Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černákov tútor pre Pravdu: Erikovi nemusím veľa radiť. Učí sa rýchlo

Hokejový progres Erika Černáka je aj jeho zásluha. Mladého spoluhráča si zobral pod ochranné krídla a odovzdáva mu cenné rady. Na ľade si rozumejú tak, že je z nich jedna z najspoľahlivejších obranných dvojíc v NHL.

28.10.2019 08:00
Ryan McDonagh, Erik Černák Foto: ,
Ryan McDonagh a Erik Černák z Tampy Bay bojujú o puk v zápase proti Coloradu.
debata

Lepšieho tútora ako je Ryan McDonagh slovenský hokejista po príchode do prvého tímu Tampy Bay ani nemohol dostať. Bývalý dlhoročný kapitán New Yorku Rangers patrí vo svojom obore medzi špičku.

„Skvelý človek, výborný líder. Nepoznám hokejistu, ktorému sa hodí kapitánske céčko viac ako jemu,“ povedal o ňom exspoluhráč Ryan Callahan.

Posila od prvej chvíle

Černák debutoval v drese Tampy vlani v novembri, proti Buffalu odohral vôbec prvý zápas v profilige. Tréneri ho zaradili do druhej obrannej dvojice s McDonaghom. Od toho momentu trvá pevné a efektívne spojenie.

„Odvtedy, čo ho vlani povolali do prvého tímu, je posilou. Pozná svoje silné stránky a naučil sa ich dokonale využívať. Výborne korčuľuje, je silný na puku, nebojí sa blokovať strely. S pribúdajúcim počtov zápasov získava skúsenosti, vďaka ktorým sa z neho stáva komplexný hráč,“ chváli pre Pravdu slovenského kolegu McDonagh.

VIDEO: Ryan McDonagh predvádza defenzívne zručnosti

Tampa v uplynulej sezóne valcovala súpera za súperom, základnú časť vyhrala s veľkým náskokom. Hoci v play off skončila už v 1. kole, aj v novom ročníku patrí medzi ašpirantov na titul. Zatiaľ sa však floridskému tímu nedarí podľa predstáv. V silnej Východnej konferencii mu patrí ôsma priečka, z desiatich zápasov vyhral len polovicu.

Tréner Lightning Jon Cooper reagoval na neuspokojivé výsledky zmenami v zostave a na niekoľko zápasov rozdelil aj dvojicu Černák, McDonagh. Želaný efekt to neprinieslo a slovensko-americké duo aktuálne nastupuje opäť spolu.

„Snažím sa mu radiť, ale vo väčšine prípadov vie, čo má robiť. Občas ho upozorním, aby si pohybom vylepšil pozíciu. Hráme spolu už nejaký čas a myslím, že spolupráca medzi nami funguje. Sadli sme si hokejovo i ľudsky,“ pokračuje 30-ročný zadák.

O osem rokov mladší kolega ho zaujal mentálnou i fyzickou vyspelosťou. Podľa neho nebýva zvykom, aby si hokejista v takom veku a s minimom skúseností z profiligy počínal tak mazácky.

Ryan McDonagh z Tampy Bay. Foto: SITA/AP, Chris O'Meara
Ryan McDonagh Ryan McDonagh z Tampy Bay.

„Erik rýchlo pochopil, že dnešný hokej je hlavne o korčuľovaní. Výrazne zlepšil tento aspekt hry a vypláca sa mu to. Vďaka výbornému pohybu dostáva šancu nielen v oslabeniach, ale aj počas presiloviek,“ chváli ho McDonagh.

Ivan Drago s hokejkou

Jeden z najskúsenejších hráčov mužstva priznáva, že koniec uplynulej sezóny je pre neho jedno z najväčších sklamaní v kariére. Favorizovaná Tampa ako suverén základnej časti nestačila na Columbus. V 1. kole play off s ním nedokázala vyhrať jediný zápas.

„Bolo to pre nás obrovské sklamanie. Nikto nečakal, že po tak úspešnej základnej časti skončíme v play off už v 1. kole. Ale aj taký hokej – vie byť krásny, ale aj krutý. Zobrali sme si z toho ponaučenie a urobíme všetko pre to, aby sa niečo podobné už nezopakovalo,“ vraví McDonagh.

Mladý Slovák zapadol do mužstva, ktorého najväčšími hviezdami sú ofenzívni ťahúni Nikita Kučerov a Steven Stamkos. Košického odchovanca volajú Ivan. Dôvod? Jeho podobnosť s fiktívnym charakterom Ivanom Dragom z filmu Rocky IV neušla ani asistentovi trénera Toddovi Richardsovi, ktorý prezývku vymyslel.

Obranca Tampy Bay Erik Černák (vpravo) padá na... Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Černák Erik Obranca Tampy Bay Erik Černák (vpravo) padá na ľad po súboji s Natom Thompsonom z Montrealu.

Černák spočiatku nevedel, prečo ho tak v kabíne volajú. Film, v ktorom hrajú hlavné úlohy boxerov Sylvester Stallone a Dolph Lundgren, bol natočený v roku 1985 – dvanásť rokov pred jeho narodením. Pochopil, až keď si film po odporúčaní starších spoluhráčov pozrel.

„Prezývka k nemu dokonale pasuje. Veľký a silný blondiak – presne taký, ako bol Ivan Drago vo filme. Nikoho sa nebojí, pred nikým neuhne. Nemá problém zhodiť rukavice a zastať si niektorého zo spoluhráčov,“ vraví McDonagh.

Černák nie je jeho prvým slovenským spoluhráčom. Nekompromisný obranca si v čase pôsobenia v New Yorku zahral aj s Mariánom Gáboríkom. V sezóne 2011/12 to dotiahli Rangers až do konferečného finále, kde napokon nestačili na New Jersey.

„Pochádzam z Minnesoty. Ako malý chalan som sledoval Gáboríka, keď žiaril v drese Wild. Bolo skvelé si neskôr zahrať s ním v jednom tíme. Vždy som ho považoval za jedného z najviac konzistentných hráčov, s ktorými som hral. Šikovný útočník s úžasným zrýchlením a nebezpečnou strelou. Jednoznačne patril medzi mojich obľúbencov,“ tvrdí McDonagh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Erik Černák #Ryan McDonagh