Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL sa zmenila. Hity si stále užívam, no dôležité je už niečo iné

Nik z aktívnych hráčov hokejovej NHL nemôže o zmenách v kanadsko-americkej súťaži hovoriť toľko, čo Zdeno Chára. Slovenský kapitán Bostonu sa v 42 rokoch pripravuje na 22. sezónu v najprestížnejšej lige sveta.

24.09.2019 09:44
Chára Foto: ,
Prispôsobil sa moderne. Hra Zdena Cháru (hore) už nie je natoľko fyzická ako v minulosti.
debata

Zmeny v NHL za ostatné roky zaregistroval aj laik, ktorý si pozrie maximálne tak zostrihy v športovom spravodajstve. Súťaž je v prvom rade rýchlejšia, nie je natoľko fyzická ako pred dekádou.

Hovorí o tom napríklad aj štatistika Zdena Cháru. V prvých dvoch sezónach v Bostone rozdal viac ako 200 hitov. Pri ťažení Bruins až do finále play off v predchádzajúcom ročníku skončil na čísle 81. Aj trenčiansky rodák musel prispôsobiť svoju hru hokejovej moderne.

„Stále je priestor aj na hity, fyzická hra je naďalej dôležitou súčasťou. Je krásne dokončiť napádanie súpera veľkolepým bodyčekom. No v ostatných rokoch sa stal kľúčovým puk. V súčasnosti je dôležité hrať ho ako prvý. Zastaviť prihrávku je efektívnejšie a hodnotnejšie ako uštedriť tvrdý hit za cenu toho, že puk cez vás prejde a súper pokračuje v hre,“ vysvetlil Chára pre Boston Globe.

Vyznie to neuveriteľne, no 205 centimetrov vysoký zadák začínal v NHL v sezóne 1997/98 v drese NY Islanders. Najlepšia súťaž odvtedy prešla veľkou transformáciou.

„Chalanom hovorievali, aby v prvom rade dokončili napádanie súpera bodyčekom. ,To je vaša práca, nestarajte sa o puk,' vravievali. Dnes je to už iné, priorita je puk. A až potom, keď je priestor, môžete súpera eliminovať telom,“ priblížil Chára a doplnil: „Hokej je dnes príliš rýchly, aby ste jazdili po celej ploche a vyhľadávali bodyčeky. Puk je najrýchlejší hráč na ľade, v prvom rade sa musíte starať o ten.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

No limits No closing hours No strings attached #dukla #summertraining

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33),

Vývojom prešla nielen hra Zdena Cháru. Modernizácii sa prispôsobil aj Boston, vďaka čomu v minulom ročníku bojoval vo finále o Stanleyho pohár. Avšak, fyzická hra úplne nevymizla a v najbližších rokoch našťastie ani nevymizne z repertoára NHL.

Prikyvuje aj Chára: „Je zábava bojovať na ľade. Vždy to bolo súčasťou mojej hry. No musel som akceptovať, že hokej je v súčasnosti o tom, či držíte puk a čo s ním urobíte.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins