Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkin si môže vyberať. Od Dubaja až po dôchodok

Do konca kontraktu mu síce zostávajú ešte dva roky, špekuláciám to však nebráni. Ruský hokejista Alexander Ovečkin je na roztrhanie už v čase, keď je stále zmluvne viazaný s Washingtonom Capitals. Hviezdny útočník má záväzky v hlavnom meste Spojených štátov do konca sezóny 2020/21. A čo bude potom?

22.08.2019 21:14
Ovečkin Foto: ,
Alexander Ovečkin sa stále môže stať i najlepším strelcom histórie NHL.
debata

„O tom sa porozprávame o dva roky,“ uškrnul sa rodák z Moskvy pre nhl.com. Dlhodobo najlepší strelec v NHL dokonca pripustil, že o ďalšie dve sezóny možno ukončí kariéru. „Všetko bude závisieť od môjho zdravia,“ zamyslel sa pre ruskú agentúru TASS.

Ovečkin je veľký ruský patriot. Prestávku medzi sezónami trávi najčastejšie doma, po sezóne v Severnej Amerike sa spravidla zbalí a beží za svojimi krajanmi na majstrovstvá sveta. Podľa časopisu Forbes je v Rusku druhý najpopulárnejší športovec zo všetkých – za bojovníkom MMA Khabibom Nurmagomedovom.

Aj preto je jeho návrat do KHL veľmi očakávaný. A zrejme najpravdepodob­nejší.

Dynamo je domov

Pred pár dňami bol Ovečkin čestným hosťom na priateľskom zápase Dynama Moskva proti Avangardu Omsk. Oblečený v čiernom tričku Dolce & Gabbana vhodil úvodné buly medzi Alexeja Jemelina a Vadima Šipačova. Práve v Dyname by mohol 33-ročný kanonier ukončiť kariéru. Po stretnutí poskytol ruským novinárom rozhovor a čo to aj naznačil.

„Samozrejme, že KHL podrobne sledujem – súťaž sa podla mňa vyvíja správnym smerom. S Dynamom Moskva zostávam v úzkom vzťahu,“ prezradil trojnásobný majster sveta a lanský víťaz Stanleyho pohára.

Alexander Ovečkin a slovenský brankár Jaroslav... Foto: SITA/AP, Mark Humphrey
ovečkin halák Alexander Ovečkin a slovenský brankár Jaroslav Halák.

Ovečkin má s Dynamom nadštandardný vzťah. V ruskej súťaži odohral za tento klub 152 zápasov ešte predtým, než prvýkrát nazrel do NHL. Počas výlukovej sezóny pridal ďalších 31 štartov.

Nedávno v Moskve otvoril modernú akadémiu pre hokejistov do 17 rokov, minulý týždeň zasa podporil svojou účasťou futbalové Dynamo v dueli s Petrohradom. A aby toho nebolo málo, v hľadisku sa ukázal aj na basketbalovom zápase ruskej reprezentácie.

Ďalšie dôkazy o silnom vzťahu Ovečkina k národným farbám netreba. Koniec kariéry či KHL…

Rus má v ruke viacero kariet. Napokon, nič mu nebude zrejme brániť ani v tom, aby v NHL a jeho súčasnom klube zostal. V zámorskej profilige má nedokončený biznis. Stále má šancu stať sa najlepším strelcom súťaže všetkých čias.

Na to, aby prekonal Wayna Gretzkeho, však bude potrebovať počas najbližších šiestich sezón v priemere 32 gólov v každej jednej z nich. Nie ľahká úloha. Obzvlášť pre čoskoro 34-ročného Ovečkina, ktorého počas kariéry zdobila fyzicky mimoriadne náročná hra.

Zlákajú ho petrodoláre?

V Ovečkinovom prípade je možné naozaj všetko. V kariére si síce obliekol na seba iba dva hokejové dresy – Washingtonu Capitals a Dynama Moskva – ale čoskoro môže byť všetko inak. Slávneho Rusa chce zlákať mesto, o ktorom by ste možno povedali, že ani nemá svoj hokejový klub. Dubaj.

Nuž, ale opak je pravdou. Spojené arabské emiráty majú dokonca aj vlastnú súťaž (EHL). A jej lídri – ruskí podnikatelia Vladimir Burdun a Dmitrij Butenko – chcú v roku 2020 požiadať vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy, aby prijali do súťaže klub zo SAE.

Ruskí miliardári už majú predstavu – podľa nich by mal byť dubajský klub niečo ako jeho americký ekvivalent Vegas Golden Knights. '

„Stačí pozbierať niekoľko bývalých hviezd z NHL a výsledky sa rýchlo dostavia,“ zamyslel sa Burdun, ktorý už sleduje situáciu na trhu s hráčmi.

A nie sú to len takí hokejisti. Boháči by na púšť radi dotiahli priamo Ovečkina s Jevgenijom Malkinom. „Rozprávali sme sa s nimi. Tak ako aj s niektorými Kanaďanmi,“ prezradil.

Burdun tiež naznačil, že o jeho projekt je záujem aj medzi hráčmi v KHL. Hokej v Emirátoch je podľa neho na vzostupe a okrem toho sa môžu hokejisti tešiť na vysoký štandard bývania a nízke dane.

Ovečkina viaže v hlavnom meste Spojených štátov ešte dvojročná zmluva, ale z toho, čo bude potom, veľkú hlavu mať nemusí. Štedrých ponúk bude evidentne viac ako dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Alexander Ovečkin #Dynamo Moskva #Washington Capitals