Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jaroš si dal vytetovať košický erb: To aby som nezabudol, odkiaľ pochádzam

Po prvej kompletnej sezóne v NHL si dal na ľavú ruku vytetovať erb Košíc. Práve v rodnom meste by mal Christián Jaroš (23) odohrať svoje tretie seniorské majstrovstvá sveta. "Túžim si zahrať na domácom šampionáte a dosiahnuť s tímom dobrý výsledok," tvrdí odhodlane talentovaný obranca.

21.04.2019 07:52
Christián Jaroš Foto: ,
Christián Jaroš.
debata (2)

Ako ste prežívali prvú sezónu v NHL?

Musím sa priznať, že zo začiatku som bol trochu sklamaný, keďže ma krátko pred štartom ročníka poslali na farmu. No vzápätí ma zavolali späť a už som ostal celú sezónu v prvom tíme. Veľmi ma to potešilo. Nesmierne som si ju užíval.

Čo s vami urobilo, keď vás poslali na farmu ako posledného obrancu?

Stalo sa to asi tri dni pred prvým zápasom. Hnevalo ma to. No dostal som od realizačného tímu aj vedenia klubu pozitívnu spätnú väzbu a hneď po jednom stretnutí v AHL ma povolali späť. Takže to bolo super.

Boli ste presvedčený, že sa už natrvalo udržíte v tíme?

Presne to som si povedal – už tu musím ostať natrvalo. Prvé dva-tri týždne som ešte pendloval hore-dole medzi farmou a prvým tímom, ale v AHL som už nenastúpil a následne si ma nechali v Ottawe do konca ročníka.

V čom je najväčšia zmena, keď sa hráč z farmy presunie do NHL?

AHL je tiež veľmi kvalitná súťaž, ale v NHL sa hrá viac podľa systému a hráči sú omnoho vyspelejší. Človek si musí dávať oveľa väčší pozor, keď nastupuje proti najlepším hokejistom sveta. Sú technicky výborne vybavení a majú vysoké hokejové IQ.

Dostávali ste od trénera nejaké špeciálne úlohy?

Väčšinu času som strávil v tretej obrannej dvojici. V úvode sezóny – asi prvých pätnásť zápasov – som nastupoval najmä proti tretím a štvrtým päťkám súperov. Aby som sa čo najlepšie prispôsobil úrovni súťaže. Potom sme však s Markom Borowieckim hrávali proti prvým formáciám súperov. Bola to poriadna zaberačka.

Christián Jaroš. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Christián Jaroš. Christián Jaroš.

Borowiecki je známy najmä tvrdou hrou. Vašou úlohou bolo rozohrávať?

Mark je super chalan, veľmi skromný a výborný do partie. Veľmi mi uľahčil vstup do ligy. Je pravda, že je skôr fyzický typ obrancu a hrá čo najjednoduchšie. Neznamená to, že rozohrávka bola len na mne, ale bola skôr mojou parketou.

Proti komu sa vám hralo najťažšie?

Všetci hráči v NHL sú vynikajúci, ale asi najťažšie bolo hrať proti Patrickovi Kanovi, ktorý je nižší, vrtký a vynikajúci korčuliar. Rovnako ťažko sa bránil aj Connor McDavid, ktorý keď naberie rýchlosť, nedá sa zastaviť.

Mali ste podporovať aj útok?

Keď sme nastupovali proti elitným formáciám, nebola na to príležitosť a našou úlohou bolo najmä dobre brániť. No keď sme prehrávali, posielal ma tréner viac dopredu, aby som aj útočil.

Zaznamenali ste jeden gól. Nemáli sa vám?

Šance som mal, mohlo ich padnúť viac, ale som rád aj za jeden. Puk so spoločnou fotografiou mám zarámovaný na pamiatku. Zatiaľ je odložený v Kanade, ale kamarát mi ho cez leto pošle domov.

Koncom decembra ste absolvovali aj prvú bitku v NHL. Aké to bolo?

S Islanders sme prehrávali 3:6 a do konca už ostávalo len pár sekúnd. Chalani na striedačke si všimli, že súper poslal na ľad bitkárov – Martina, Johnstona a Boychuka – a hneď mi hovorili, aby som najmä nezhadzoval rukavice. Nechcel som, ale Johnston mi dal krosček, drgol do mňa a už to išlo. Nedostal som veru najľahšieho súpera. Pár rán sme si vymenili a potom som sa pošmykol. Na to, že to bola prvá bitka v NHL, to dopadlo celkom dobre.

Bitky istotne nie sú niečo, na čo by ste sa chceli sústreďovať…

Jasné. Chcem byť obranca, ktorý je platný v defenzíve, ale aj v hre dopredu. Nikdy nebudem robiť 50–60 bodov na sezónu, no mám ofenzívne schopnosti a chcem ich využívať pre mužstvo.

Christián Jaroš. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Jaroš NHL Christián Jaroš.

Vládlo v Ottawe veľké sklamanie zo sezóny?

Nik nemôže byť spokojný, keďže sme skončili na poslednom mieste v lige. No dajú sa nájsť aj pozitíva – máme nádejný mladý tím a keď si my mladí ešte viac zvykneme na NHL, budeme náročný súper pre každého.

Ako veľmi chýbal mužstvu bývalý kapitán Erik Karlsson?

Fanúšikovia boli poriadne smutní. Takmer všetci v hľadisku majú dresy s jeho menom a číslom. Bol veľkou hviezdou. My hráči sme zobrali ako fakt, že už je v San Jose a snažili sme sa to zvládnuť bez neho.

Koľkokrát sa na vás boli pozrieť rodičia?

Iba raz, ale rovno na mesiac (smiech). Neskôr prišiel brat s kamarátom a tak isto aj súrodenci mojej priateľky. Mal som to celkom rušné. Kým som hral na farme, nechcel ma prísť pozrieť nikto, ale v NHL už každý (smiech).

Priateľka vám robila spoločnosť celú sezónu?

Od začiatku až do marca. Len posledný mesiac som ostal sám. Veľmi mi jej prítomnosť pomáhala.

Čo pre vás znamená, že v NHL pravidelne hráva aj váš bratranec Erik Černák?

Je super, že sme spolu ako malí chlapci hrávali v Košiciach a zrazu sme proti sebe nastúpili v NHL. Málokto sa dostane do NHL a nám sa to podarilo obom. Sme v kontakte, píšeme si počas sezóny.

Obaja hráte na pravú stranu, nastúpili ste napriek tomu niekedy spolu v jednej obrannej dvojici?

Nikdy sme spolu neodohrali celý zápas, ale som presvedčený, že v juniorskej reprezentácii sme nejaké spoločné striedania absolvovali. Či aj v Košiciach, to si už ani nepamätám, odišiel som odtiaľ už pred šiestimi rokmi.

Christián Jaroš (83) strieľa na bránku Floridy... Foto: SITA/AP, Sean Kilpatrick
Panthers Senators Hockey jaroš nhl Christián Jaroš (83) strieľa na bránku Floridy Panthers.

Chystáte sa na tretie seniorské MS. Je domáci šampionát aj pre vás výnimočný?

Samozrejme. Dúfam, že sa v kempe ukážem v dobrom svetle a nominácia mi neujde. Veľmi si túžim zahrať na domácom šampionáte. Nechcem vravieť, že automaticky idem na MS, lebo do ich začiatku sa ešte môže udiať veľa vecí. Vidíte, aká veľká konkurencia sa rysuje v obrane.

Beriete postup do štvrťfinále ako povinnosť?

Bude to náročné, ale jednoznačne chceme spraviť štvrťfinále. Ideálne dostať sa aj ďalej. Rozhodne nejdeme zápasy len odohrať, ale ich čo najviac vyhrať a dosiahnuť nejaký pekný úspech.

Po návrate domov ste si dali urobiť nové tetovanie. Čo znázorňuje?

Na ruku mi pribudol košický erb. Je to pripomienka, aby som nikdy nezabudol, odkiaľ pochádzam a kam sa mám vrátiť. Chcel som si ho dať urobiť už skôr, len som akosi nemal čas. Je to už moje tretie tetovanie. Zvyšné dve majú osobný význam, tie by som nerád rozoberal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Christián Jaroš