Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti idú k Trumpovi. Koľkí ostanú doma?

Prijatie v Bielom dome patrí k tradíciám spojeným so ziskom trofeje v jednej zo štyroch najväčších profesionálnych súťaží v zámorí.

20.03.2019 18:00
Washington Capitals, radosť Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Možnosť stretnúť sa s prezidentom Spojených štátov amerických bolo vždy považované za česť a len veľmi výnimočne sa jej niekto z úspešných športovcov zriekol.

Súčasná hlava štátu Donald Trump je však natoľko polarizujúca osobnosť, že dlhoročná tradícia dostáva čoraz väčšie trhliny. Už dvakrát sa v Bielom dome neukázali basketbalisti Golden State Warriors a rovnako sa naposledy zachovali aj hráči tímu amerického futbalu Philadelphia Eagles.

Hráči Warriors sa dokonca začiatkom januára namiesto s Trumpom stretli s jeho predchodcom Barackom Obamom. Mnohí špičkoví basketbalisti i americkí futbalisti verejne bojujú proti Trumpovým názorom. Prezident pred dvoma rokmi prejavil negatívny postoj k protestom proti policajnému násiliu voči černošskej menšine. Ostro vystúpil aj voči Colinovi Kaepernickovi a jeho nasledovníkom, ktorí kľačali počas americkej hymny pred zápasmi NFL.

Capitals prídu, no nie všetci

Bejzbalisti Bostonu Red Sox mali Biely dom navštíviť 15. februára, ale pre shutdown, ktorý ochromil americké federálne inštitúcie, sa termín presunul na máj. Už dlhšie je však jasné, že sa prijatia u prezidenta nezúčastnia všetci hráči a členovia realizačného tímu. Niektorí svoje rozhodnutie zvažujú, iní už skôr vyhlásili, že o stretnutie nemajú záujem. Pochopiteľne, sú aj takí, ktorí sa na Biely dom tešia a neskrývajú nadšenie.

Suverénne najväčší záujem o prijatie u prezidenta majú hokejisti. Vlani boli u Trumpa hráči Pittsburghu Penguins a na budúci týždeň v pondelok sa v Bielom dome ukážu aj hokejisti tamojších Capitals. Ani víťazi Stanleyho pohára však nebudú kompletní.

Kanaďan afroamerického pôvodu Devante Smith-Pelly už počas vlaňajšej finálovej série avizoval, že o účasť na slávnosti nemá záujem. Momentálne pôsobí len v AHL, ale i tak nepôjdu Capitals do Bieleho domu všetci.

Prezident USA Donald Trump Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Trump Prezident USA Donald Trump

„Nepôjdem. Je nás niekoľko, ktorí nepôjdeme. Nejde o politiku. Len si myslím, že by nebolo správne ísť tam. Naozaj mi nejde o politiku, ale o to, čo je správne a čo nie,“ uviedol v utorok Brett Connolly, ktorý prežíva najlepšiu sezónu v kariére a zaradil sa medzi opory Washingtonu.

„Viem, že ide o veľkú vec a moje rozhodnutie vzbudzuje pozornosť. Plne však podporujem bývalého spoluhráča,“ doplnil bez potvrdenia, že ide o Smitha-Pellyho.

Ovečkin si urobí fotky na pamiatku

Medzi hráčov, ktorí sa do Bieleho domu tešia, patrí kapitán Alexander Ovečkin.

„Už sa neviem dočkať. Ešte som tam nikdy nebol. Chcem si urobiť fotky na pamiatku. Bude to zábava,“ uviedol ešte v júni najužitočnejší hráč vlaňajšieho play off a najlepší strelec aktuálnej sezóny.

Agentúra AP pri tejto príležitosti pripomína, že Ovečkin je veľký podporovateľ ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nejde o politiku, len podporujem svojho prezidenta a svoju krajinu. Zaujíma ma, čo sa deje v Rusku, lebo je to moja domovina,“ vysvetlil ruský krídelník.

V Bielom dome sa predstaví aj center Nicklas Bäckström. „Je to vzrušujúce. Kedykoľvek dostanete pozvánku od prezidenta do Bieleho domu, čaká vás skvelý zážitok,“ uviedol v utorok po výhre nad New Jersey 4:1.

Brankár Braden Holtby naznačil, že Capitals urobia tímové rozhodnutie. „Zvážime pozitíva aj negatíva. V takýchto situáciách chcete urobiť to, čo vnútorne považujete za správne, ale zároveň aj tímové rozhodnutie.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Washington Capitals