Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dláždil cestu v NHL. Nedomanský v noci vstúpi medzi legendy

Okrem rekordného počtu reprezentačných gólov sa hokejový útočník Václav Nedomanský preslávil aj tým, že sa ako jeden z prvých Európanov presadil aj v NHL, kde dláždil cestu svojim nástupcom.

18.11.2019 12:25
Václav Nedomanský Foto: ,
Václav Nedomanský (vpravo) absolvoval s ďalšími novými členmi hokejovej Siene slávy slávnostné buly pred minulotýždňovým zápasom Toronto - Boston.
debata

Bývalý vyhlásený kanonier má deväť medailí z majstrovstiev sveta vrátane zlata z roku 1972, z dvoch olympiád si odviezol striebro a bronz. Sedemdesiatpäťročný „Big Ned“ v noci na utorok ako druhého Čecha po brankárovi Dominikovi Haškovi uvedú do hokejovej Siene slávy NHL v Toronte.

Urastený stredný útočník Slovana Bratislava patril na prelome 60. a 70. rokov k najlepším hokejistom starého kontinentu, za Československo nastrieľal v 220 zápasoch rekordných 163 gólov. V rokoch 1965–1974 sa zúčastnil na desiatich svetových šampionátoch za sebou, trikrát ho vybrali do All stars tímu MS a v roku 1974 vyhlásili za najlepšieho útočníka turnaja.

Václav Nedomanský (druhý sprava) figuruje medzi... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Václav Nedomanský Václav Nedomanský (druhý sprava) figuruje medzi štvoricou nových prírastkov do Siene slávy NHL spoločne s bývalým kanadským útočníkom Guyom Carbonneauom, ruským obrancom Sergejom Zubovom a kanadskou útočníčkou Hayley Wickenheiserovou.

V tom istom roku emigroval cez Švajčiarsko do zámoria, nie však do NHL, ale do konkurenčnej WHA. V tvrdej súťaži patril Nedomanský k najväčším hviezdam, počas necelých štyroch sezón, v ktorých obliekol dresy tímov Toronto Toros a Birmingham Bulls, zaznamenal 141 gólov. Do NHL naskočil až v 33 rokoch, napriek tomu v nej stačil vo farbách Detroitu, New York Rangers a St. Louis odohrať 428 stretnutí s bilanciou 125 gólov a 283 kanadských bo­dov.

„Nemal som inú možnosť ako uspieť. Nemohol som si z existenčných dôvodov dovoliť opustiť profesionálny šport. Prídete v tridsiatke a komunikujete na úrovni päťročného dieťaťa. Nehovoril som, mnohým veciam som nerozumel a pomoc žiadna nebola. Ešteže sa hral hokej. Keď som dokázal, že som lepší ako ostatní, začali si ma vážiť,“ povedal člen českej, slovenskej aj medzinárodnej hokejovej Siene slávy.

November 2002: Václava Nedomanského uvádzajú do... Foto: SITA/AP, RUDI BLAHA
Václav Nedomanský November 2002: Václava Nedomanského uvádzajú do Siene slávy slovenského hokeja.

Korčule zavesil na klinec až na prahu štyridsatky v roku 1983. Potom sa nejaký čas venoval trénovaniu, viedol nemecký Schwenningen a rakúsky Innsbruck. Upozornil na seba i odvážnym, hoci nakoniec neúspešným súdom s kanadským agentom Alanom Eaglesonem kvôli tomu, že pri vyjednávaní o novej zmluve neobhajoval jeho záujmy.

Neskôr Nedomanský začal pôsobiť ako skaut v NHL, postupne pracoval pre Los Angeles, Nashville a naposledy až do vlaňajška pre Vegas. Zastával tiež funkciu konzultanta u slovenského reprezentácie, bol skautom výberu Európy pre Svetový pohár.

S hokejom začínal v rodnom Hodoníne, kvôli vysokoškolskému štúdiu prešiel začiatkom 60. rokov do Bratislavy, kde sa v drese Slovana stal štyrikrát najlepším ligovým kanonierom a trikrát aj najproduktívnejším hráčom. Počas 12 sezón v najvyššej súťaži si v 419 zápasoch pripísal 369 gólov. S 532 gólmi v lige a reprezentácii je v Klube hokejových strelcov tretí za Milanom Novým a Vladimírom Růžičkom.

Tri hokejové legendy čs. reprezentácie - Jozef... Foto: ARCHÍV HOCKEYSLOVAKIA.SK
Golonka, Dzurilla, Nedomanský Tri hokejové legendy čs. reprezentácie - Jozef Golonka, Vlado Dzurilla a Václav Nedomanský.

O robustného centra s vynikajúcou strelou zápästím, ktorý bol od roku 1968 pravidelne najlepším kanonierom československého mužstva na vrcholných turnajoch, sa čoskoro začali zaujímať zámorskí skauti. Na začiatku 70. rokov sa už rysoval jeho oficiálny prestup do Atlanty Flames, ale nakoniec ho úrady zatrhli. To bol tiež jeden z hlavných dôvodov Nedomanského ilegálneho odchodu, kvôli ktorému sa do rodnej krajiny mohol znovu pozrieť až po novembri 1989.

Momentálne trávi druhýkrát ženatý Nedomanský väčšinu času v Kalifornii, vlastní americký aj kanadský pas. So synom z prvého manželstva Václavom, ktorý sa kedysi skúšal presadiť v českej extralige aj v nižších zámorských súťažiach, pripravuje dokument mapujúci jeho životný príbeh. Okrem neho má ešte dcéry Victoriu a Júliu.

„Snažím sa byť ku všetkým slušný a očakávam, že sa mi to vráti. Zatiaľ to vychádza, čo je dobré,“ povedal nedávno Nedomanský, ktorý pred pár rokmi prekonal náročnú operáciu, ale dokázal sa zotaviť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Nedomanský #Sieň slávy NHL