Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pád. Víťaz Stanleyho pohára je bezdomovec a odmieta pomoc

V roku 1986 bol jednotkou hokejového draftu NHL. Vybral si ho Detroit. Bývalý kanadský reprezentant Joe Murphy (51) pôsobil v elitnej súťaži aj v Chicagu, St. Louis, San José, Bostone, Washingtone a Edmontone. S posledným menovaným tímom oslavoval v roku 1990 zisk Stanleyho pohára.

10.08.2019 13:08
Chelios Foto: ,
Joe Murphy (vľavo) prijíma gólovú gratuláciu od bývalého kapitána Chicaga Chrisa Cheliosa.
debata (7)

Murphy odohral v NHL 779 zápasov, strelil 233 gólov a na 295 zásahov nahral. Solídna kariéra. Nebyť zranení, štatistiky pravého krídelníka mohli byť ešte bohatšie. A nebyť nich, mohol dnes jeho život vyzerať úplne inak.

Murphy po skončení aktívnej kariéry trpel vážnymi bolesťami hlavy. Časté údery mu spôsobili poškodenie mozgu a to súviselo so zmenou osobnosti a náladovosťou. Z Murphyho sa postupne stal človek so sklonmi k násiliu, alkoholu a drogám. Začal mať problémy s pamäťou, depresiami či myšlienkami na samovraždu.

Po hráčskej kariére sa pokúšal rozbehnúť trénerskú, no v roku 2014 (trinásť rokov po konci s hokejom) sa po ňom zľahla zem. Našli ho až v roku 2017 v Kostarike. To už žil na ulici. Zakrátko ho deportovali do Kanady.

Joe Murphy padol na samé dno napriek tomu, že ako hokejový profesionál zarobil počas kariéry 15 miliónov dolárov. Démonom v hlave však nedokázal čeliť.

Súdil sa s NHL a žiadal kompenzáciu za zdravotnú ujmu počas kariéry. Liga po dlhom boji priznala trom stovkám bývalých hráčov dokopy 18,9 milióna. Hráči tiež môžu požiadať o 75 tisíc na zdravotnú starostlivosť. Murphy však momentálne odmieta akúkoľvek pomoc.

V októbri 2018 médiá v Kanade a USA informovali o zdravotných a sociálnych problémoch Murphyho. V marci 2019 nastúpil na liečenie, dostal patričnú starostlivosť. Najnovšie správy však hovoria o tom, že 51-ročný Joe Murphy je znovu na ulici.

Podľa Bernice Albanyovej, riaditeľky útulku pre bezdomovcov v Kenore v Ontáriu, kde Murphy momentálne žije, prepadol metamfetamínu. Život na ulici a drogy sa podľa nej podpísali pod zlý zdravotný stav Murphyho ešte viac.

Ako popisuje v rozhovore pre USA Today, na tele má abscesy a infekcie. Sotva udrží pozornosť, máva vidiny a trpí únavou.

Penzia od štátu mu poskytuje tisíc dolárov mesačne. Dlho mu to však nevydrží. Pád Murphyho je zo dňa na deň smutnejší. Pomoc je k dispozícii, niekdajší slávny hokejista ňou pohŕda.

"Zostala mu akási čiastočná hrdosť. Neprekáža mu, keď ho ľudia vidia spať na lavičke, ísť do útulku či prechádzať sa po okolí bez topánok a v ženskom tričku. No nemá rád škaredé šedivé bokombrady a fúzy. Ako hovorí, nechce vyzerať ako vandrák.

Pri odchode sa na neho ešte raz pozriem. Stojí na slniečku a smeje sa tak intenzívne, že sa až drží za brucho. To je dnes Joe Murphy. S nezáujmom o okolitý svet," končí smutnú reportáž redaktor Jeff Seidel z USA Today.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Joe Murphy