Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o New York sa začal. Hughes centimetre nepotrebuje

Detská tvár, o pol hlavy nižší ako jeho kolegovia. Ale poznáte to - zdanie na prvýkrát niekedy veľmi zavádza.

23.06.2019 20:23
debata
Top trojka draftu NHL 2019: dvojka Fín Kaapo... Foto: SITA/AP, JONATHAN HAYWARD
NHL Draft Hughes Top trojka draftu NHL 2019: dvojka Fín Kaapo Kakko (New York Rangers), jednotka Jack Hughes (New Jersey Devils) a Kirby Dach, po ktorom z tretieho miesta siahlo Chicago Blackhawks.

Draft NHL 2019 dopadol bez väčších prekvapení. Jednotkou výberu mladých hokejových talentov sa stal Jack Hughes. Amerického mladíka si z prvého miesta vybralo New Jersey Devils.

Za 18-ročným útočníkom nasledovali Fín Kaapo Kakko (New York Rangers) a Kanaďan Kirby Dach (Chicago Blackhawks).

Keď sa Hughes medzi nich postavil a spoločne pózovali fotografom na záver večera vo Vancouvri, rozdiel vo fyzickom fonde bol evidentný.

Nová draftová jednotka má však iné prednosti ako jeho súperi.

Hokejová rodina

Z malého Jacka nič iné ako hokejista nikdy nemohlo vyrásť. Otec Jim bol uznávaným trénerom, ktorý s hokejom precestoval USA a Kanadu krížom-krážom.

Mama Ellen to ako bývalá profesionálna hráčka dotiahla až do reprezentácie USA. Jej veľký sen – zúčastniť sa na zimnej olympiáde – však prekazilo zranené koleno.

Chcete si tipnúť, akému športu sa venujú ich dvaja ďalší synovia Quinn a Luke? Nápovedu zrejme netreba.

„Manžel kvôli profesii veľa cestuje a tak sa zo mňa stala šoférka na plný úväzok. Bežne sa stávalo, že všetci traja synovia mali za víkend turnaje na inom mieste. V posledných rokoch som najazdila skutočne množstvo kilometrov,“ spomínala Ellen.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It’s a business @lhughes_06

Príspevok, ktorý zdieľa JACK HUGHES (@jackhughes_),

Jej deti mali súťaživosť na klzisku od začiatku v krvi. Jack vďaka svojmu talentu bežne hrával so staršími chlapcami. Nie v súťažiach, ale napríklad doma na zamrznutom jazere.

„Väčšinou sme hrali proti sebe. Hecovali sme sa, chceli sme sa jeden proti druhému predviesť. Ale všetko bolo v rámci normy,“ vraví Quinn Hughes, ktorý je od Jacka o dva roky starší. Šikovný obranca sa vymedzuje z tieňa talentovanejšieho brata. Minulý rok bol sedmičkou draftu a za Vancouver Canucks už stihol v NHL odohrať poltucet zápasov.

„Teším sa, keď proti Jackovi nastúpim v NHL. Často sme sa o tom rozprávali ako chlapci. Bude to splnenie sna,“ dodal.

Na Slovensku sa ho ujal Kane

Všetci traja Hughesovci boli – 15-ročný Luke stále je – súčasťou mládežníckeho programu americkej reprezentácie. Jack v uplynulých dvoch sezónach lámal štatistické rekordy, ktoré pred ním vytvorili terajšie hviezdy NHL Patrick Kane či Auston Matthews.

V uplynulej sezóne sa zúčastnil na troch svetových šampionátoch – do 18 rokov, 20 rokov i na seniorských MS, ktoré hostilo Slovensko. Ako najmladší člen výberu sa v šatni stretol aj s Kanom.

Jack Hughes na MS 2019 v drese USA v zápase... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Košice MS2019 Hokej A USA Slovensko KEX Jack Hughes na MS 2019 v drese USA v zápase proti Slovensku.

„Bola to pre mňa skvelá škola. Byť v jednej šatni s hviezdami a veteránmi NHL, trénovať s nimi, chodiť na večere – bolo to úžasné. Chalani ako Patrick Kane a James van Riemsdyk sa ma ujali, rozprávali sa so mnou, učili ma. V ďalšej kariére mi to veľmi pomôže,“ pochvaľoval si.

Jeho prednosťami sú rýchlosť, rozhľad v hre, palicová technika – a sebavedomie.

„Vždy je čo zlepšovať, samozrejme, ale myslím, že už teraz som kompletným hráčom. Vravia, že mi chýbajú výška a kilogrami. To však nie je to hlavné. Viem, čo dokážem a verím, že dostanem šancu to ukázať,“ vravel.

Devils vs Rangers

Veľkú radosť z výsledkov draftovej noci mali fanúšikovia v New Yorku. Mikrosúboje a porovnávanie Hughesa s Kakkom, ktoré budú sprevádzať ich kariéry od vstupu do profiligy, budú zároveň začiatkom obnovej rivality medzi tradičnými súpermi Devils a Rangers.

„Opäť sa všetci môžeme tešiť na fantastické derby o rieku Hudson. Myslím, že newyorská rivalita NHL len prospeje,“ vyjadril sa prezident Rangers John Davidson.

Isté je, že z príchodu oboch hráčov budú profitovať oba kluby. Najmä Devils sa teraz môžu pochváliť mužstvom plným talentu. Hughes sa zaradí k elitným útočníkom Taylorovi Hallovi, ktorý v predminulej sezóne vyhral Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča, a Nicovi Hischierovi, jednotke draftu 2017.

Nemenej dôležitým hráčom bude aj P.K. Subban, ktorého New Jersey získalo deň po drafte z Nashvillu. Angažovaním elitného obrancu Devils potvrdili, že v najbližších sezónach chcú opäť patriť medzi ligovú špičku.

Čajkovič ide za Černákom

Z celkového počtu 217 mladých talentov bol draftovaný jediný Slovák. Maxima Čajkoviča si vybrala v treťom kole z 89. miesta Tampa Bay. Osemnásťročný útočník sa v predsezónnom kempe Lightning stretne so svojím krajanom Erikom Černákom.

„Ďakujem Tampe, že má dôveru v moje schopnosti. Zároveň chcem poďakovať všetkým, ktorí mi pomohli dosiahnuť tento cieľ,“ vyjadril sa Čajkovič. Na vlaňajších MS hráčov do 18 rokov v Rusku bol druhým najproduktívnejším hráčom turnaja po Jackovi Hughesovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Maxim Čajkovič #Kaapo Kakko #Jack Hughes #NHL draft 2019