Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černák si urobil radosť cadillacom. Na gól Lundqvistovi nikdy nezabudne

Plní si detský sen a zažíva rozprávkovú sezónu. Vyšperkuje ju v júni ziskom najslávnejšej hokejovej trofeje - Stanleyho pohárom? Erik Černák (21) sa pevne usadil v zostave suverénneho lídra NHL Tampy Bay.

26.02.2019 22:00
Erik Černák Foto: ,
Obranca Tampy Bay Erik Černák (vľavo) a Sam Reinhart z Buffala Sabres.
debata

Užíva si víťazné ťaženie i dôveru trénera Jona Coopera. „Hrať v tíme, kde majú všetci spoluhráči vysokú kvalitu a sú nesmierne šikovní, je úžasné. Dúfam, že budem pokračovať v doterajších výkonoch a celý tím bude mať v play off formu i potrebné šťastie,“ tvrdí nádejný slovenský obranca.

Čo je pre mladého hráča najťažšie na pôsobení v NHL?

Musím byť stopercentne koncentrovaný v každom jednom striedaní. Nesmiem vypustiť ani sekundu. Špeciálne, keď pravidelne nastupujem proti najlepším päťkám súperov, o to je moja úloha náročnejšia. V iných ligách môžete občas pár sekúnd vypustiť, v NHL to však súperi okamžite využijú.

Na čo sa vám, naopak, zvykalo najľahšie?

Super je, keď každý váš spoluhráč má vysokú kvalitu a je šikovný. Hrať v takom tíme je oveľa jednoduchšie. Vyhovuje mi aj náš systém, v ktorom každý presne vie, čo má na ľade robiť.

Obranca Tampy Erik Černák oslavuje gól v zápase... Foto: TASR/AP, Kim Klement
Erik Černák Obranca Tampy Erik Černák oslavuje gól v zápase proti Pittsburghu.

Kedy vám v klube naznačili, že s vami počítajú do konca sezóny?

Dôveru som cítil od prvého zápasu po povolaní do prvého tímu. Prešiel týždeň, druhý, tretí, potom mesiac a ja som sa cítil stále lepšie a istejšie. Dostal som veľa priestoru a od začiatku som hrával oslabenia. Vďaka tomu som získal aj potrebnú sebadôveru. Teší ma, že som tu vydržal a splnil som si cieľ pre túto sezónu.

Čo pre vás znamená možnosť pravidelne nastupovať v NHL?

Je to veľká vec. Každý hokejista sníva o NHL, keďže je to najlepšia liga na svete. Som rád, že sa mi podarilo získať v nej pevné miesto už v mladom veku. Dúfam, že budem pokračovať v doterajších výkonoch, aby som sa v lige udržal čo najdlhšie.

Ktorý doterajší moment bol pre vás najpamätnejší?

Určite prvý zápas, ten je vždy špeciálny. A nemôžem zabudnúť na svoj prvý gól v NHL. Strelil som ho v Madison Square Garden Henrikovi Lundqvistovi. Veľká vec! Dať prvý gól v NHL takému vynikajúcemu brankárovi. Mal som z neho obrovskú radosť a zostane mi navždy v pamäti.

Našli ste si už v Tampe svoje obľúbené miesta?

Zatiaľ som tu krátko. Poznám veľa pekných miest, ale žiadne som si špeciálne neobľúbil. Teraz, keď je pekne a teplo, rád oddychujem vonku pri bazéne. Bývam v peknom apartmánovom komplexe, užívam si to. Najmä parádne počasie.

Dopriali ste si nejaký darček za premiéru v NHL?

Keď som ešte nevedel, či v tíme ostanem, príliš som nad darčekom nerozmýšľal. Keď mi povedali, že by som mal byť súčasťou tímu do konca sezóny, kúpil som si auto. Športový Cadillac CT6, mám z neho radosť.

Boli sa už na vás pozrieť rodičia?

Boli tu počas Vianoc, už som bol v Tampe, takže zažili jedny z mojich prvých zápasov v lige. Bol som rád, že boli so mnou počas sviatkov. Znova by mali prísť o dva týždne a pobudnú so mnou dva alebo tri týždne. Užijem si ich do sýtosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

⚡️

Príspevok, ktorý zdieľa Erik Černák (@erikcernak),

Cítiť v Tampe veľké odhodlanie vyhrať Stanleyho pohár?

Je to vážna téma, hoci je to ešte veľmi ďaleko. Play off je iná liga, ale máme veľmi dobrý tím. Výrazne o tom hovorí aj fakt, že pri pondelkovom ukončení prestupového obdobia vedenie neurobilo žiadnu výmenu. Mužstvo je výborne poskladané a na ľade si parádne rozumieme. Myslím si, že máme naozaj veľkú šancu uspieť. Ale je skoro o tom hovoriť, zatiaľ myslíme na základnú časť.

Čo hovoríte na výkony Nikitu Kučerova?

Je neskutočné, čo robí na ľade v každom zápase. V každom striedaní je nebezpečný pre súperov. Som rád, že hrá za môj tím a nemusím nastupovať proti nemu. Baví ma sledovať ho na ľade. Či počas tréningov alebo zápasov.

Je možné ubrániť ho?

Jasné, že každý hráč sa dá ubrániť. No keď mu doprajete kúsok priestoru alebo viac času, okamžite to využije a niečo vymyslí.

V máji sa na Slovensku uskutočnia majstrovstvá sveta. Aká atmosféra bude počas nich vládnuť?

Bude to úžasné. Domáci šampionát je pre Slovensko a hokejových fanúšikov veľká vec. Obzvlášť pre Košice, kde budú hrať Slováci. O to viac si východniari šampionát užijú. Ale bude rezonovať na celom Slovensku.

Erik Černák na tréningu reprezentácie. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Erik Černák Erik Černák na tréningu reprezentácie.

Boli ste sa v roku 2011 pozrieť na nejaké zápasy?

Musím sa priznať, že si to už ani príliš nepamätám. No marí sa mi, že na nejakých zápasoch som bol.

V pondelok ste doma zdolali Los Angeles 4:3 po samostatných nájazdoch. Sú pre vás stretnutia proti Kings výnimočné?

Ani nie. Je pravda, že LA ma draftovalo a dalo mi prvú šancu dostať sa do NHL. S Kings som podpísal svoju prvú zmluvu. No neodohral som za mužstvo ani jeden ostrý zápas, takže to neberiem výnimočne. Sústreďoval som sa na svoj výkon, rovnako ako v každom inom stretnutí. Tretia tretina nám nevyšla, ale sme radi, že napriek tomu sme duel dotiahli do víťazného konca. Máme sto bodov, čo je veľká vec.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tampa Bay Lightning #Erik Černák