Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Totálny kolaps. Tampa sa rozlúčila s play off debaklom, Černák je voľný na MS

Hokejisti Columbusu zdolali Tampu Bay s Erikom Černákom 7:3 a sú prvým tímom v histórii NHL, ktorý vyradil víťaza Prezidentského pohára v úvodnom kole v najkratšom možnom čase. Slovenský obranca Černák prvýkrát vo vyraďovacej časti nebodoval.

17.04.2019 06:14 , aktualizované: 07:32
Steven Stamkos Foto: ,
Kapitán Tampy Bay Steven Stamkos pred oslavujúcimi hráčmi Columbusu.
debata (4)

Černák by v prípade vyhovujúceho zdravotného stavu mohol posilniť slovenské mužstvo na nadchádzajúcicb majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach (10.- 26.5.).

V play off NHL si zahral 21-ročný Košičan vôbec prvýkrát v kariére a v štyroch zápasoch si zapísal 3 asistencie. V rozhodujúcom štvrtom súboji na ľade Columbusu Černák absolvoval 23:47 min a okrem dvoch striel na bránku mal aj 1 bodyček a 3 mínusové body.

„Hovoril som s ním ešte pred play off. Aktuálne si musíme počkať na koniec série. Ak sa tá séria skončí, tak sa mu ozvem. Tampa je však veľmi silný tím a ešte sa netreba tešiť dopredu. Erik nepovedal nie, ale že sa budeme baviť po konci vo vyraďovacej časti,“ povedal generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan v súvislosti s Černákom počas utorkového stretnutia s novinármi v Piešťanoch.

Tampa Bay vyrovnala v základnej časti rekord NHL v počte výhier (62) a získala v nej o tridsať bodov viac ako Columbus. Ten si zaistil až v predposlednom (81.) zápasu základnej časti účasť v play off, v ktorom v klubovej histórii nikdy nepostúpil z prvého kola ďalej.

Columbus vyradil v úvode play off Tampu Bay Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Columbusu a Tampy po štvrtom zápase...

„Je to sklamanie. Ak sa dostanete do play off, musíte mať na pamäti, že každý súper je kvalitný. Je to však nezvyčajné, keď prvý tím konferencie prehrá s ôsmym. Nevedeli sme sa dostať k našej hre, ktorá sa nám darila celý rok. Jednoducho, počas šiestich dní v apríli sme nenašli správnu formu. Je to škoda, pretože to zatienilo naše kvalitné výkony zo základnej časti,“ uviedol pre oficiálny web NHL tréner Tampy Bay Jon Cooper.

Papierové predpoklady napĺňala iba úvodná tretinu prvého zápasu, v ktorej Tampa Bay viedla 3:0, ale nakoniec prehrala 3:4. Ďalšie zápasy stratila v pomere 1:5, 1:3 a 3:7.

Tampa Bay v poslednom zápase ani raz neviedli. Lightning nabrali už po štyroch minútach hry stratu 0:2 a v polovici zápasu prehrávali 1:3. Dvojgólové manko zmazali, ale v závere prostrednej tretiny inkasovali 54 sekúnd od vyrovnania gól na 3:4.

Matt Duchene so spoluhráčmi z Columbusu po... Foto: SITA/AP, Jay LaPrete
Matt Duchene Matt Duchene so spoluhráčmi z Columbusu po postupe do 2. kola play off NHL.

Suverén základnej časti mal v záverečnej tretine tlak, ale k šialenstvu ho opäť privádzal brankár Sergej Bobrovskij. Columbus potvrdil prekvapivý postup v posledných dvoch minútach troma gólmi do prázdnej bránky.

Sezóna sa skončila aj pre Pittsburgh, ktorý podľahol doma New Yorku Islanders 1:3 a tiež prehral v sérii 0:4 na zápasy.

Pittsburgh začal skvele, Jake Guentzel ho dostal už po 35 sekundách do vedenia. O necelé dve minúty ale vyrovnal z prečíslenia dvaja na jedného Jordan Eberle a skóre preklopil na stranu Islanders v závere prvej tretiny Brock Nelson.

Domáci sa v sérii trápili v útoku, dali v nej len šesť gólov. Zmar potvrdil aj Sidney Crosby, ktorý vo veľkej šanci trafil tyč. A tak Josh Bailey spečatil nečakane rýchly postup Islanders pri power play gólom do prázdnej bránky.

„Je to frustrujúci pocit. Myslím si, že pred play off sme sa cítili dobre a hrali sme dobrý hokej. Potom síce prišiel zlý štart série, ale stále sme si verili, že to doma môžeme zvládnuť,“ uviedol pre NHL.com líder Pittsburghu Crosby.

„Séria bola vyrovnanejšia, ako to vyzerá. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme ich zdolali. Snažili sme sa ich frustrovať a limitovať ich šance. Veľký podiel na tom má aj brankár Lehner. Ak aj mali príležitosť, zlikvidoval ju,“ uviedol útočník New Yorku Islanders Jordan Eberle.

V Západnej konferencii vyrovnal Winnipeg na 2:2 na zápasy, keď zvíťazil na ľade St. Louis 2:1 po predĺžení.

Hráči Vegas triumfovali doma nad San Jose 5:0 a v sérii vedú 3:1. Čisté konto dosiahol vďaka 28 zákrokom brankár Marc-Andre Fleury.

1. kolo play off NHL:

Východná konferencia – 4. zápasy:

Columbus – Tampa Bay 7:3 (2:1, 2:2, 3:0) – konečný výsledok série 4:0
Góly: 3. Texier (S. Jones, Dubois), 4. Dubois (O. Björkstrand, Clendening), 27. S. Jones (Atkinson, Duchene), 39. O. Björkstrand (Harrington, Dubois), 59. Panarin, 59. Texier (Werenski, N. Foligno), 60. Duchene (D. Savard, Harrington) – 9. Stamkos (Kučerov, Cirelli), 34. Paquette (Coburn, Rutta), 38. Point (Stamkos, Kučerov)
Erik Černák (Tampa Bay) 23:47 min, 2 strely na bránku, 1 „hit“, 3 mínusové body

Pittsburgh – New York Islanders (1:2, 0:0, 0:1) – konečný výsledok série: 0:4
Góly: 1. Guentzel (Crosby, McCann) – 3. Eberle (Barzal, Mayfield), 19. Nelson (Bailey, Kühnhackl), 60. Bailey (V. Filppula)

Západná konferencia – 4. zápasy:
St. Louis – Winnipeg 1:2 po predĺžení (0:0, 0:0, 1:1 – 0:1) – stav série: 2:2
Góly: 41. Tarasenko (Pietrangelo, R. O'Reilly) – 48. Scheifele (Connor, Wheeler), 67. Connor (Scheifele, Wheeler)

Vegas – San Jose 5:0 (2:0, 1:0, 2:0) – stav série: 3:1
Góly: 2. Pacioretty (Mark Stone), 20. S. Theodore (R. Smith, Pacioretty), 33. Pacioretty (Mark Stone, S. Theodore), 47. Tuch (R. Smith, Pacioretty), 57. Marchessault (Schmidt, R. Smith)

TV Pravda: Bývalý kapitán československej hokejovej reprezentácie Dárius Rusnák hovorí o ambíciách slovenského výberu na domácom šampionáte a zároveň si spomína na pamätný šampionát z roku 1985 v Prahe, kde získalo Československo zla­to:

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Columbus Blue Jackets #Erik Černák