Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostal sa pred Gretzkého, Howe bude ťažký oriešok. Chára však súperenie miluje

Neuveriteľných 25 minút na ľade - najviac zo všetkých, víťazstvo (4:3) a skok v rebríčku. Priamo pred najlepšieho hráča všetkých čias.

09.10.2019 22:03
debata (1)
Zdeno Chára pomáha spoluhráčovi z bránky... Foto: Reuters, Stephen R. Sylvanie
Zdeno Chára, Tuukka Rask Zdeno Chára pomáha spoluhráčovi z bránky Tuukkovi Raskovi počas zápasu Bostonu vo Vegas.

Zdeno Chára je zvyknutý na rekordy a neustály posun nahor v dlhoročných štatistikách. Ale ten utorňajší je predsa len výnimočný. Kapitán Bostonu odohral na ľade Vegas Golden Knights 1488. zápas kariéry v základnej časti NHL a dostal sa pred legendárneho Wayna Gretzkého.

Trenčiansky rodák má 42 rokov a aktuálne je suverénne najstarším hráčom zámorskej profiligy. Okrem neho – z aktívnych hokejistov – odohral duel v 90-tych rokoch už iba Joe Thornton. Najbližšie môže Chára v počte zápasov dostihnúť na 22. mieste Phila Housleyho, ktorý ich má na konte 1495. Neohrozeným lídrom štatistík je Gordie Howe.

Najstarší, najvyšší, ale stále skvelý. Chára hrá v Bostone od sezóny 2006/2007, s klubom získal Stanleyho pohár a dvakrát neuspel vo finále.

„Viem si predstaviť, že jeho dres s číslom 33 raz vyvesia pod strop. Keď prišiel v roku 2006, Boston bol na tom veľmi zle. Razom sa však z neho stal špičkový bek, ktorý so sebou okrem hokejových zručností priniesol obrovskú dávku líderstva. V klube pôsobilo mnoho legendárnych obrancov – Eddie Shore, Bobby Orr, Ray Bourque – Chára bude vždy patriť medzi najlepších,“ povedal na konci minulej sezóny pre Pravdu novinár Matthew Porter z denníka Boston Globe.

Neprekonateľný Gordie

Hoci slovenský reprezentant pôsobí v NHL od sezóny 1997/1998, v počte odohratých zápasov stále výrazne zaostáva za lídrom Gordiem Howom. Legendárny Kanaďan ich počas kariéry odohral 1767 – o 279 viac ako Chára. Ak by ho raz chcel rodák z Trenčína prekonať, musel by v NHL pôsobiť ďalšie štyri sezóny.

„Verím, že mi ostáva ešte veľa síl a vášne. Milujem súperenie. Všetku tú hokejovú rutinu, letnú drinu, prekonávanie prekážok. Keď ste k niečomu takto pripútaný, stane sa to vaším životom. Ako u mňa,“ vyhlásil nedávno slovenský obranca.

Prekonať Howa však bude náročné. Kanaďan bol hokejový nezmar. Korčule si pravidelne obúval aj v 52 rokoch. A pritom všetko mohlo byť inak, veď útočník z kanadského mestečka Floral skončil s hokejom už na konci sezóny 1971. O pár mesiacov neskôr ho dokonca zaradili do Hokejovej siene slávy.

Gordie Howe (na snímke z roku 1963) v drese... Foto: SITA/AP
Gordie Howe Gordie Howe (na snímke z roku 1963) v drese Detroitu Red Wings.

Po dvoch rokoch sa však k hokeju vrátil, aby sa pridal k synom Markovi a Martymu v tíme Houston Aeros vo WHA – profesionálnej súťaži, ktorá mala konkurovať NHL, ale napokon skrachovala. Hoci mal vtedy Howe viac ako 40 rokov, až dvakrát získal 100 a viac bodov. V sezóne 1979/1980 sa v drese Hartfordu ako 52-ročný vrátil do NHL, pripísal si 41 kanadských bodov a zahral si aj v Zápase hviezd.

„Raz sme mali odohrať štyri duely počas siedmich dní a vyhlásil som dobrovoľný tréning. Zrazu som ho tam uvidel. Chcel som ho poslať domov, ale neposlúchol. Nakoniec som nášmu päťdesiatnikovi musel skryť korčule, len aby som ho nepustil na ľad,“ spomínal na veterána jeho niekdajší tréner Harry Neale.

Howe s ťažkým srdcom zavesil korčule na klinec – jeho 52 rokov je dodnes rekordom a ostane ním zrejme už navždy. Aj ten, ktorý vytvoril neskôr, keď sezóne 1997/1998 – v pokročilom veku – zasiahol do zápasu nižšej súťaže IHL. Stal sa tak jediným hokejistom v histórii, ktorý hral súťažne hokej šesť dekád v rade.

Popradská legenda

Aj Slovensko malo svojho Gordieho Howa. Bol ním Arne Kroták, ktorý odohral medzi domácou elitou najviac zápasov (1259) a nazbieral najviac kanadských bodov (1138). V historických tabuľkách figuruje na prvom mieste aj v počte gólov (520) a asistencií (618).

Arne Kroták. Foto: SITA, Jakub Julény
Arne Kroták Arne Kroták.

Popradský odchovanec, ktorý na začiatku roka ukončil kariéru a v septembri odohral rozlúčkový zápas, strávil na ľade 28 profesionálnych sezón. Hoci na Slovensku dlhodobo vynikal, v zahraničí toho veľa neodohral.

Kroták patril viac ako dve desaťročia medzi najvýraznejšie postavy domácej súťaže, ale v zbierke mu chýba slovenský titul. „Taký býva hokej, ťažko to prebolelo, no verím, že v budúcnosti sa o prvý popradský titul pričiním v trénerskej pozícii,“ rekapituloval 47-ročný hokejista.

Napriek skvelým štatistikám v domácej súťaži odohral v slovenskej seniorskej reprezentácii iba šesť zápasov, strelil v nich dva góly a nikdy sa nepredstavil na vrcholnom podujatí.

Najviac zápasov v NHL
  1. Gordie Howe 1767
  2. Mark Messier 1756
  3. Jaromír Jágr 1733
  4. Ron Francis 1731
  5. Patrick Marleau 1657
  6. Mark Recchi 1652
  7. Chris Chelios 1651
  8. Dave Andreychuk 1639
  9. Scott Stevens 1635
  10. Larry Murphy 1615
  23. Zdeno Chára 1488
  24. Wayne Gretzky 1487
  61. Marián Hossa 1309
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Gretzky #Zdeno Chára #Boston Bruins