Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Chárova misia sa pomaly končí. Jeho dres pôjde pod strop

Je lídrom na ľade, ale aj mimo neho. V bojoch o Stanelyho pohár odohral niekoľko zápasov so zlomenou čeľusťou, čím si vyslúžil rešpekt u súpera a obdiv od spoluhráčov.

24.06.2019 08:21
Zdeno Chára, Vladimir Tarasenko Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára v súboji s krídelníkom St. Louis Vladimirom Tarasenkom v šiestom finále NHL.
debata

„Viem, že by rád hral do 45-ky, ale nie som presvedčený o tom, že sa mu to podarí. Roky sa nedajú zastaviť. Ani keď sa voláte Zdeno Chára,“ vraví hokejový novinár Matthew Porter z denníka Boston Globe.

Ako to vyzeralo v šatni Bostonu po prehre v siedmom – domácom – zápase proti St. Louis?

Bol to smutný pohľad – mnohí hráči mali zlomené srdcia. Zažil som veľa nepríjemných prehier v akomkoľvek športe, ale táto bola zo všetkých najťažšia. Boston bol v tej chvíli na dne.

Vraví sa, že veľkí chlapi neplačú. Takže to neplatí?

V Bostone určite nie a predpokladám, že ani u vás na Slovensku. Po zápase som videl mnoho sĺz.

St. Louis v rozhodujúcom finále zdolalo Boston Fotogaléria - 37 fotiek Všetky fotky
Ruský útočník St. Louis Blues Vladimir...

Aj Zdeno Chára vyzeral veľmi skľúčene. Bola to preňho ťažšia finálová prehra ako v roku 2013?

Som presvedčený, že áno. V sezóne 2013 bol iba dva roky po zisku Stanleyho pohára. Teraz však má už 42 rokov, tri zápasy odohral so zlomenou čeľusťou. Obetoval veľmi veľa, aby svoj tím doviedol až do zápasu číslo sedem. Ani Chára nevie, či sa mu ešte niekedy podarí vyhrať titul v NHL.

Spomenuli ste jeho bolestivé zranenie. Aký vplyv malo na jeho spoluhráčov a morálku v kabíne Bostonu?

Určite mobilizujúci. Ale budem úprimný – Zdenova pozícia na ľade už nie je taká výrazná, ako kedysi. Dnes sa už o ňom dá len ťažko povedať, že je elitný obranca. Zostáva však špičkový hráč v oslabeniach a veľká opora pre Charlieho McAvoya v prvej obrannej dvojici.

Ale v mužstve má stále veľkú autoritu…

O tom nepochybujte. V organizácii Bostonu nenájdete jediného človeka, ktorý by k nemu nevzhliadal. Je to jeden z najviac rešpektovaných hráčov v celej NHL.

Je rovnako populárny aj medzi fanúšikmi?

Určite. Ale aj oni si už uvedomujú, že jeho kariéra sa pomaly blíži ku koncu.

Matthew Porter Foto: Twitter.com
Matthew Porter Matthew Porter

V Bostone pôsobí aj basketbalový Boston Celtics či klub amerického futbalu – New England Patriots. Je Chára rovnako slávny ako hviezdy týchto tímov?

S quarterbackom Tomom Bradym ho ťažko porovnávať, toho poznajú na každom kroku po celých Spojených štátoch. Hokej nie je až taký populárny, ale každý športový fanúšik v Bostone vie, kto je Zdeno Chára. Pre nich je veľkým hokejistom z Európy.

Počas jeho juniorských rokov ho mnohí na Slovensku odpisovali. Prečo v NHL prerazil?

Výrazne sa zlepšil v korčuľovaní a svoje telo ovláda do tej miery, aby mohol držať krok s najlepšími hráčmi svojej generácie – s Jaromírom Jágrom, alebo Alexandrom Ovečkinom. Na rozdiel od mnohých iných sa vekom zlepšoval, zmenil spôsob tréningu, prispôsobil si stravu, len aby stíhal v NHL, ktorá je z roka na rok rýchlejšia.

Myslíte si, že už pomýšľa na koniec aktívnej kariéry?

Som o tom presvedčený. Viem, že by rád hral do svojich 45-tich rokov, ale už nie som presvedčený o tom, že sa mu to podarí. Predsa len, roky sa nedajú zastaviť ani keď sa voláte Zdeno Chára.

Zdeno Chára sa rozcvičuje pred piatym zápasom... Foto: TASR/AP, Michael Dwyer
Zdeno Chára Zdeno Chára sa rozcvičuje pred piatym zápasom finále play off NHL Boston Bruins - St. Louis Blues v Bostone.

Keď už vravíme o jeho konci – vyvesia raz jeho dres s číslom 33 pod strop bostonskej TD Garden arény?

Dokážem si to predstaviť. Keď prišiel v roku 2006, Boston bol na tom veľmi zle. Razom sa však z neho stal špičkový bek, ktorý so sebou okrem hokejových zručností priniesol aj obrovskú dávku líderstva. V Bostone je kapitánom už trinásť rokov, raz vyhral Stanleyho pohár a odohral tri finálové série. V klube pôsobilo mnoho legendárnych obrancov – Eddie Shore, Bobby Orr, Ray Bourque – Chára bude vždy patriť medzi najlepších.

Zostane v Bostone až do konca kariéry?

Ťažko si dokážem predstaviť, že by na sklonku menil dres. Som presvedčený, že do hokejového dôchodku odíde ako „medveď“.

Keď raz skončí, v čom bude mužstvu najviac chýbať?

Opakujem, dnes je jeho najväčší prínos mimo ľadu. Jeho vodcovské schopnosti sú na nezaplatenie. Patrica Bergerona a McAvoya z toho mnoho naučil – som presvedčený, že práve oni nadviažu na dedičstvo, ktoré tu po sebe zanechá.

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #Matthew Porter