Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V NHL sa pod odbornosťou ukrývala zákernosť. Obvinenia pribúdajú

Vyhrážky, rasistické urážky a dokonca aj kopance...

03.12.2019 13:52
Flames Penguins Hockey peters Foto: ,
Bill Peters vo funkcii kouča Calgary Flames.
debata (1)

Najlepšia hokejová súťaž na svete ukázala minulý týždeň svoju škaredšiu tvár. V NHL sa rozsypalo vrece s množstvom nechutných scén. Niektoré z nich – predovšetkým staršieho dáta – vyplávali na povrch. Tá najvážnejšia presne po desiatich rokoch.

Čierna hudba

Lavínu hokejových škandálov spustil niekdajší útočník Banskej Bystrice Aliu Akim. Hráč tmavšej pleti si na Twitteri zaspomínal na sezónu 2009/2010, keď pôsobil v tíme AHL Rockford IceHogs. Hlavnou postavou statusu bol jeho vtedajší kouč Bill Peters. Aliu na sociálnej sieti napísal, že tréner ho v nováčikovskej sezóne opakovane označil za negra.

Dôvod?

Nepáčila sa mu hudba, ktorú si nigérijský rodák v kabíne púšťal.

Žijeme v 21. storočí a to, čo bolo pred desiatkami rokov v Severnej Amerike bežné, je dnes neprípustné. Peters po prevalení rasistických útokov prišiel o miesto v Calgary Flames. Populárny kanadský klub zvolal v piatok tlačovú konferenciu, na ktorej generálny manažér tímu Brad Treliving oznámil trénerov koniec. „Bill rezignoval. Už nie je súčasťou našej organizácie,“ vyhlásil funkcionár.

Petersovi nepomohol ani list, ktorým chcel zmierniť napáchané škody. Za správanie sa ospravedlnil tímu Calgary i Trelivingovi, no vôbec nespomenul Aliua. Ten označil takýto pokus o odpustenie za pomýlený, neúprimný a znepokojujúci. A predovšetkým nič neriešiaci, keďže rodák z mesta Okene prišiel o dobre rozbehnutú kariéru.

Aliu tvrdí, že urážlivé slová ho výrazne poznačili. V sezóne 2009/2010 odohral za Rockford 48 zápasov a nazbieral v nich sedemnásť kanadských bodov. Peters ho ihneď potom poslal do nižšej súťaže ECHL. V NHL napokon odohral iba sedem zápasov.

Akim Aliu (vpravo) v drese Banskej Bystrice v... Foto: SITA, Martin Havran
Akim Aliu Akim Aliu (vpravo) v drese Banskej Bystrice v decembri 2017.

„Čo mám na to povedať? Mal som iba dvadsať rokov a medzi dospelými to bola moja premiéra. Mal som príliš veľký strach ozvať sa. Každý deň som si to vyčítal,“ priznal pre americké médiá Aliu. „Len sa pozrite na moje čísla. V prvej sezóne medzi profesionálmi som dosiahol takmer dvadsať gólov bez toho, aby som hral čo i len minútu v presilovkovej formácii. Zruinoval mi kariéru ešte skôr, ako sa vôbec začala,“ dodal.

Boli aj kopance

Kauza uzrela svetlo sveta a americké médiá sa jej ihneď chytili. Na druhý deň po zverejnenom tweete televízna stanica TSN kontaktovala Aliuových spoluhráčov z čias v Rockforde – Simona Pepina a Petra MacArthura. Obaja Petersov hnev v šatni potvrdili. „V tej chvíli celá miestnosť zhasla, počuli by ste aj špendlík padnúť na zem. Len som si sadol na miesto a nepovedal ani slovo. A tréner vyšiel z kabíny a tváril sa, akoby sa nič nestalo,“ zaspomínal si Aliu.

Nie je to však jediný problém, ktorý sa valí na Petersovu hlavu. Aliu spustil lavínu a na nej sa zviezol aj Čech Michal Jordán. Hokejista Chabarovsku označil Petersa za najhoršieho trénera, s ktorým sa kedy stretol. Uviedol tiež, že ho raz počas zápasu aj kopol a iného hráča udrel do hlavy.

„Kopol ma celkom silno do chrbta. Videli to maséri aj ostatní hráči. Bolo to v čase, keď som sa dostal do NHL. Nemohol som nič povedať – nechcel som predsa vyzerať ako plačko. S agentom sme to teda nezverejnili. Keď teraz vystupujú ostatní chlapci, mal som pocit, že už môžem aj ja,“ pridal sa k obvineniam 29-ročný Jordán, ktorý v NHL skončil v roku 2016.

Bill Peters v debate so svojimi zverencami z... Foto: Reuters, Nam Y. Huh
Bill Peters Bill Peters v debate so svojimi zverencami z Calgary.

Že Peters nie je žiadne neviniatko, dosvedčil pre iDNES.cz aj ďalší český hokejista, ktorý pôsobil v Caroline – Jiří Tlustý. Podľa bývalého útočníka sa v tom čase v klube udialo viac vecí aj dôležitejším hráčom.

„Jednať s Petersom bolo mimoriadne náročné, je to arogantný človek. Nemali sme vrúcny vzťah, bol jedným z dôvodov, prečo som tam skončil,“ vyhlásil Tlustý. „V tejto chvíli už nebudem okolo seba kopať, je mi ukradnutý. Naviac, zavarené má dosť aj bez toho,“ poznamenal.

Keď došlo ku konfliktu medzi Petersom a Jordánom, Tlustý už v tíme nebol, ale celkom živo si vraj vie predstaviť, čo to s českým kolegom muselo po psychickej stránke urobiť.

„Michal bol mladý, čo mohol? Hráč si v tej chvíli pripadá ponížený, ako zbitý pes v rohu, na tréningy chodí s nechuťou a nič si nemôže dovoliť. Amerika je celkovo náročná, ako sa tam s mladými európskymi hráčmi zaobchádza. Nabúra vám to sebavedomie,“ do­dal.

Nechutné veci, ktoré sa diali na striedačke Caroliny, už priznal aj jej súčasný kouč – Rod Brind'Amour, v tom čase Petersov asistent. „Áno, stalo sa to,“ potvrdil.

Zákerný Babcock

Nielen Peters, problémy majú už aj iní tréneri. Napríklad Marc Crawford, ale najnovšie aj legendárny Mike Babock. „Si strašný človek. Priemerný kouč s extrémne veľkým egom. Konečne si dostal to, čo ti patrí, ty sebecký debil,“ uviedol na Twitteri bývalý jeho zverenec Mike Commodore.

S oveľa vážnejším obvinením sa prihlásil Švéd Johan Franzén. Ten dokonca tvrdí, že Babock ho neustálymi verbálnymi útokmi „prenasledoval“ aj po kariére.

Mike Babcock. Foto: SITA/AP, Chris Young
Mike Babcock Mike Babcock.

„Od roku 2011 som sa bál chvíľ, keď som bol na ľade. Myslel som na to každý deň pri vstávaní z postele. Až vlani som konečne začal normálne spávať. Nočné mory sa mi dovtedy stále vracali. V hlave sa mi objavovali jeho útoky na moju osobu,“ priznal hráč, ktorý s hokejom skončil v sezóne 2015/2016.

Neprejde deň, aby na sociálnych sieťach nepribudlo ďalšie nepekné obvinenie. Terčom sú stále nové mená – ľudia, ktorí pod pozlátkom odbornosti ukrývali zákerné praktiky voči hráčom. Zdá sa, že kluby a ani vedenie súťaže nebudú mať s nimi zľutovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Mike Babcock #Bill Peters