Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kvalitu máme. Základom úspechu je však partia, upozorňuje Černák

Plnil si sny. Pravidelne nastupoval proti najlepším hráčom sveta. Talentovaný obranca Erik Černák (21) má za sebou prelomovú sezónu v NHL.

24.04.2019 21:00
3. Erik Černák Foto: ,
Erik Černák v drese Tampy Bay.
debata (10)

Za Tampu Bay odohral 58 stretnutí (5+11) a prispel k zisku Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti.

Play off Lightning nezvládli, ale práve vďaka tomu má odchovanec košického hokeja šancu zahrať si na domácich majstrovstvách sve­ta.

„Bude to skvelá skúsenosť,“ teší sa bronzový medailista z juniorských MS spred štyroch rokov.

Ako hodnotíte rýchly koniec Lightning v play off?

Zažili sme veľké sklamanie, keďže v Tampe vládli po parádnej základnej časti obrovské očakávania. Získali sme najviac bodov, mali sme veľký náskok na čele ligy a všetci čakali, že v play off pôjdeme ďaleko. Vyraďovacie boje nám však nevyšli a Columbus nás vyradil v štyroch zápasoch.

Zaslúžene?

Prvý zápas sme začali dobre, po prvej tretine sme viedli 3:0. Súper však skóre otočil, čo nás zaskočilo a odvtedy sa nám hralo ťažko. Tréneri Blue Jackets na nás vymysleli účinnú taktiku. Mrzí nás to najmä kvôli fanúšikom, ktorí sú vynikajúci a zaslúžili si oveľa vydarenejšie play off. Nečakal som, že takto zhoríme.

Čo vám v klube povedali pri odchode domov?

Generálny manažér aj tréner boli so mnou spokojní a na záverečných mítingoch mi povedali, že som prekonal ich očakávania. Som rád, že sa mi to podarilo a ukázal som im, že som platný hráč pre NHL a môžem sa do nej vrátiť.

TV Pravda: Na zraz hokejovej reprezentácie do Piešťan dorazili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video

Boli ste so sebou spokojný?

Sezóna mi vyšla nad očakávania. Začal som veľmi dobre už v tréningovom kempe. Síce ma poslali na farmu, no neskôr ma zavolali hore a už som ostal v prvom tíme až do konca sezóny. Dodalo mi to veľké sebavedomie. Hral som veľa minút a bránil som najlepších hráčov súpera, čo som vnímal ako poctu. Pravidelne som nastupoval s veľkým lídrom Ryanom McDonaghom, ktorý bol predtým v Rangers kapitán.

Kedy ste zažívali najťažšie chvíle?

Keď nad tým spätne rozmýšľam, nenapadá mi žiadna ťažšia chvíľa. Od prvého až do posledného zápasu šlo všetko hladko. Po príchode do tímu mi veľmi pomohli spoluhráči. Kolektív ma prijal a časom som si vlastnými výkonmi vyslúžil rešpekt v kabíne i zápasoch. Všetko bolo o to jednoduchšie, že sme v základnej časti stále vyhrávali. Všetko fungovalo na jednotku. Nevyskytla sa žiadna panika či tlak, darilo sa nám. Hru si užívali všetci, vrátane nás mladších.

Kedy ste sa dozvedeli, že ostanete v Tampe celú sezónu?

Začiatkom januára, keď sme sa vrátili z tripu v Kalifornii. Generálny manažér mi pri vystupovaní z lietadla povedal, aby som si hľadal vlastné ubytovanie. Vtedy som prežíval asi najväčšiu radosť počas celej sezóny. Cítil som hrdosť a najmä dôveru od klubu.

Čo znamená pre hráča, keď sa dozvie, že si ho nechajú v tíme?

Je to jeden z najdôležitejších momentov v kariére v NHL. Začiatok je draft, ktorý je v konečnom dôsledku len maličký krôčik k tomu, aby ste si zahrali v NHL. Následne musíte všetkých presvedčiť, že si vás vybrali oprávnene, lebo na každé miesto je veľa kandidátov. Keď potom dostanete šancu, treba ju využiť. Mne sa to podarilo. Ukázalo sa, že všetka moja drina stála za to.

Erik Černák v drese SR. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
černák hokej Erik Černák v drese SR.

Ktorý zápas bol váš najvydarenejší?

Určite mi navždy ostane v pamäti prvý zápas a okrem neho aj duel v Madison Square Garden, kde som strelil svoj prvý gól Henrikovi Lundqvistovi. Bolo to neskutočné. Užíval som si však všetky domáce zápasy, lebo naši priaznivci sú úžasní, vytvárajú super atmosféru a je radosť pred nimi hrať.

Aj prvú bitku si navždy zapamätáte?

Pamätám si ju, ale druhú s Tomom Wilsonom z Washingtonu ešte oveľa viac (smiech). V nej som prišiel o predný zub, no chcem si ho dať po sezóne spraviť. S tvrdou hrou nemám najmenší problém a bitky skrátka patria k NHL. Som na ne pripravený, nemám problém zhodiť rukavice a zastať sa spoluhráčov i sám seba.

Kedy vás prišli podporiť rodičia?

Na Vianoce, takže ma videli hrať a k tomu sme si užili aj spoločné sviatky. Bolo to super.

Po budúcom ročníku sa vám skončí nováčikovský kontrakt. Bude sezóna o to dôležitejšia a náročnejšia?

Druhá sezóna býva vždy ťažšia, lebo očakávania ľudí výrazne stúpnu, ale som na ňu pripravený. Teraz myslím na majstrovstvá sveta a po nich sa začnem poriadne pripravovať na novú sezónu. Verím, že sa opäť ukážem vo výbornom svetle v kempe a všetko pôjde ako má.

V lige sa výraznejšie zabýval aj váš bratranec Christián Jaroš. Bolo pre vás špeciálne nastúpiť proti sebe v NHL?

Snažil som sa tomu neprikladať extra význam. Samozrejme, obaja sme od mala snívali o NHL a je to o to krajšie, že sme sa v nej nakoniec aj stretli. Som rád aj za Christiána.

Teraz sa stretnete aj v seniorskej reprezentácii. Spomínate si na predošlé nahliadnutie do seniorského národného tímu?

Nejaké tri zápasy som odohral pred štyrmi rokmi a pred začiatkom predošlej sezóny som naskočil na dva duely proti Česku. Teraz som však v úplne inej situácii a som úplne iný hráč. Na šampionát, spoluhráčov aj na realizačný tím sa veľmi teším. Bude to pre mňa skvelá nová skúsenosť.

Erik Černák v pästnom súboji s Tomom Wilsonom z... Foto: SITA/AP, Chris O'Meara
Erik Černák, Tom Wilson Erik Černák v pästnom súboji s Tomom Wilsonom z Washingtonu.

Ste pripravený byť napriek nízkemu veku jedným z lídrov?

Fanúšikovia od nás hráčov z NHL čakajú, že mužstvo potiahneme. Na ľade aj mimo neho. Som rád, že všetci, ktorým sa v zámorí skončila sezóna, potvrdili účasť a prídu. Malo by sa to prejaviť na kvalite kádra.

Premiéru na MS si odkrútite doma v Košiciach. Čo vy na to?

Čerešnička na torte (so smiechom). Šampionát je na Slovensku a naša skupina v Košiciach, kde som vyrastal a robil prvé hokejové kroky. V Steel aréne som odohral dve sezóny za mužov Košíc a získal s nimi dva tituly. Mám na to obdobie krásne spomienky.

Ako vám dve sezóny medzi mužmi vtedy pomohli do ďalšej kariéry?

Už veľakrát som to povedal – Košice mi dali veľkú príležitosť. Mal som 16 resp. 17 rokov a hrával som extraligu pri skúsenom Martinovi Štrbákovi. Veľmi mi pomohol, veľa som sa od neho naučil. Som vďačný jemu aj vtedajšiemu generálnemu manažérovi Jurajovi Bakošovi, bez nich by som to asi takto ďaleko nedotiahol.

Na čo si môže Slovensko trúfať na šampionáte?

Ťažko povedať, ešte som nebol s chalanmi. Pridám sa k nim v utorok. No tím by mal byť kvalitný, lebo je v ňom veľa dobrých hokejistov z NHL aj z Európy. Ak budeme dobrá partia, môžeme urobiť dobrý výsledok.

TV Pravda: Tomáš Zigo a Mário Lunter sú pripravení zabojovať o miestenky na MS. Pozrite si video:

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #Erik Černák