Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Odtajnené zranenia opôr. Chára hral s viacnásobnou zlomeninou

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára nastupoval vo finále play off NHL nie s jednou, ale s viacerými fraktúrami čeľuste.

15.06.2019 10:39
debata
Kapitán Bostonu Zdeno Chára v súboji s Patom... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Zdeno Chára, Pat Maroon Kapitán Bostonu Zdeno Chára v súboji s Patom Maroonom zo St. Louis v siedmom finálovom zápase NHL.

Kapitán Bostonu dva dni po záverečnom zápase sezóny zámorským novinárom prezradil, že zlomené časti mu držali pokope dve doštičky a niekoľko drôtikov a skrutiek.

Chára utrpel zranenie vo štvrtom finálovom zápase so St. Louis, keď ho nešťastne trafil do úst puk po zblokovanej strele. Vedenie Bruins nechcelo počas vrcholiaceho ročníka špecifikovať vážnosť zranenia, zámorským médiám sa však podarilo zistiť, že 42-ročný zadák si zlomil čeľusť.

Napriek bolestivému zraneniu dohral zvyšok finálovej série o Stanleyho pohár. Bruins napokon vytúžený titul tesne unikol, v rozhodujúcom siedmom dueli podľahli doma Blues 1:4.

Líder bostonských „medveďov“ sa v piatok poďakoval lekárom, ako ho dokázali dať rýchlo dokopy. „Odviedli úžasnú robotu. Boli schopní to zreparovať veľmi rýchlo – iba 36 hodín po skončení štvrtého finálového zápasu,“ citovala skúseného beka ESPN.

„V hokeji sa nedá vyvarovať takýchto situácií. Do striel sa vrháte celým telom, vtedy hrozí, že vás puk zasiahne na nechránenom mieste.“

Chára takisto prezradil, že sa bude zo zranenia zotavovať päť až šesť týždňov. Stravu spočiatku prijímal v tekutej forme, postupne však jedol aj viac pevnej stravy:

„Kontrolovali sme to. Podarilo sa nám to tak, aby všetko fungovalo a aby som bol pripravený hrať. Postupne sme našli spôsoby, ako do seba dostať maličké kúsky jedla, aby som si čo najlepšie dokázal ustrážiť výživovú stránku.“

St. Louis v rozhodujúcom finále zdolalo Boston Fotogaléria - 37 fotiek Všetky fotky
Ruský útočník St. Louis Blues Vladimir...

Po utrpení zlomeniny chcel Chára hneď naskočiť do hry, ale rešpektoval názor lekárov, ktorí mu dovolili sledovať zvyšok zápasu iba zo striedačky. Ak by sa však Bruins zranil nejaký ďalší obranca, neváhal by ani chvíľu a naskočil by na ľad.

„V takom prípade by som sa ani nepýtal,“ poznamenal najvyšší muž profiligy. „Chcel som sa hneď vrátiť do hry. Bol to vyrovnaný zápas a stále sme boli v skvelej pozícii, ale niekedy musíte rešpektovať názor doktorov. V tomto prípade bolo ich rozhodnutie správne. Mohlo to dopadnúť ešte horšie, ak by sa mi vtedy niečo ďalšie prihodilo v oblasti tváre.“

V ďalších troch stretnutiach však už bol v zostave Bostonu, nastupoval s krytom na prilbe, ktorý mu chránil ústa.

Chára tiež povedal, že v najbližšom čase absolvuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou zranenia dolnej časti tela, ktoré ho vyradilo z hry v štvrtom zápase finále Východnej konferencie proti Caroline.

„Trápilo ma už dlhšie a stále sa to vracalo. Rozhodli sme sa podstúpiť toto vyšetrenie, aby sa to ešte viac nezhoršilo,“ poznamenal.

„V play off hráte aj s hrčami a modrinami. Je to súčasť hry,“ dodal skúsený bek, ktorý sa postaral o dva ligové rekordy. Vo finálovej sérii skóroval ako najstarší obranca v histórii a absolvoval už svoj 14. zápas číslo sedem v profiligovej kariére, čím o jeden prekonal legendy Scotta Stevensa a Patricka Roya.

Chára hral finále NHL už tretíkrát, v roku 2011 priviedol Boston k poháru. V drese Bruins potiahne minimálne ešte jednu sezónu. V marci podpísal novú ročnú zmluvu na dva milióny dolárov, s bonusmi môže jeho zárobok vzrásť až na 3,75 mil. USD.

Po finále takisto vyšlo najavo, že so zraneniami v ňom nastupovali aj ďalšie opory Bruins. Najproduktívnej­šieho hráča vyraďovačky Brada Marchanda trápili bolesti slabín a brušnej oblasti a sužovala ho aj vyvrtnutá ruka.

Jeho kolega z prvého útoku Patrice Bergeron dohrával sezónu so zranením slabín. Obranca Kevan Miller vynechal play off pre zlomeninu jabĺčka, na záverečnom mítingu tímu ho videli chodiť o barlách.

TV Pravda: Nový tréner Slovana Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #St. Louis Blues #Boston Bruins