva. V každom prípade – fanúšikovia v meste sú úžasní a ak sa o nich hovorí, že sú najlepší v celej NHL, tak to môžem trikrát podčiarknuť. Je to typicky hokejové mesto, ktoré sa tomuto športu rozumie a každý deň ním žije. Je radosť hrať pred takýmto publikom a všetci hráči v organizácii Canadiens si to užívajú.

Prišli aj na Floridu. V hale ich bolo možno osem či deväťtisíc…

Presne o tomto hovorím. Fanúšikovia Montrealu sú jedna obrovská komunita, možno jedna z najväčších organizácií vo všetkých športoch. Aj preto si nesmierne vážim, že som dostal príležitosť hrať za nich. Užívam si to.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Let’s gooo. ⚪️. #montreal #canadiens #nhl #habs

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Tatar (trto90) (@tomastatar90),

Čo by ste odporučili slovenskému turistovi, ktorý príde na návštevu Montrealu?

Určite hokejový zápas (smiech). Dnes sa tam dá dostať veľmi jednoducho, pravidelnou linkou Viedeň – Montreal bez prestupu. Je to krásne mesto, nečakajte žiadnu Severnú Ameriku, pripomína skôr európske metropoly. Ale ak by som mal slovenskému cestovateľovi predsa len niečo odporučiť, potom nech príde radšej v lete. V zime tam nie je príliš vľúdne. Je dosť krutá. Všetkým by som poradil vyskúšať miestnu gastronómiu, montrealské reštaurácie majú cveng a obrovskú kvalitu.

Spomenuli ste reštaurácie. V akom jazyku najprv osloví čašník hosťa – po francúzsky či anglicky?

Určite vo francúzštine, je to akoby ich rodný jazyk. Je to mesto v quebeckej provincii a tam francúzština dominuje. Ale musím sa priznať, spočiatku som si myslel, že tam bude väčší problém s angličtinou. No nie je to tak.

Aké sú Vianoce v Montreale v porovnaní s tými slovenskými?

Ťažko povedať. Ja si tam robím vlastné Vianoce – tradičné slovenské. Dokonca som si tam púšťal aj rozprávky, ktoré neodmysliteľne patria k tomuto krásnemu obdobiu. Tak som bol vychovaný, tak som si na to zvykol a tak sa mi to aj páči.

Aké menu sa podávalo na Štedrý deň u Tatarovcov v Montreale?

Kapra tu len tak nezoženiete. Ale aj tak sme zostali pri rybe – pomohla treska. Na záver som si dal rezeň.

A kapustnica?

Jasné, to musí byť. Či som v Montreale, alebo v Detroite, všade existujú napríklad poľské obchody, kde som zohnal naše domáce suroviny, na ktoré som zvyknutý.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Vianočná nesmie chýbať ❤️ #merrychristmas #stastneavesele #joyeuxnoel #mtl #happythedog

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Tatar (trto90) (@tomastatar90),

Čo vás potešilo pod vianočným stromčekom?

Nič špeciálne. S priateľkou máme radi módne veci a podľa toho to aj vyzeralo. Bol som spokojný.

Zdá sa, že ste mimoriadne naviazaný na slovenské tradície. Už ste zvažovali, kde sa usadíte po kariére?

Zatiaľ nie. Je to veľmi predčasná otázka, dúfam, že mám pred sebou stále veľa rokov kariéry v NHL. Čo bude potom, uvidíme. Podobnými úvahami sa v tejto chvíli nezaťažujem.

Medzi sviatkami sa v Česku rozohrali majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Sledujete ich?

Zápasy naživo som zatiaľ nevidel. Ale textovo určite áno. Záleží mi na slovenskom hokeji a jeho budúcnosti.

Pred desiatimi rokmi ste na rovnakom šampionáte v Kanade odštartovali svoju kariéru…

Pravda, je to veľký míľnik pre každého hokejistu. Je to priestor, kde sa hráč môže ukázať. Všetci vedia, že na tribúnach sú okrem fanúšikov aj mnohí skauti a pozorovatelia. V tom čase sme mali veľmi silné mužstvo, skončili sme štvrtí a celá krajina stála za nami. Dnes je situácia zrejme iná, musíme sa na to pozerať realisticky. Všetko sa začína od ekonomiky a my tie financie jednoducho nemáme. Základniam, ktoré majú Fíni či Švédi, nemôžeme konkurovať. Ani podmienkam, ktoré majú k dispozícii Švajčiari alebo Nemci. Majú z čoho vyberať, môžu si dovoliť spraviť veľké sito, aby im zostalo iba to najlepšie. My sme na tom podstatne horšie. Varíme len z toho, čo máme.

Rekordná sezóna?

Tomáš Tatar prežíva skvelé obdobie. Okrem toho, že pred vyše mesiacom dosiahol na pozoruhodný míľnik – 300 kariérnych bodov v NHL – môže čoskoro prekonať aj vlastný rekord. Dosiaľ v jednej sezóne nazbieral najviac 58 bodov. Stalo sa tak vlani. Zdá sa, že teraz by mohol túto štatistiku ešte vylepšiť. V aktuálnom ročníku odohral 39 duelov a nazbieral v nich 35 bodov. Ak nasadené tempo udrží, na jeho konci by mohlo v jeho kolonke svietiť číslo presahujúce 70. Tatar naskočil do NHL v sezóne 2010/2011. Za Detroit vtedy odohral iba deväť zápasov a pripísal si jediný gól. Odvtedy k nim pridal v najlepšej lige na svete ďalších 159. Okrem toho 161-krát asistoval. Jeho celkových 321 kanadských bodov z neho robí 15. najproduk­tívnejšieho Slováka v histórii NHL. Neohrozeným lídrom zrejme ešte dlho zostane Peter Šťastný s 1239 bodmi v základnej časti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar