Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko alebo nič. Chárov príbeh vrcholí

Z pohľadu nezaujatého fanúšika neexistuje nič atraktívnejšie. Posledný zápas sezóny, ktorý určí slávneho víťaza i smutného porazeného. Tlak, očakávania, emócie, ikonické momenty i fatálne zlyhania. To všetko ponúka Game 7.

12.06.2019 05:00
USA Hokej NHL finále Chára Boston Foto: ,
Zdeno Chára (33) a útočník St. Louis Jaden Schwartz počas finále NHL 2019.
debata (1)

Ten rozhodne tento rok aj finále NHL medzi Bostonom a St. Louis. Séria je vyrovnaná 3:3, zostáva už len posledné dejstvo. Jeho dejiskom bude dnes v noci Boston.

Prvýkrát vo viac ako 100-ročnej histórii zámorskej profiligy bude metropola štátu Massachusetts hostiť siedmy finálový duel.

Pre najskúsenejších hráčov Bruins to bude déjà vu. Pred ôsmimi rokmi – naposledy, keď finále NHL musel rozhodnúť siedmy zápas – uspeli na ľade Vancouvru. Sériu vyhrali 4:3 a získali slávny Stanleyho pohár.

Duša Bostonu

Zo súčasnej bostonskej družiny boli priamymi svedkami tejto udalosti piati. Okrem Patrica Bergerona, Davida Krejčího, Brada Marchanda a Tuukku Raska aj Zdeno Chára. Slovenský kapitán je aj tento rok dušou a kostrou mužstva.

Môže byť snáď lepší príklad pre spoluhráčov, ako 42-ročný vodca, ktorý nastupuje na zápasy s fraktúrou čeľuste? Sotva.

Trenčiansky rodák utrpel nepríjemné zranenie po zásahu pukom, ale aj napriek bolestiam a evidentnému diskomfortu nevynechal jediný zápas.

„Je príkladom pre nás všetkých. Každého trápi po dlhej sezóne nejaké zranenie či boľačka, ale keď sa človek pozrie na Zdena, tak problémy zrazu zmiznú. Uvedomujeme si, že to nerobí kvôli sebe, že tu je pre nás, pre organizáciu, pre fanúšikov,“ vyjadril sa na kapitánovu adresu obranca Torey Krug.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Boston Bruins (@nhlbruins),

Boston bude vo finále favoritom a prajú mu aj čísla. Zo šestnástich prípadov v zápasoch číslo 7 uspeli domáce tímy až dvanásťkrát. V ostatných dvoch dueloch však zvíťazili hostia – v roku 2011 Boston a o dva roky skôr Pittsburgh.

„Sú to len štatistiky, rozhoduje sa na ľade. Áno, budeme hrať doma, pred vlastnými fanúšikmi, ale dôležitejší bude náš výkon. Pre viacerých z nás je to životná šanca, ktorá sa už nemusí opakovať. A presne tak k tomu musíme pristúpiť,“ vravel bostonský Charlie McAvoy.

Súper zo St. Louis sa však nevzdá bez boja. Blues v tohtoročnom play off vyhrali vonku už deväť zápasov, z toho dvakrát v Bostone. Fakt, že viacerí experti favorizujú Bruins, im len vyhovuje.

„Vieme zahrať výborne doma aj vonku. Nemyslím, že výhoda vlastného ľadu bude kľúčová. Už sme u nich dvakrát vyhrali a urobíme všetko, aby sa tak stalo aj tretíkrát,“ tvrdí kouč St. Louis Craig Berube.

Hlava, či ruky?

Najlepšie je mať v tomto prípade oboje. Piaty, šiesty, či siedmy zápas – stále by to malo byť predovšetkým o hokeji. Lebo pokiaľ si ktorýkoľvek hráč začne pripúšťať váhu momentu, bude zle-nedobre.

„Siedmy duel je mimoriadne špecifický, lebo šanca na opravu už nebude. Hokejisti si však musia uvedomiť, že na tom, čo platilo doteraz, by sa nič nemalo meniť. Pre úspech je dôležité, aby aj naďalej mysleli hokejovo,“ povedal pre Pravdu Peter Bielik, mentálny kouč, ktorý má bohaté skúsenosti aj so slovenskými hokejistami.

zväčšiť Finále NHL 2019 - infografika. Foto: Pravda
infografika Finále NHL 2019 - infografika.

Ľahko sa povie, ťažko realizuje – emócie odjakživa patrili k rozhodujúcim duelom. Čo sa však odohráva v hlavách hráčov?

„Každá séria, ktorá vrcholí v siedmom zápase, má svoju históriu. Hokejisti v nej píšu svoj príbeh, ktorý by mal vyvrcholiť. V hlavách sa začne kumulovať všetko dobré a zlé, čo v sérii zažili – aj preto je posledné stretnutie spravidla najvypätejšie,“ vysvetlil športový psychológ.

„Mnohým hráčom sa začne premietať celá sezóna, ba i kariéra. Uvedomia si, čím všetkým si museli v NHL preskákať, aby si nakoniec mohli navliecť na prst slávny prsteň,“ pokračoval.

Žiadna výhoda

Boston v noci z nedele na pondelok v St. Louis vyrovnal sériu na 3:3. Mohlo by sa zdať, že jeho hráčom sa na Game 7 pripravovalo lepšie. Ale história pozná nejeden príklad, kedy to bolo presne naopak.

„A nemusíme chodiť vôbec ďaleko – spomeňme si na lanskú finálovú sériu Banskej Bystrice s Trenčínom. Dukla z 0:3 vyrovnala stav série a všetci čakali, že doma to bude práve ona, ktorá bude vo veľkej výhode. Realita ale bola iná. Rizikom siedmych zápasov je, že tímy sa v nich občas spoliehajú aj na to, že dôležitý krok spravili v tom šiestom. Ten je však už minulosť- pri úvodnom buly budú oba tímy znova na nule,“ potvrdil Bielik.

Takže žiadna výhoda, Boston aj St. Louis sú rovnako blízko i rovnako ďaleko k zisku Stanley cupu. „Ak by si v Bostone začali nebodaj myslieť, že niečo si zaslúžia len preto, že vyhrali pár dní predtým, potom by sa ocitli na veľmi tenkom ľade,“ vystríhal.

Peter Bielik. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Bielik Peter Bielik.

Amerika zbožňuje príbehy. Mnohé z nich sú neraz inšpiráciou na ceste za úspechom. V kabíne znejú motivačné slová, ktoré majú hráčov poriadne vyburcovať.

„V takýchto chvíľach tam veľmi radi narábajú s emóciami. Napríklad aj zranenie Zdena Cháru – pred celým tímom môžu poukázať na jeho veľké odhodlanie i bojovnosť,“ spomenul psychológ nepríjemné zranenie slovenského obrancu.

„Jeho príklad je priam ideálny na nabudenie správnej bojovej morálky,“ dodal.

Adrenalín vs. bolesť

Dlhoročný kapitán Bostonu nastupuje na ľad s ochranným plexisklom. Po zápasoch veľa nerozpráva, jeho zlomená čeľusť ho neustále obmedzuje.

„Ale psychika je veľká vec – prah bolesti dokáže neuveriteľne posunúť. Zdeno by za normálnych okolností možno ani nehral, ale v jeho tele je toľko adrenalínu, že obrovskú bolesť vôbec nebadať na jeho výkone,“ pochválil Bielik.

Predstavte si situáciu: je siedmy zápas, predlžuje sa a na svetelnej tabuli svieti skóre 3:3. Koho by ste v takom prípade poslali na ľad?

„Súťaživých a obetavých hráčov, rozhodne nie sólistov. Zdeno Chára je ideálny. A ak by si bol ochotný znovu obuť korčule, postavil by som aj Miša Handzuša. Obom takéto momenty náramne sedia. Sú odolní,“ dodal mentálny kouč.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins