Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej stále miluje, telo však vraví dosť. Tretí najúspešnejší brankár NHL končí

Po 19 sezónach v NHL sa brankár Roberto Luongo rozhodol skončiť s hokejom. Kariéru uzavrel v štyridsiatich rokoch v drese Floridy a ako tretí najúspešnejší gólman ligovej histórie.

26.06.2019 22:41
Roberto Luongo Foto: ,
Roberto Luongo v drese Floridy Panthers v januári 2019.
debata

Viac víťazstiev nazbierali iba jeho legendárni krajania Martin Brodeur a Patrick Roy.

Z aktívnych brankárov majú k nemu najbližšie Henrik Lundqvist (449) a Marc-Andre Fleury (439).

Luongo v NHL nastúpil na 1044 zápasom, viac štartov medzi brankármi má iba Brodeur (1266). Rodák z Montrealu Luongo slávil 489 výhier, Brodeur sa zastavil na 691 víťazstvách a Roy ich zaznamenal 551. V posledných rokoch sužovali Luonga zdravotné problémy, napriek tomu v minulej sezóne odchytal 43 zápasov. Ďalšie štarty po dnešnom oznámení už nepridá.

„Dva mesiace som o tomto rozhodnutí premýšľal a bolo nesmierne ťažké. Ale musím načúvať telu,“ uviedol Luongo. Pred tromi rokmi sa podrobil operácii bedra a aby mohol ďalej chytať, musel denne vynakladať veľké úsilie.

„Nie je to o tom, že už by som nemiloval hokej. Ale telo mi hovorí, že potrebuje odpočinok,“ dodal.

V drese Panthers hral dovedna desať rokov na dve etapy, medzi ktorými chytal osem sezón za Vancouver. V roku 2011 sa s „kosatkami“ prebojoval do finále Stanleyho pohára, v ktorom však Canucks nestačili na Boston Bruins.

V NHL debutoval ako hráč New Yorku Islanders. Kariéru končí s úspešnosťou 91,9 percenta a 2,52 inkasovaného gólu, nikdy sa ale nedočkal Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára. S Kanadou zato vyhral olympijské hry vo Vancouveri aj v Soči.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Florida Panthers #Vancouver Canucks #Roberto Luongo