Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černák pre Pravdu: Zvládnem oveľa viac, žiadnej hviezdy NHL sa nebojím

Vo svojej premiérovej sezóne sa pevne usadil v najlepšej hokejovej lige na svete, v tej prebiehajúcej by už mal byť jedným z lídrov svojho mužstva.

06.10.2019 10:20
3. Erik Černák Foto: ,
Erik Černák v drese Tampy Bay.
debata (1)

Erik Černák (22) má v novom ročníku za sebou už dva zápasy a jeho dôležitosť v rámci tímu Tampy je vidieť aj na ľade – väčší priestor, viac minút, dôveru dostáva aj v kľúčových momentoch. „Možno budem neskromný, ale mám zo seba lepší pocit,“ vravel slovenský obranca po sobotňajšej prehre s Floridou (3:4).

Na zápasy Floridy chodím už 15 rokov, ale takýto duel – na ľade i v hľadisku – som už dlho nevidel…

Veru, bol to vynikajúci zápas. Na Floride nie je plná hala pravidlom, aj mňa dosť prekvapilo, keď som pri nástupe uvidel vypredanú arénu. Azda aj preto sa mi tu hralo o poznanie lepšie ako inokedy. Vedeli sme, že domáci na nás vybehnú a budú hrať inak, ako pred pár dňami u nás. Tentoraz to bol z ich strany oveľa viac fyzický a dravejší hokej.

Vlani ste odohrali vynikajúcu základnú časť, ale v 1. kole play off vybuchli 0:4 na zápasy. Rozmýšľali ste v lete aj nad tým, prečo sa to stalo?

Vyraďovacia časť je úplne iná súťaž. Súper mal na nás prichystaný veľmi dobrý a účinný systém, hralo sa nám ťažko a vôbec sme sa nedokázali presadiť. Ale je to už za nami – stalo sa, čo sa stalo, máme pred sebou novú sezónu a nové výzvy. K dobrej základnej časti musíme teraz pridať aj vynikajúce play off, inak naše snaženie počas roka nebude mať zmysel.

Zmenilo sa niečo v tíme Tampy od konca minulej sezóny?

Pribudli noví hráči, ktorí priniesli potrebnú tvrdosť – vedia hrať fyzicky, ale aj zhodiť rukavice. Myslím si, že práve toto sme potrebovali.

Zmenila sa aj vaša pozícia, z nováčika je líder obrany, ktorý bojuje o veľký kontrakt. Uvedomujete si to?

Je to tak. V kempe som vydal zo seba maximum, moje miesto v rámci tímu je dnes iné, ako vlani. Sám na sebe cítim, že toho zvládnem oveľa viac. Aj preto dúfam, že táto sezóna bude úspešnejšia ako tá predtým.

Na čo ste sa v lete špeciálne pripravovali?

Snažil som sa zlepšiť výbušnosť a dynamiku na ľade. Hádam sa mi to podarilo. Možno budem neskromný, ale mám zo seba lepší pocit, hrávam veľa minút, na ploche som aj počas každého oslabenia. Nech mi to vydrží.

Pomohli vám k dnešnej pozícii v Tampe aj majstrovstvá sveta na Slovensku?

Určite áno. Bol to úžasný šampionát, hrali sme doma pred vlastnými fanúšikmi. Pre mňa to bolo obzvlášť špeciálne podujatie, veď Košice sú moje rodisko aj domov. Užil som si to. Myslím si, že aj diváci mohli byť spokojní. Škoda, že sme sa nedostali aspoň do štvrťfinále – za naše výkony sme si to zaslúžili. Avšak zanechali sme dobrý dojem, teraz je na nás, aby sme sa každý rok zlepšovali.

Zotrvanie Craiga Ramsayho na lavičke Slovenska vás zrejme potešilo…

Bez debaty. Som rád, že ho vedenie zväzu napokon presvedčilo. Craig je veľký odborník a profesionál, hokeju sa rozumie ako málokto. Do hry nášho národného mužstva priniesol nové prvky, ktoré sme súrne potrebovali. Dnes hráme iný hokej ako predtým. Je to veľká vec. Ramsay nám má stále čo dať.

Erik Černák v drese Slovenska. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Erik Černák, Ben Davies Erik Černák v drese Slovenska.

Mimochodom, čo vravíte na výkony vášho spoluhráča z reprezentácie, Martina Fehérváryho vo Washingtone?

Je skvelý. Martin je silný, dobre korčuľuje a predovšetkým – hrá jednoducho. To všetko ho dostalo do NHL. Mám z neho veľkú radosť a budem mu držať palce aj naďalej.

Ktorý z hviezdnych útočníkov v NHL vám robí na čele najväčšie vrásky?

Zatiaľ som si nevytypoval nikoho. Nastupujem proti tým najlepším aj najšikovnejším hráčom na svete – v každom tíme sa nájde nejaký – ale jedného si nedokážem vybrať. Sústredím sa skôr na seba, aby som odviedol to, čo mám. Akonáhle by som sa venoval súperom viac ako sebe, nedopadlo by to dobre.

Je nejaký zápas v NHL, na ktorý sa špeciálne tešíte?

Zámorská profiliga je pre mňa stále nová súťaž – napokon, zatiaľ som v nej veľmi veľa neodohral. Užívam si každý jeden moment, každé striedanie a je mi jedno, proti akému tímu a v ktorej hale v Spojených štátoch či Kanade nastúpim. NHL som si vysníval už ako malý chlapec – sen sa stal skutočnosťou a vychutnávam si všetky príležitosti, ktoré dostávam.

Naopak, Tampa je pre vľúdne podnebie počas celého roka medzi hráčmi NHL vychýrená destinácia. Už vám to niektorý zo slovenských kolegov v zámorí pripomenul?

Pravda, je to skvelé mesto. A nielen na hokej. Aj keď náš tím nemá tradíciu ako napríklad kluby v Kanade, máme výborných fanúšikov. Život v Tampe je azda najlepší zo všetkých miest, ktoré majú tím v NHL. Hádam tu ešte niekoľko sezón pobudnem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Tampa Bay Lightning #Erik Černák