Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boston ponížil Montreal na jeho ľade. Halák exceloval

Slovenský brankár Jaroslav Halák priviedol Boston Bruins v zámorskej NHL k vysokému víťazstvu na ľade svojho niekdajšieho klubu Montrealu Canadiens 8:1. Halák zaznamenal 36 úspešných zákrokov, po bode za asistenciu si pripísali Zdeno Chára z tímu hostí a Tomáš Tatar v domácom drese. Pre Boston to bol štvrtý triumf za sebou, Montreal ťahá šnúru piatich prehier.

27.11.2019 06:33 , aktualizované: 07:02
Halák, Foto: ,
Zákrok brankára Bostonu Jaroslava Haláka. Napravo kapitán Zdeno Chára a za jeho chrbtom útočník Montrealu Tomáš Tatar.
debata (1)

Canadiens boli v každej tretine strelecky aktívnejší, ale Halák inkasoval iba raz a dosiahol 97,3-percentnú úspešnosť zákrokov. V deviatom dueli sezóny si tak pripísal piaty triumf a vzájomnú bilanciu s bývalým kolegom z Montrealu Careym Priceom vylepšil už na 6:0.

Halák prehral v riadnom hracom čase v tejto sezóne iba raz, v októbri na ľade Colorada. Price dostal z 11 striel päť gólov a v druhej tretine za stavu 1:5 prepustil po time-oute domácich miesto Keithovi Kinkaidovi. Bránku opustil predčasne po 113 štartoch prvýkrát od decembra 2017.

Chára odohral 20:28 min bez plusového bodu i bez strely na bránku, Tatar bol na ľade viac ako 15 minút, mal dve strely a jednu „mínusku“. Oba tímy sa opäť stretnú v nedeľu v Bostone.

Slovenského brankára prekonal iba obranca Shea Weber v prvej tretine gólom na 1:1. Weber dorazil do siete Halákom vyrazený puk po strele Brendana Gallaghera, ktorému do šance prihral Tatar. Chára asistoval pri góle Bostonu na 4:1, ten padol iba necelých osem sekúnd po štarte druhej tretiny.

„Halák bol veľmi solídny najmä v prvej tretine. Predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Súper bol vtedy lepší ako my v rovnovážnom stave, my sme neboli dostatočne ostrí a tvrdí na puku. Dva góly sme strelili z presiloviek, čo nám pomáha počas celej sezóny,“ uviedol tréner Bostonu Bruce Cassidy na webe denníka Boston Globe.

"Úprimne, cítil som sa absolútne strašne počas prvých striedaní. Potom som strelil góly. Niekedy je to presne opačne. Cítite sa dobre a neviete prekonať súperovho brankára. To je hokej, rýchla hra, v ktorej ste raz hore a potom zasa dolu.

Dva body sú dva body bez ohľadu na to, ako sa k nim dopracujete alebo či je to na konci 1:0, respektíve 8:1. Je skvelé, že dnes skórovalo na našej strane viacero hráčov," skonštatoval najlepší strelec NHL Pastrňák.

Po vyhratom buly bol slovenský zadák na začiatku akcie s úspešnou koncovkou Davida Pastrňáka. Český útočník dal spolu tri góly a tešil sa zo siedmeho hetriku v zámorskej kariére (šiesteho v základnej časti). Upevnil si tak post lídra tabuľky strelcov s 23 gólmi v 24 zápasoch a vyhlásili ho za prvú hviezdu.

Druhou bol Brad Marchand s bilanciou 1+2, ktorý gólom na 3:1 dosiahol hranicu 600 bodov v NHL. Charlie Coyle (1+2) i Sean Kuraly (0+3) si vylepšili štatistiky rovnako o tri body. Jack Studnicka asistoval vo svojom premiérovom zápase v súťaži.

Boston napriek absencii Patrice Bergerona bodoval už v ôsmom zápase za sebou a posunul sa pred Washington na čelo Východnej konferencie.

Hráči Chicaga ukončili sedemzápasovú víťaznú sériu Dallasu, keď ho doma zdolali 3:0. Slovenský obranca hostí Andrej Sekera odohral 17:28 min, zblokoval dve strely a rozdal dva „hity“.

Corey Crawford mal 32 zákrokov pri vôbec prvom „shutoute“ svojho tímu v sezóne, v kariére ich má na konte spolu už 26. Brandon Saad, Patrick Kane a Connor Murphy skórovali za Chicago, ktoré uspelo po troch prehrách.

Kane bodoval už v trinástom zápase v rade. Domáci na poslednú chvíľu vyradili zo súpisky útočníka Dylana Stromea v súlade s protokolom o ochrane pri otrase mozgu. V zostave ho nahradil Matthew Highmore.

Minnesota vyhrala na ľade New Jersey 3:2, keď víťazný debut v NHL zažil fínsky brankár hostí Kaapo Kähkönen. Predviedol 32 zákrokov a „divosi“ bodovali už v siedmom stretnutí v sérii. O výhre rozhodol na začiatku tretej tretiny obranca Ryan Suter.

Hostí preto nemuselo mrzieť, že Jesper Boqvist dal predtým svoj premiérový profiligový gól, ktorý ale podľa neskoršieho stanoviska NHL nemal platiť. Wayne Simmonds totiž zahral v strednom pásme vysokou hokejkou a hra mala byť prerušená. Rozhodcovia ale napriek „challengu“ kouča hostí zásah odobrili.

NHL

MONTREAL CANADIENS – BOSTON BRUINS 1:8 (1:3, 0:3, 0:2)
Góly: 13. Weber (Gallagher, TATAR) – 9. DeBrusk (Kuraly, Krejčí), 15. Pastrňák (Coyle, Marchand), 20. Marchand (Coyle), 21. Pastrňák (Marchand, CHÁRA), 22. Bjork (Kuraly), 30. Pastrňák (Carlo, Krejčí), 49. Coyle (Krug, Kuraly), 58. Heinen (Studnicka, Krug). Brankári: Price (22. Kinkaid) – HALÁK, strely na bránku: 37:24, 21.302 divákov

NEW JERSEY DEVILS – MINNESOTA WILD 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly: 13. Boqvist (Simmonds, Hughes), 34. Palmieri (Hall, Hischier) – 6. Parise (Suter, Fiala), 31. Greenway (Eriksson Ek), 43. Suter (Donato, Hartman). Brankári: Domingue – Kähkönen, strely na bránku: 34:29, 14.627 divákov

CHICAGO BLACKHAWKS – DALLAS STARS 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 12. Saad (Gustafsson, Nylander), 51. Kane (DeBrincat, Shaw), 58. Murphy. Brankári: Crawford – Chudobin, strely na bránku: 38:32, 21.210 divákov

Slováci v akcii
Tomáš Tatar (Montreal) 15:14 0 1 1 –1 2 0
Zdeno Chára (Boston) 20:28 0 1 1 0 0 0
Andrej Sekera (Dallas) 17:28 0 0 0 0 0 0

Jaroslav Halák (Boston) 60:00 36/37 97,3%
pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL