Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rasizmus a fyzické tresty. Exbystričan spustil lavínu na trénera Calgary

V úvode predminulej sezóny hral hokejista Akim Aliu na Slovensku za majstrovskú Banskú Bystricu, po deviatich tipsportligových dueloch sa však porúčal do Švédska.

26.11.2019 11:54 , aktualizované: 27.11.2019 10:40
Akim Aliu Foto: ,
Akim Aliu (vpravo) v drese Banskej Bystrice v decembri 2017.
debata

Minulý ročník strávil Kanaďan narodený v Nigérii, ktorý vyrastal aj na Ukrajine, v tretej najkvalitnejšej zámorskej súťaži ECHL. Odohral v nej len sedemnásť zápasov a momentálne je bez angažmánu.

Napriek tomu spôsobil rozruch v klube NHL Calgary Flames, keď hlavného kouča tohto tímu Billa Petersa nepriamo obvinil z rasizmu. Ide však o prípad starý desať rokov.

Aliu v pondelok na twitteri uviedol, že ešte počas spoločného pôsobenia v tíme Rockford IceHogs v sezóne 2009/2010 Peters ako vtedajší kouč farmárskeho tímu pravidelne verbálne narážal na jeho farbu pleti, pretože sa mu nepáčila hudba, ktorú si púšťal v hráčskej kabíne.

Aliu priznal, že to bola forma jeho rebélie voči Petersovi, ktorý mal neskôr požiadať vedenie organizácie o preradenie mladíka do nižšej súťaže.

Príspevok niekdajšieho hráča banskobystrických „baranov“ si všimli aj v organizácii Flames.

Peters nepovedie Calgary v stredajšom zápase proti Buffalu. "Stále preverujeme všetky skutočnosti, ide o veľmi vážnu vec. Bill Peters nebude na striedačke v zápase s Buffalom, jeho povinnosti prevezme asistent Geoff Ward.

Ďalšie stanovisko neposkytneme až do ukončenia vyšetrovania," uviedol na oficiálnom webe NHL generálny manažér „plameňov“ Brad Treliving, ktorý dodal, že Peters sa zatiaľ o svoje zamestnanie nemusí báť:

„Toto vyhlásenie je iba snaha o čo najväčšiu transparentnosť. Bill je stále súčasťou tímu. Rozprával som sa s ním, s Akimom aj ďalšími ľuďmi. Moja úloha je preveriť všetky informácie a zistiť pravdu.“

Proti trénerovi, ktorý je považovaný za žiaka nedávno odvolaného kouča Toronta Mika Babcocka, vystúpil aj český reprezentant Michal Jordán. Súčasný hráč Chabarovska označil na twittri Petersa za najhoršieho trénera, s ktorým sa stretol, a uviedol, že ho raz počas zápasu kopol a iného hráča udrel do hlavy.

V rozhovore s Frankom Seravallim z TSN Jordán svoje slová rozviedol: "Nakopol ma celkom silno do chrbta v priebehu zápasu. Videli to aj maséri a ostatní hráči. Bol som vo fáze kariéry, keď som sa dostal do NHL, takže som nemohol nič povedať. Nechcel som vyzerať ako plačko.

S agentom sme to nezverejnili. Keď teraz vystupujú ostatní chlapci, mal som pocit, že už môžem aj ja," uviedol dvadsaťdeväťročný Jordán, ktorý v NHL skončil v roku 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Calgary Flames #Akim Aliu #Michal Jordán