Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Formácia dokonalosti ťahá Boston na vrchol

Päť mesiacov. Pre niekoho dlhý čas, pre iného krátka chvíľa.

07.11.2019 18:03
Zdeno Chára, Brad Marchand, David Pastrňák,... Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára sa teší z gólu s Bradom Marchandom, Davidom Pastrňákom a Patricom Bergeronom.
debata

Pred necelými piatimi mesiacmi schádzali hokejisti Bostonu Bruins z ľadu po prehre v siedmom zápase finále NHL. Hlavy v smútku, viacerí mali slzy na krajíčku. Sen o Stanleyho pohári, ktorý bol tak blízko, sa definitívne rozplynul.

Tím slovenského kapitána Zdena Cháru si vzal sklamanie ako tú najlepšiu motiváciu. Bruins patria po úvodných týždňoch novej sezóny opäť medzi špičku. Za vedúcim Washingtonom zaostávajú o jediný bod, avšak majú zápas k dobru.

„Na to, čo sa stalo v júni, sme už zabudli. V opačnom prípade by to bolo ako udierať sa do vlastného nosa. Vieme, že stále máme dobrý tím a chceme z toho vyťažiť čo najviac,“ vraví Brad Marchand.

Nevysoký útočník je jedným z hlavných dôvodov, prečo bude Boston pomýšľať na ďalšiu finálovú účasť. Spoločne s Patricom Bergeronom a Davidom Pastrňákom tvoria najúdernejšiu ofenzívnu formáciu v lige.

V doterajších pätnástich zápasoch majú na konte 74 bodov. Pastrňák (15+15) vedie kanadské bodovanie súťaže, Marchand (10+18) je len o dva body za ním.

V zámorí ich volajú Perfection Line – formácia dokonalosti. Trojica má vyšší priemer gólov na stretnutie (2,21) ako celý tím Detroitu (2,13) a na konte rovnaký počet presných zásahov ako kompletné mužstvo Chicaga.

„Spôsob, akým sa vidia na ľade a akým si vedia nahrať puk, je z inej planéty. Majú medzi sebou úžasnú chémiu. Som rád, že ich kombinácie nemusím riešiť,“ tvrdí obranca Bruins Brandon Carlo.

Nie všetky tímy majú dostatok ofenzívneho talentu na to, aby svojich najlepších útočníkov mohli postaviť do jednej formácie. Tí, ktorí patria medzi vyvolených, sa snažia kopírovať úspešný bostonský vzor. V Edmontone žiari dvojica Connor McDavid, Leon Draisaitl, popri ktorých sa výkonnostne prebudil veterán James Neal.

Krásne gólové zakončenie Davida Pastrňáka v... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
David Pastrňák Krásne gólové zakončenie Davida Pastrňáka v zápase s Torontom.

„Keď nastupujeme proti elitným formáciám rivalov, máme motiváciu navyše. Každý sa chce proti nám vytiahnuť. Berieme to ako výsadu, že súperi sa na našu hru špeciálne pripravujú,“ reaguje Bergeron.

Najviac pozornosti od expertov i fanúšikov si užíva Pastrňák. Len 23-ročný útočník udivuje i spoluhráčov.

„Zvláda úplne všetko. Ohromne mu narástlo sebavedomie. Nemáte poňatia, čo urobí s pukom. Ani my to niekedy nevieme,“ usmieva sa Marchand.

Rodák z Havířova individuálne zásluhy odmieta. „Nastupujem so skvelými spoluhráčmi. V každom zápase sa veľa od nich naučím. Či prekonám 50-gólovú hranicu? To ma nezaujíma. Hlavné je, aby sme víťazili ako tím,“ zdôrazňuje česká raketa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boston Bruins #Patrice Bergeron #David Pastrňák #Brad Marchand