Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čajkovič jediným draftovaným Slovákom, vybrala si ho Tampa

Maxim Čajkovič sa stal tento rok najvyššie draftovaným slovenským hokejistom. V 3. kole si ho z celkového 89. miesta vybral klub NHL Tampa Bay Lightning.

22.06.2019 21:18
Maxim Čajkovič Foto:
Maxim Čajkovič.
debata

Čajkovič bol v prognózach vstupného draftu 2019 medzi najlepšie hodnotenými Slovákmi, Centrálny skautský úrad ho vo svojom záverečnom preddraftovom rebríčku zaradil na 91. miesto medzi severoamerickými korčuliarmi.

Osemnásťročný krídelník odohral uplynulú sezónu v kanadskej juniorskej súťaži Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL), kde si v drese Saint John Sea Dogs pripísal 46 bodov (22+24) v 60 zápasoch a stal sa najproduktívnejším hráčom tímu.

„Ďakujem Tampe, že verí v moje schopnosti. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí mi pomohli dosiahnuť tento cieľ. Som skutočne hrdý, že môžem byť súčasťou organizácie Lightning,“ uviedol 18-ročný krídelník na svojom twitterovom profile.

Slovensko reprezentoval na uplynulých dvoch svetových šampionátoch do 18 rokov. Upútal najmä na MS „18“ v Čeľabinsku a Magnitogorsku v roku 2018, kde bol s 11 bodmi (4+7) v piatich dueloch druhým najproduktívnejším hráčom šampionátu za Jackom Hughesom.

Práve supertalentovaný Američan sa stal jednotkou tohtoročného draftu, ktorý sa konal vo vancouverskej Rogers Arene. Osemnásťročného centra si z prvého miesta vybral klub New Jersey Devils. „Diabli“ uprednostnili Hughesa pred fínskym krídelníkom Kaapom Kakkom, po ktorom siahli z druhej priečky predstavitelia New Yorku Rangers.

Čajkovič sa stal treťou voľbou Tampy v tohtoročnom drafte po útočníkovi Nolanovi Footeovi (1. kolo, 27. miesto) a brankárovi Hugovi Alnefeltovi (3. kolo, 71. miesto). Je v poradí deviatym Slovákom v histórii, ktorého draftovali „blesky“.

Pred ním si vedenie Lightning vybralo útočníkov Martina Cibáka (1998), Stanislava Laščeka, Mareka Bartánusa (obaja 2005) a Richarda Pánika (2009), obrancov Mareka Priechodského (2000), Vladimíra Mihálika (2005) a Adama Jánošíka (2010) a brankára Jaroslava Janusa (2009).

Odchovanec bratislavských Svišťov sa stretne v organizácii Lightning s krajanom Erikom Černákom, reprezentačný obranca sa v uplynulej sezóne udomácnil v prvom tíme „bleskov“.

Vedenie Saint John Sea Dogs naznačilo, že by Čajkovič mohol v QMJHL stráviť ešte nasledujúcu sezónu. „Sme hrdí na to, že Max bol tento víkend draftovaný. Vieme, ako veľa to preňho znamená. Po tom, čo sa zbavil tlaku spojeného s draftom, sa môže koncentrovať v lete na kemp Tampy a pripraviť sa na ďalšiu sezónu u nás späť v St. John,“ uviedol pre klubový web Trevor Georgie, prezident a generálny manažér Sea Dogs.

Po Čajkovičovi si už ďalšie profiligové kluby slovenských hokejistov nevybrali. Určité šance mali podľa preddraftových rebríčkov brankár Samuel Hlavaj, obranca Oliver Turan či útočníci Michal Mrázik a Adam Liška, žiaden zámorský tím však po nich počas siedmich kôl nesiahol.

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL draft 2016 #Maxim Čajkovič