Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Do Buffala či Edmontonu hviezdy nechcú. Ja si však vyberať nemôžem

Má za sebou nie príliš vydarenú sezónu za morom, ale nového kontraktu sa predsa len dočkal. Ozval sa starý známy - Columbus Blue Jackets. Klub, ktorý si ho pred rokmi vybral vo vstupnom drafte NHL.

19.08.2019 15:38
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo odohral v prvej sezóne v Columbuse 35 zápasov s bilanciou 8 gólov a 13 asistencií.
debata (4)

Marko Daňo (24) dobrú správu patrične oslávil. Tvrdým tréningom pred blížiacim sa kempom i dovolenkou v Španielsku. „Bol to skôr športovo-relaxačný pobyt. Venoval som sa obľúbenému golfu,“ povedal po návrate.

U hokejistov sa predpokladá, že majú silný švih. Aký je váš najdlhší odpal golfovou palicou?

Teraz ste ma zaskočili. Nikdy som si takúto štatistiku nerobil, ale zdá sa mi, že loptička mi zaletí občas aj 280 metrov.

Hrávate golf aj s kamarátmi z hokejového prostredia?

Isteže, tento šport je medzi nami hokejistami veľmi populárny.

Kto je z vás najlepší?

Sú to skôr chlapci, ktorí už ukončili hokejovú kariéru. Veľmi zdatný je napríklad Marián Hossa. Ale opýtajte sa Richarda Lintnera, kto je zo všetkých najlepší a určite vám odpovie, že je to práve on. Predpokladám, že oni dvaja majú aj najdlhší odpal.

Prečo je golf medzi hokejistami taký populárny? Málokedy počuť o futbalistoch, že by sa mu aj oni venovali v takej výraznej miere…

Vôbec netuším. Napadne mi azda jediné vysvetlenie, že golfový švih môže čiastočne pripomínať hokejový náprah. V Amerike sa venuje golfu hádam každý hokejista – tento šport chytil za srdce aj nás všetkých Slovákov, ktorí pôsobíme za oceánom.

Vybrali by ste sa na golf do Španielska aj v prípade, že by ste nemali podpísanú zmluvu so žiadnym klubom z NHL?

Šiel by som tak či tak. Mám za sebou už druhý blok osemtýždňovej prípravy pred začiatkom novej sezóny, štvrtý týždeň mal byť zameraný na oddych. Spojil som príjemné s užitočným.

Odlietalo sa vám lepšie s podpísanou zmluvou?

Samozrejme, celé leto som bol v očakávaní, kto a kedy sa ozve. Trénoval som rovnako, ako keby som mal zmluvu, ale predsa len to bolo v niečom iné. Zamestnávali ma myšlienky, kam sa po lete poberiem. Som rád, že sa mi ozval Columbus, teraz už len čakám na víza a termín môjho odchodu.

Spávalo sa vám horšie bez zmluvy?

Až tak som to neprežíval – vedel som, že niečo sa nakoniec nájde. Podľa toho vyzerala aj príprava – všetko som robil ako po minulé roky. Nepripustil som, aby sa mi do mysle vkradli pochybnosti. V takom rozpoložení by sa mi ťažko pripravovalo na sezónu.

Neprichystali ste si ani scenár pre prípad, že by sa vám nikto z NHL neozval?

Stále som veril, že sa tam dostanem. Columbus mi ponúkol dvojcestnú zmluvu, takže aj keby to nevyšlo hneď na úvod, do prvého tímu sa môžem prebojovať neskôr. Priznávam, mal som aj ponuku z Ruska, no odmietol som ju. Bolo to šité veľmi narýchlo, povedali mi, že mám tri dni na rozmyslenie a ak poviem nie, vezmú niekoho iného. Teraz som rád, že som sa nevybral touto cestou.

Bola to atraktívna ponuka?

Neohúrila ma. Ak by bola atraktívna, zrejme by som povedal áno.

Nakoniec sa však ozval Columbus. Rokovali ste dlho?

Nebolo to krátko. Generálny manažér tímu mal rodinné problémy, tak sa nám to trošku natiahlo. Čo sa týka financií, mám kontrakt, ktorý je nad moje očakávania. Je lepší ako ponuka, ktorú som dostal po sezóne od Winnipegu.

Jednocestná zmluva, ktorá by vám zaručovala miesto v prvom tíme, neprichádzala do úvahy?

Takáto ponuka v hre nebola.

Vraciate sa do klubu, v ktorom ste v NHL začínali. Je to pre vás ľahšia situácia?

Asi áno. Avšak iba z toho pohľadu, že poznám prostredie, organizáciu a mnoho ľudí v nej. V tíme stále pôsobí asi polovica hokejistov, s ktorými som si zahral v sezóne 2014/15. Zmenil sa však tréner – verím, že si sadneme a vykľuje sa z toho dobrá a plodná spolupráca.

Je Columbus populárny medzi hokejistami?

Každé mesto má svoje pozitíva i negatíva – väčšina hráčov v NHL však nerieši, kde hrá. Iné je to u veľkých hviezd s gigantickými kontraktmi, ktoré si môžu vyberať. Mnohé z nich majú v zmluve klauzuly s klubmi a mestami, kam ich organizácia nemôže vymeniť. My, ktorí bojujeme o možnosť hrať v najlepšej súťaži na svete, sme vďační za každú príležitosť. Kdekoľvek. A mimochodom – Columbus je fajn.

Kam hráči neradi chodia?

Edmonton, Buffalo, Winnipeg. Hokej je síce zimný šport, ale hokejisti neradi chodia do miest, kde je zima. Na Floride je im lepšie.

Kedy ste začali s tréningom na novú sezónu?

Po majstrovstvách sveta som mal pár týždňov voľno, začal som niekedy začiatkom júna.

Sviečkovú si už teraz na obed nedáte?

(smiech) Už nie, kdeže… Pred odchodom sa snažím dostať do najlepšej možnej formy, takéto jedlá by mi v tom rozhodne nepomohli. Pred odletom do Ameriky si ešte raz dám niečo mastnejšie, ale bude to skôr výnimka. V tomto smere musím byť na seba prísny. Počas sezóny to je o niečo voľnejšie, tam si občas k nedeľnému steaku doprajem aj hranolky.

Sezóne predchádza niekoľkotýždňový kemp. Peter Šťastný vo svojej autobiografii opísal toto obdobie ako veľmi náročné. Platí to aj dnes?

Záleží to na mužstve a trénerovi. Vo Winnipegu to nebolo strašidelné, nikdy ma to úplne nezničilo. Počul som však, že Columbus je opačný prípad. Testy sú tam mimoriadne náročné.

Mal skôr na mysli drsné prostredie, v ktorom hokejisti po sebe neraz aj „poľovali“…

Medzi hráčmi je rivalita. Je ich veľa a miest na súpiske málo. Veľké hviezdy, ktoré majú jednocestné kontrakty, sú pokojné – snažia sa iba rozohrať. Avšak potom je tam skupina mladých hráčov, ktorá musí o flek zabojovať – tí idú hlava-nehlava. Človek musí byť stále v strehu.

Tešíte sa na odchod za more, alebo by ste si pobyt na Slovensku radšej predĺžili?

Doma som už dlho. Navyše, v lete sa človek neulieva, ale maká – všetko s vidinou blížiacej sa sezóny. Teším sa na ňu aj celý hokejový kolotoč. Už nech sa to konečne začne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marko Daňo #Columbus Blue Jackets